Balsafylning av vevaxel

Forum Övrigt SSR Balsafylning av vevaxel

Detta ämne innehåller 16 svar, har 10 deltagare, och uppdaterades senast av 2007-02-18 23:01.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 17 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #15491

  Ola B
  Deltagare

  Hei, jeg har lest at det går an fylle vevskivorna på en standard 2T-axel slik at de får sirkelrund form. Oppnår da samme vevhus kompresjon som med en GT-axel, som jo også har sirkelrund form Høres jo genialt enkelt ut, men er dette virkelig noe som fungerar??? Ser form meg at balsabitene etter hvert vil bli full av olje, oppløses og løsne?

  #102542

  johan josefsson
  Deltagare

  När du limmat balsaträ på veven så säkrar man lämpligtvis med ett stålband hela vägen runt vevskivar för att vara på den säkra sidan. Var det epoxi man skulle limma med?

  #102543

  Ola B
  Deltagare

  Epoxy ja, det er spesifisert ”Araldit AV 8” som skal herdes i 200 grader. Tror det er et høytemperatur epoksilim. Ja det er mulig at det hjelper med et stålband. Det må vel da borres og skrus fast i vevskivorna?

  Kunne det vært en ide å lage disse fyllingene i aluminium? Litt stabilere enn balsaträ liksom, og mye lettere enn stål. Kan jo så perforere dem og fylle hullene med balsatre isteden?

  #102546

  tigerhonda_0
  Deltagare

  Att man använder et så lite tåligt material som balsa måste vara att man inte vil förstöra avbalanseringen.

  #102550

  Ola B
  Deltagare

  Det er nok sikkert riktig ja. Er det noen som har prøvd dette med bra resultat? Og holder det over tid? Som modellbygger har jeg dårlig erfaring med kombinasjonen av balsatre og drivstoff, men da har det vært drivstoff med metanol og mineralsk olje. Mulig at bensin og totakts olje går bedre?

  #102552

  ake svantesson
  Deltagare

  om inte jag minns feil så målade man balsaträet med Shellack,
  mvh Åke

  #102559

  Ola B
  Deltagare

  Jeg kjenner ikke til Shellack, er det spraylack på burk fra Shell? Det går kanskje å male balsaen med epoxy også? Epoxy tåler jo det meste.
  Noen som kan si om dette er noe å satse på?

  #102576

  stefan
  Deltagare

  personligen tror jag nackdelarna vida överstiger de mycket små fördelar du får………

  Shellack är en isolerlack, tät mot det mesta tror jag. Kvistar i trä coh annat brukar isoleras med detta innan vidare målning. Det är nå flingor man rör ut i lösningsmedel.

  #102598

  johan josefsson
  Deltagare

  Klart du skall balsafylla veven.

  På en övernattning under förra årets midnattssolsrally följde jag med en herre hem och kollade på hans kortnos som var lagom vässad. Han hade balsafylld vev och säkrat med stålband. Jag kom tyvärr inte ihåg hur han hade låst banden. Men det måste ju vara nån har på klubben som har hållt på och lekt lite.

  #102607

  Ola B
  Deltagare

  Ja noen må da ha prøvd dette? Det burde gi merbar effekt, iallefall på høga varv. Og om man setter fast det med stålbånd er vel ikke risikoen så stor. Og forresten, hvor stor skade kan vel egentlig en løs balsabit gjøre? Den vil vel fort bli knust til flis og blåst ut gjennom spylekanalene? Kanskje enklest å skru båndene fast i vevskivorna, med 3 stk. M3 eller M4 skruer burde dette sitte veldig godt.

  Fant forrsten en beskrivelse på Shellack her:
  http://www.uula.fi/svenska/produktbeskrivningar/B7_shellack.htm
  Regner med at det må finnes noe lignende her i Norge også. Det finnes noe som heter ”Kvistlakk” iallefall, godt mulig at det er samma soppan..

  #102608

  ake svantesson
  Deltagare

  hej Ola det är sikkert samma ting.
  mvh Åke

  #102617

  Dicst
  Deltagare

  Har pratat med en erkänd motortrimmare om detta för ett par år sedan om just balsafyllda vevpartin (nej, ingen i saabsamanhang). Han varnade och avrådde bestämt från att sätta fast nåt med skruvar i vevhalvorna, det kommer att lossna!

  Jag vet att Folke Mannerstedt i en artikel i tidningen ”Teknik För Alla” beskriver hur man ska gå till väga. Ska försöka gräva fram den ur arkivet och scanna, ge mig ett par dagar bara.
  Minns iallafall att limmet var Araldit och lacken Shellack, men att Shellacken (precis som det står i databladet på länken ovan) INTE tålde någon spritinblandning i bensinen. Då kan det ju bli problem med vanlig handelsbensin idag…

  Men annars är även jag tveksam till hur stor vinsten blir med detta. Rätt porthöjd matchad mot rätt avstämning på avgassystemet gör nog jobbet.

  #102632

  stefan w
  Deltagare

  Högre vevhuskomp kan nog göra effekten högre men det körbara registret blir nog smalare eftersom gashastigheten ökar vid spolning och mer färskgas slinker ut genom avgaset. I synnerhet vid lägre varv.
  Jag har för mig att detta kan motverkas med lägre spolportsduration men då på bekostnad av toppeffekten. Eller med att anpassa avstämningen i avgassystemet.
  En bra avstämning hjälper väl spolningen också, eftersom både spolportar och avgasport är öppna samtidigt så bör sugpulsen fortplantas även ner i vevhuset?

  Jag har inte så bra koll på sådana här saker så jag hoppas att de som har kunskapen kan ge sin syn på detta så att jag inte är helt fel ute och lurar någon.

  #102637

  hotrodder
  Deltagare

  Hum.. väntat på en närmare förklaring men den verkar inte komma så..
  kan någon vänlig själ förklara detta och mer exakt vad /hur man gör och framförallt.. vad vinner man med, hmm! balsafylla veven. F-låt men jag fattar inte???

  #102639

  Ola B
  Deltagare

  Ideen med balsafyllingen er vel å få samme volum på veivakselen som i Sport og GT-motorene. Her er det sirkelrunde veivskinker, disse fyller ut mer av plassen i veivhuset, slik at når stempelet går ned så blir det høyere kompresjon i veivhuset. Dette hjelper på spylingen ved høye varv. Ulempen er at mer friskgass går direkte ut i eksosporten på lave varv. Derfor er dette ikke gjort på standardmotorene der man ønsker lavere bensinforbruk og bedre drag på lågare varv. Jeg driver og porter en -66 motor til gruppe 2 spec, da kan dette være interessant. Dersom jeg balsafyller veiven trenger jeg ikke å file spyleportene like mye som om jeg ikke gjør det. Det er derfor jeg prøver å finne ut av dette nå, før jeg filer spylekanalene for mye… 🙂

  Argumentet mot sprit i bensinen tror jeg forresten ikke er noe problem for oss nordmenn, her er det nok ren Nordsjø-olje fremdeles. 🙂 Enn så lenge…

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 17 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng