Besökte Saab Museet idag blev Besviken!

Forum Övrigt Off Topic Besökte Saab Museet idag blev Besviken!

 • Detta ämne har 6 svar, 7 deltagare, och uppdaterades senast 2010-08-25 17:41 av .
Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #22583
  mellow yellow
  Deltagare

  Besökte Saab Museet idag blev Besviken!

  Inser att många kommer tycka att detta inlägg är som att svära i kyrkan Men Det är skrivet i en anda att utveckla! Saab och Museet

  Var alltså i Trollhättan för allra första gången och givetvis var Museet huvudmålet för dagen.

  Förväntningarna var höga, näst intill över laddade och därför blev besvikelsen desto större!

  Är egentligen Saab museet ett Museum?

  Enligt mitt tycke saknas stora delar av det som borde finnas med för att kalla det ett museum!

  Museet skall ju förmedla Saabs gener och historia, i mitt tycke är det en bilhall med ofullständigt innehåll. Visst finns det bilar där Men det är ju just det enda som finns! Det finns ingen förklaring var man startade och hur man utvecklade och blev den man är.

  Någon extern konsult har fixat till en MYCKET BRA inramning till UrSaaben men tydligen räckte pengarna bara till det, till övriga historien blev det några ”skandinaviska” grässtrån hmmm bla haa blahaa

  I nuläget så är alltså alla väggar täckta av ”skandinaviska” (läs sparsmakade) grässtrån men va fasen har det med tävlingsbilar att göra?

  Jag kan i min ilska hitta massa intressanta saker jag skulle vilja veta mycket mer om tex

  -Tävlingsförarna
  -Tillverkningssorterna
  -Modellutvecklingen
  -Motortyperna 2takt, 4takt , turbo
  -Innovationerna (som det tjatas om på ljudbandet men som aldrig exemplifieras)
  -Utveckling av Saabs varumärke, Logo, Reklammaterial mm. Jag vill se Saabalia (= allsköns Saab grejor)

  Det finns säkert 10 punkter till som man skulle kunna spinna vidare på

  Ett annat stolpskott, vad fasen finns det ingen ny 9-5 på museet för ?????????? ALLA som kommer till museet är presumtiva kunder! Klart fasen måste den senaste modellen finnas där!

  Museet är en marknads kanal utnyttja den!

  OK vi gräver djupare

  Jag anser inte att det är ett museum, snarare en bilsamling.

  Beskrivningen av varje fordon är knapp händig, kortfattad fakta på 5 meningar inplastad liggandes på bilen. Besökarna får ingen röd tråd!

  Ge dem huvuddragen Linköping → Trollhättan; 92 → 96 → 99 → 9000; Carlsson → Blomqvist. Både min hustru och hennes syster uttryckte tydligt att det inte fick ihop det hela! Hustrun är Saab kund! Det är vid såna här tillfällen det gäller att knyta fast dom vid märket det finns ju ens inte en tråd att plocka upp.

  Jag har fullförståelse att det kan var tungt att ta hand om 100 gamla bilar och att det kostar pengar men vad är syftet bara att bevara dem? I min mening måste det väl vara att sprida historien för att sälja fler i framtiden. Det jag efterlyser behöver inte kosta stora summor det finns massor med kunnande inom Saab och klubben, bilder, tävlingsresultat och förhoppningsvis massor med Saabialia hos Saab och privata samlare som skulle kunna tänka sig att låna ut till det goda syftet.

  Jag vet att bilarna utnyttjas praktiskt i en mängd sammanhang, vilket är jätte bra och ger PR men museet i sig måste kunna stå på egna ben. Det känns som att det saknas lite grundläggande museum tänk (att jobba med utställningar är ett jobb som alla andra det krävs proffs för att det skall bli bra) våga ta råd av folk i Göteborg på de större institutionerna eller titta bara på hur Rörstrand i Lidköping har lyckats kommersiellt med ändå lyckats behålla den röda tråden http://www.rorstrand-museum.se/

  Nåväl låt oss se framåt konstruktivt förhoppningsvis startar detta en debatt som leder museet framåt även om det rör ett kärt ämne så måste man kunna ifrågasätta om det görs på rätt sätt.

  Hustruns syster som kört Saab fram till nu, kör nu Audi A6, blev definitivt inte övertygad om att nästa bil skall vara en Saab alltså ett misslyckande.

  Låt oss gemensamt vända detta!

  PS

  Sonnetterna vad tyckte vi om dem då: de två ettorna fick med beröm godkänt = patinerat original skick. 2 a tvåtakt röd ok , 2 a tvåtakt silver nja ganska tafflig coup de alpes kopia, 2 a V4 verkade vara renoverad (då har den väl knappast på ett museum att göra) och info bladet låg på insidan , 3 a gul ok men varför upplystes inte besökarna om att den var bland de sista från bandet?

  #160957
  gindemo
  Deltagare

  Bra skrivet!
  Kan inte annat än instämma.

  #160960
  berlinette
  Deltagare

  I heard very nice comments from the French people who visit the museum during the Saab Festival this year,and many of them phone me to get contact in Sweden to buy old Saab.
  Saab in France is one of the best to collect and the museum in Trollhattan is very famous!!!
  My sweet wife is from China and today she drive a Saab 96 from 1962 with a powerfull 2 stroke engine (70 HP)She love this car!She would also like to drive my 93B but we will see!!!
  Freewheel its so fun in the french alps !!!

  #160965
  fredrik.a.
  Deltagare

  Jag tycker också museet kunde va bättre, ta som Volvos museum i Göteborg, där har dom ju alla bilar framme och så finns det gott om info!!

  #160974
  96GT
  Deltagare

  Tja… for kort tid sen var SAAB på väg att läggas ned… Att de 100 bilarna förvaltas och finns kvar i fint skick är jag mycket glad för. Besökte själv SAAB festival och museet för första gång, och visst museum och festival kan alltid bli bättre. Men det är en speciell känsla med att vara i SAABs huvudstad. Men om fler stöttar SAAB och köper nya SAABar så blir det säkert mer pengar till museet.

  #160976
  dominik
  Deltagare

  Är egentligen Saab museet ett Museum? Jämfört med situationen 25 år sedan då bilarna var avställd vid en macka är det säker ett Museum. Men det är synd att exempelvis SVC motorn står utan enkel beskrivning framför toan. Det kan blir bättre eller jag önskar att det blir bättre, frågan är vad vi som club kan göra för museet. Där fanns en brå initiativ för att rädda museet förra december, så där finns folk som vil göra något

  #161688
  staffanv
  Deltagare

  Några informationsskyltar ska väl inte vara alltför betungande att få till.

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng