Dånande ljud i framvagn

Forum Modellspecifika forum 90/99 Dånande ljud i framvagn

Detta ämne innehåller 8 svar, har 8 deltagare, och uppdaterades senast av 2011-07-24 09:55.

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #4405

  triumph99
  Deltagare

  Hej! Har en Saab 99 -82 som jag börjar bli ganska trött på då den dånar i framvagnen när man kör. Har bytt vänster hjullager två gånger, det första var helt nytt och andra gången bytte jag till en bättre begagnad spindel. Är nämligen därifrån ljudet kommer, men ljudet kvarstår vad jag än gjort. Har hört att det kan vara slutväxeln i växellådan, kan det stämma? Funderar på om det går att byta bara slutväxeln eftersom det känns tråkigt att byta hela växellådan som bara gått 16000 mil och fungerar bra annars (förutom att backen vill hoppa ur trots att jag bytt växellänkage och justerat flera gånger). Vad tror ni, ska jag byta växellådan och hoppas att ljudet försvinner? Vad är klokaste valet?

  Tacksam för svar

  #29424

  kg70
  Deltagare

  Kan tyvärr inte hjälpa dig med var oljudet kommer ifrån men om backen hoppar ur får nog räkna med ett lådbyte på sikt. För att skjuta upp det oundvikliga (ca 1 år i mitt fall) kan du prova det här:

  http://www.twinsaabs.com/900_repair/transmission/tranny_reverse.asp

  K-G

  Saab 99 1969, 1970
  Saab 90 1985
  Saab 9000 Aero 1996
  Opel Manta A 1972

  #29481

  Lustgasen
  Moderator

  ljud oavsett hastighet? svängning höger / vänster? alla växlar? kan vara kronhjulet i lådan..

  #27672

  triumph99
  Deltagare

  Tack så mycket för tipsen! Nu misstänker jag dock att det är höger hjullager det låter om! Har testkört lite och svängt mycket åt vänster och höger, och konstaterat att ljudet blir värre när man svänger höger men försvinner nästan när man svänger vänster! Så nu blir det bara att byta höger hjulspindel också (vänster är ju utbytt redan), och hoppas på det bästa!

  #27724

  patlon00
  Deltagare

  jag har fått för mig att:
  Låter det när man svänger höger så är det vänster lager som är kass.
  och vise versa vänster=höger.
  Kanske inte alltid gäller… men de jag råkar ut för har det stämt.
  /Patric

  #29845

  saabcustom
  Deltagare

  Jamen det är ju så att man alltid byter fel hjullager. Han Murphy har liksom mutat in det området. MEN jag har lurat honom 😆 Jag gjorde mej ett jättestetoskop av ett par långa (lika långa) spolarslangar av plast och ett par av mina favoritmagneter, sånna superstarka från hårddiskar. Ett par skruvar sattes fast i magneterna, lagom storlek för att kunna trä på plastslangarna. Efter det så är det bara att sätta fast en magnet med påkopplad plastslang på vardera styrspindelhus dra in plastslangarna i kupén. Vid behov tejpa slangarna (löst hängande helst inte i kontakt med karossen) så att dom inte fastnar i hjulen eller nåt. Sen koppla slangarna till ett stetoskop eller helt sonika stoppa in slangarna i öronen.

  Nu, ut och provkör. Det är helt plötsligt mycket enkelt att höra vilket hjullager som är boven. Det är också mycket enkelt att bli stämplad som mindre bemedlad i huvudet av grannar som ser spektaklet. Men DET bjuder vi på. Det spar mycket pengar, arbete framför allt så behåller man sitt någorlunda vårdade språk.

  Att det brumblar om ett hjullager när man svänger åt ett visst håll är tyvärr sällan till nån ledning eftersom det kan vara vilken som helst av lagerbanorna (yttre eller inre) som bullrar.

  / Kenth

  #30079

  putsarn
  Deltagare

  @saabcustom wrote:

  Text…galenskaper etc…

  / Kenth

  Bildbevis för att vi andra skall kunna kopiera galenskaperna så exakt som möjligt :AP

  #30082

  Martin
  Deltagare

  Håller absolut med! En god idé som måste fotodokumenteras!!! :AP

  @putsarn wrote:

  @saabcustom wrote:

  Text…galenskaper etc…

  / Kenth

  Bildbevis för att vi andra skall kunna kopiera galenskaperna så exakt som möjligt :AP

  #30084

  Lollo
  Deltagare

  Ett annat tips som funkar på Pappas V70 (behövs ofta) är att hålla handen på fjädern när man snurrar på hjulet för hand.
  Vibrationerna fortplantar sig otroligt väl.
  Vet ej hur det funkar på en bil som inte har MC person ben.

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng