Batterifrånskiljare – plus eller jord?

Forum Övrigt SSR Batterifrånskiljare – plus eller jord?

 • Detta ämne har 13 svar, 10 deltagare, och uppdaterades senast 2008-07-21 18:50 av .
Visar 14 inlägg - 1 till 14 (av 14 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #18257
  mats a
  Deltagare

  Om man monterar den där nödbrytaren framför vindrutan, fyller den sin funktion (att göra bilen strömlös) oavsett om man bryter plus eller jord?

  #124045
  jrt
  Deltagare

  Visst gör den det, förutsatt att kabeln går direkt från batteriet!

  #124048
  stefan
  Deltagare

  fast det är bättre att bryta jorden. Använder man den på plussidan får du spänning på anslutningarna och vill det sig illa vid ev krock så kan dessa komma i kontakt med karossdetaljer och då orsaka kortslutning.

  #124050
  alfamats
  Deltagare

  Detta tänkte jag också på efteråt när jag hade monterat i en av mina bilar.Det blev plus som kopplades till brytarn.Men så här i efterhand så vore det bättre med minus.Pluskabeln kom ca 2 cm ifrån torpedväggen.Så jag röstar på minuspolen jag med.

  #124051
  Martin
  Deltagare

  Jag har kopplat in mina batterifrånskiljare via minus.
  Citerar MHRF: http://mhrf.se/include/pages/pdf/Risk_och_sakerhet_20010131.pdf sidorna 12-14

  På 92:an, vars batteri sitter mer eller mindre i torpedväggen, kan man ansluta frånskiljaren i torpedväggen med kontakterna mot batteriet och vredet åtkomligt från kupén.

  Jag vet att det bland annat bland båtfolket cirkulerar uppfattningar om att det skall brytas via plus, men jag vet inte teorin bakom detta. (ännu 😉 )

  #124052
  mats a
  Deltagare

  Kan båtteorierna bero på att båtfolket hanterar trä- och/eller GAP-skrov, och inte plåt? Därmed behöver de inte bry sig om huruvida komponenter ändå kan jorda via skrovet/karossen?

  Tack för alla svar! :thanks:

  #124056
  phermansson
  Deltagare

  Ofta känns det väl naturligt att bryta plus, så gör man ju med tex strömbrytare ofta. (Även om elektronerna går från jord till plus).
  I båtar finns speciella problem med korrosion orsakad av krypströmmar, jordad motor och ledande vatten, men är inte så insatt i det hela…

  #124066
  micke l
  Deltagare

  Tänk på att den ska kunna bryta laddströmmen från generatorn. Då annars motorn kan fortsätta gå, så länge generatorn laddar.

  #124074
  Morten S.
  Moderator

  Utførlig anvisning her: http://www.mamut.net/klassikerspesialisten/subdet17.htm

  Og vil du ikke borre hull i bilen, så kan en fjernstyrt hovedstrømsbryter anbefales.
  Jeg har installert en slik i min 95a. (uten tidsautomatikk, men manuell bryter)
  http://www.mamut.net/klassikerspesialisten/newsdet52.htm

  Been a Saab owner since 1987.
  I have owned at least 30 Saabs, mainly older Saabs.
  Today I have:
  1960 93F
  1967 96 Monte Carlo 850
  1974 96 "rally car"
  1989 900i 5 dørs
  2007 9-3 SC

  #124081
  stefan
  Deltagare
  Micke L wrote:
  Tänk på att den ska kunna bryta laddströmmen från generatorn. Då annars motorn kan fortsätta gå, så länge generatorn laddar.

  ja men nu är det ingen gammal diesel vi pratar om……bryter du kretsen till batteriet så slutar ju motorn att gå och det finns nog ingen generator i världen som fortsätter att ladda om kretsen till ackumulatorn bryts.

  #124082
  johan josefsson
  Deltagare

  Ett tips är att skaffa en riktig huvudströmbrytare med extra anslutningar på i bakkant. Då kopplar man in tändspolen på denna och en ledare från tändningslåset. Sen bryter den garaterat för utan tändspole går inte motorn speciellt långt. Så slipper med problem med spänningsfall i gamla tändningslås också eftersom huvudströmbrytaren garanterat har bra med ström.

  #124095
  sabbe
  Deltagare

  Växelströmsgeneratorn behöver bara yttre magnetiseringsström vid uppstart.

  Min motor fortsätter att gå när jag bryter den minuskopplade huvudbrytaren med motorn igång.
  Detta är inte rekommenderat att testa då det på de tidiga bilarna med växelströmmare satt en dekal på fläckthuset som varnade för att lossa minuspolen på batteriet med motorn igång. Det skulle förstöra dioderna i generatorn.

  Sabbe

  #124097
  mats a
  Deltagare

  Jag anar att vi pratat om två olika saker i den här tråden. Dels har det gällt nödbrytare i tävlingssammanhang, dels om nödbrytare i veteranfordon. Så här blev min lösning ialla fall.

  Med en ombyggd huvöppningsvajer kopplad till minuskabeln från batteriet i skuffen kan man enkelt göra bilen strömlös utifrån. Jag vet, brytaren är inte av metall, och det återstår att se om den hoppar ur läge själv vid tävling. Nu ska jag bara dammsuga luftintaget och återmontera friskluftstratten.

  #124377
  micke l
  Deltagare

  Starta upp bilen utan batteri men utan startkablar, så kommer bilen att gå så länge generatorn laddar! Det som händer är att generatorn tar stryk då den inte har en blyackumulator att arbeta mot!

Visar 14 inlägg - 1 till 14 (av 14 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng