Dagens mekinsats – eller – På huvudet i en Sonett III

Forum / Modellspecifika forum / Sonett / Dagens mekinsats – eller – På huvudet i en Sonett III

Forum / Modellspecifika forum / Sonett / Dagens mekinsats – eller – På huvudet i en Sonett III

  • Författare
    Inlägg
    • juli 30, 2004 at 10:25 #10804

      Rapport från garaget.

      [image]http://www.akesson-motorsport.se/tech/TN_sonlight.jpg[/image]

      Huvudstrålkastararrangemanget på en Sonett III är väl inte världens bästa konstruktion. Visst är det sharmigt med ett rejält handtag att dra i för att fälla upp ljusen men alla stag och länkar är ju gjorda för att glapp skall uppstå.

      Nu skulle i alla fall det där förargliga glappet i strålkastarna bort! Det är inte trevligt med fladdrande ljus vid mörkerkörning. Efter att ha läst genom avsnittet i verkstadhandboken så skulle ju inte detta vara något större problem.

      Nu tar ju inte verkstadhandboken hänsyn till att Sonetterna är lite individuella och att allt är lite småglappt efter 31 års brukande. Att sedan justerstoppskruvarna för “ljus uppe” skall vara monterade lite olika beroende om man tittar i olika böcker gör ju heller inte saken bättre.

      Gummistoppen för “ljus nere” som var ju som vi säger på Skånska “litt syggeda” så de åkte bort och ersattes med egentillverkade enkla gummin. Det blev perfekt. (Skryt)

      Nu glappet! De som träffat mig har säkert konstaterat att jag tillhör “decitonklubben plus”, man kan ju säga att jag kör med ständigt inbyggd airbag. Med detta i åtanke och det minimala utrymme vid huvudstrålkastarna, ovan och underifrån, gjorde ju att det hela blev lite trångt med airbagen i vägen. Nu har jag dock ändrat riktning på justerskruvarna för bättre åtkomst, justerat enligt boken och glappet är faktiskt borta! Nu återstår bara justeringen av ljusbilden så att “den lilla röda” går genom Bilprovningens nålsöga.

      Ännu några timmar lagda på detta hobbyfordon.
      Men visst är det kul! :tumme:

      /B


      Bengt Åkesson
      bengt@akesson-motorsport.se
      Facebook

        juli 30, 2004 at 18:00 #76300

        Bengt, kul att höra att du är så entusiastisk!

        Själv så har jag demonterat hela länkagedelen till framlamporna då enda gången jag har uppe framlamporna är till besiktningen vartannat år.

        Jag har tyvärr nått den punkt där jag inser att jag aldrig kommer att bygga tillbaka bilen till original. Hittills är alla ändringar gjorda med tanke på att kunna bygga tillbaks bilen till originalskick. Nublir jag nog “tvungen” att behålla bilen så länge jag lever….

          juli 31, 2004 at 11:38 #76301

          Skoj Bengt! En hel Saab är mer Saab.

          Mvh Petter

        • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.