Bilprovningens minne

Forum Övrigt Off Topic Bilprovningens minne

Detta ämne innehåller 9 svar, har 6 deltagare, och uppdaterades senast av 2005-10-14 16:23.

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #13242

  berth
  Deltagare

  Är det ngn som vet, alltså inte tror, hur det är med SBP:s minne? Det jag menar är att om man besiktat en bil och de har bedömt att här är det ombesiktning på en viss funktion, om man väntar tills ombesiktningstiden gått ut och gör en ny besiktning, blir det då en ny förutsättningslös besiktning eller ligger den gamla bedömningen kvar och spökar? Det jag är ute efter är att i vissa fall är det en bedömning som kan variera från besiktningsman till besiktningsman och kanske till och med att det finns en viss ”personkemi”-påverkan.

  #89340

  kaparn
  Deltagare

  Fel från tidigare besiktning ligger kvar i datorn så har Du en gång fått en tvåa så får Du åtgärda felet eller byta reg.plåtar för att få bilen genom besiktningen.

  #89341

  gammsaaben
  Deltagare

  Om du får en ny besiktningsman så gör han sin egen bedömning. Har du haft oturen att träffa på en extra nitisk kille så kan en annan besiktningsman bedöma saken på annat sätt. För att vara säker på att inte träffa på samma person kan du besikta bilen på en annan station.

  Jag blev underkänd på ”läckage i avgassystem” på en Saab 900 Aero -84 pga att avgaset satt lite löst där det mötte grenröret. Bultarna var dock åtdragna och det läckte faktiskt ingenting. Jag gjorde ingenting åt det och på ombesiktningen så godkändes det rakt av, av en annan besiktningsman. Jag måste erkänna att jag mumlade nånting om att ”bultarna hade vibrerat loss lite”, men ändå…

  Vad har du blivit underkänd för?

  #89342

  William
  Deltagare

  två månader efter du fick en ”2:a” nollställs minnet och du måste göra en helt ny besiktning. jag fick häromåret 2a på handbromsen och bromsslangarna fram samt ett framdäck. dessutom ”bra att veta” på avgassystemet, som läckte lite. jag väntade tills jag fick besiktiga med vinterdäcken, bilen gick 10 mil ungefär mellan tillfällena och stod avställd i varmgarage.
  jag trodde definitivt jag skulle komma igenom utan problem, men icke då jag lämnade SBP med

  2:a på avgassystemet
  2:a på nedre fjäderskål höger bak, rostskadad
  2:a radions placering, farlig vid olycka

  så i forsättningen försöker jag nog ombesiktiga innan tiden går ut, alternativt hålla tummarna för att få en mindre nitisk kontrollant

  #89343

  berth
  Deltagare

  William! Du hade alltså inte åtgärdat ngt, eller?

  Kaparn! På min pålitliga 99:a från -83, som jag förra året renoverade bromsar för över 3 tusen fick jag 5 tvåor! Inget på bromsarna, men på allt annat. Det jag tycker var mest tveksamt var en tvåa på vindrutan för att den ansågs sliten. Det kändes som om bilprovaren ville sätta spiken i kistan, med detta sista påpekande…..

  #89344

  gammsaaben
  Deltagare

  Äh, åk och besikta, säg att vindrutan var skitig på insidan och att du bara tvättade den…

  Annars skaffar du halvförsäkring och ser till att få låg självrisk på glas.

  #89345

  noclaf
  Deltagare

  William skrev:
  ”jag väntade tills jag fick besiktiga med vinterdäcken”
  Jag har varit och besiktat bil med dubbdäck i juni och de sa inget om det. De kollar nog bara mönsterdjupet. För det var väl dubbdäck du menade med vinterdäck?

  #89346

  kaparn
  Deltagare

  En sliten vindruta kan Du tillfälligt förbättra genom att stryka citronsaft över den.

  #89347

  petter
  Deltagare

  Hmm… SBP är ju nu inte till för att jävlas med folk. En sliten vindruta som exempel är farlig för dig och därför varnar SBP, inte för att de ska skryta för fikarumskompisarna om att de satte dit den fjanten. Just rutan är vansklig, det är en gradvis förändring som man som daglig förare av bilen inte märker så lätt. Bra då att bilprovningen varnar.

  Om man inte bryr sig själv är en sak, men ibland kanske man har barn eller några man tycker om med i bilen?

  Avslutar med en saxning från Saabforum.nu:

  Ibland blir man lite orolig över människors inställning till bilprovningen. Vissa fel kanske man kanske fundera på att dölja men just bromsrör är väl ungefär det viktigaste dom kollar.

  Jag har själv råkat ut för ungefär ovanstående när en i mina ögon övernitisk kille skrapade rostflagor på rören. Den förväntade avslutningen; ”Det går nog ett år till” kom aldrig och bytet föreföll oundvikligt.

  Fem minuter senare kom han in från bromsprovet på rullarna med snopen min. Då hade BÅDA längsgående rören havererat i en och samma inbromsning på rullarna. Den första sekunden av ilska ersattes av en viss tacksamhet över att det hände där.

  Två brustna rör på en bromsprovare är en världslig sak jämfört med om jag försökt stanna för en utkörande bil med familjen i bilen.

  PerN, 2005-05-25 10:43

  Mvh Petter

  #89348

  gammsaaben
  Deltagare

  ”Hmm… SBP är ju nu inte till för att jävlas med folk.”

  Nej, det är sant och iaf jag är väldigt nöjd med bilprovningen. Faktum är att jag tycker det är lite trist att bara besikta vartannat år, det är bra att ha en riktig ”deadline” att gå igenom bilen. Åtminstone jag är sådan att jag lätt skjuter på saker annars. 😛

  Men å andra sidan så finns det faktiskt personer på SBP som är övernitiska och som är ökänt avogt inställda till gamla bilar och i varje bedömning som en besiktningsman gör så finns det ett visst subjektivt spelrum. Om en bedömning man råkat ut för är rättvis eller inte är upp till var och en att avgöra, men jag delar gärna med mig av mina knep om jag kan hjälpa någon.

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng