Bromsvätska

Forum Modellspecifika forum 95/96 TT Bromsvätska

 • Detta ämne har 4 svar, 4 deltagare, och uppdaterades senast 2018-02-08 20:58 av .
Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #440059
  andersu
  Deltagare

  Jag ska byta bromsvätskan. Men vilken typ av bromsvätska ska man använda i en 1963?

  #440075
  charlie101
  Deltagare

  Glykolbaserad bromsvätska DOT 4 eller en med något bättre specificationer, 5.1.

  #440077
  erik randa
  Deltagare

  Om du har ett nyrenoverat bromssystem skulle jag köpa Cartels silikonbromsvätska den är ganska dyr men bromsarna blir stumma och den smörjer systemet och bromskolvarna kärvar inte efter en vinter i ide jag har använt detta i över 30 år, man kan köpa det på dom flesta tillbehörs butikerna.

  Erik

  #440131
  charlie101
  Deltagare

  Siliconvätskan är bra för den är inte hygroskopisk, den suger inte åt sig fuktighet. Fuktigheten kommer från luftens kontakt med bromsvätskan på ytan i vätskebehållaren och från kondens vid bromscylindrarna. Bytet är inte vidare svårt i samband med renovering men det kräver eftertanke. Det innebär att allt gummi -slangar, packningar och ventiler bör/måste bytas som kommer i kontakt med bromsvätska och alla rör renspolas. Det går/bör inte användas gummi som redan har impregnerats/innehåller rester av glykolbaserad bromsvätska för att det riskerar att svälla och antingen täppa till, lösas upp eller kärva. Bromsarna har ochså en tendens att kännas svampiga eftersom siliconvätska kan komprimeras en aning vid höga tryck. Nu kanske den innehåller tillsatser som motverkar det, och smörjer bättre. Överhettad siliconvätska tillbakabildas till sin grundform, kiselsand. Bromsvätskebehållaren bör märkas upp tydligt för att undvika att fylla fel i framtiden.

  • Det här svaret redigerades för 4 år, 5 månader sedan av .
  • Det här svaret redigerades för 4 år, 5 månader sedan av .
  • Det här svaret redigerades för 4 år, 5 månader sedan av .
  #440531
  mikael
  Deltagare

  Jag har använt silicon bromsvätska i 20 år i min 96 -64 och är inte helt frälst. Visst suger den inte åt sig fukt men den tränger igenom kopparpackningana om man inte glödgar om dom. Lite svampig känsla i bromspedalen också som sägs i tidigare inlägg. Dessutom betydligt dyrare än vanlig vätska vilket straffar sig om man behöver demontera systemet och fylla på med ny vätska. Jag har bara hittat Cartel i 1 litersförpackning (säljs bl.a. på Mekonomen) och den kostade 500 kr senast jag blev tvungen att byta pga konvertering till skivbromsar. Har man bytt t till silicon är man nog fast i det systemet som framgår av tidigare inlägg även om det faktiskt står på den senaste flaskan jag köpte att den kan blandas med andra vätskor. Hade jag vetat för 20 år sedan vad jag vet nu hade jag använt vanlig bromsvätska och bytt en gång om året. Till saken hör också att jag trots övergången till silicon fått byta bakre bromscylindrar eftersom kolvarna rostat fast. Vätskan skyddar ju bara innanför packningarna.

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng