Färg till saab sport 63

Forum Modellspecifika forum 95/96 TT Färg till saab sport 63

Detta ämne innehåller 13 svar, har 9 deltagare, och uppdaterades senast av 2011-02-10 12:30.

Visar 14 inlägg - 1 till 14 (av 14 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #23419

  saabben
  Deltagare

  Önskar färgnr till R2 röd siffercoden
  Häls saabben

  #167466

  fredrik.a.
  Deltagare

  är väl koden, till min 96a är det y2!

  #167468

  fredrik.a.
  Deltagare

  Järbo lack blandade åt mig med hjälp av dom två tecknena!

  #167469

  patric h
  Deltagare

  Som andra redan kommenterat, R2 är koden. Som sagt har du problem att få fram färgen så kontakta Järbo Färg och Lack så ordnar de färgen åt dig.

  /Patric

  #167765

  pelle s
  Deltagare

  Notera att det finns en mörk och en ljus R2…

  Pelle

  #168155

  anders jensen
  Deltagare
  saabben wrote:
  Önskar färgnr till R2 röd siffercoden
  Häls saabben

  Är det receptet du är ute efter kan du nog hälsa hem, Thomas.
  Tror inte Järbo eller någon annan lämnar ifrån sig det, däremot hjälper de dig gärna med att blanda till det du vill ha.

  /Anders

  #168156

  Morten S.
  Moderator
  AJensen wrote:
  saabben wrote:
  Önskar färgnr till R2 röd siffercoden
  Häls saabben

  Är det receptet du är ute efter kan du nog hälsa hem, Thomas.
  Tror inte Järbo eller någon annan lämnar ifrån sig det, däremot hjälper de dig gärna med att blanda till det du vill ha.

  /Anders

  Jeg har fått receptet flere ganger, jeg.

  Been a Saab owner since 1987.
  I have owned at least 30 Saabs, mainly older Saabs.
  Today I have:
  1960 93F
  1967 96 Monte Carlo 850
  1974 96 "rally car"
  2007 9-3 SC

  #168161

  Martin
  Deltagare

  Klubbens receptarkiv togs ursprungligen fram för de tidigare lackerna med högre andel av lösningsmedel. Minns jag rätt hann Patric ta fram en del recept till de nya lacktyperna.
  Nu sviker minnet, men jag tror det var DuPont.

  Medlemmar i Saabklubben har tillgång ´till de recept som finns. Men var den officiella förteckningen är vet jag inte längre.

  Jag har kvar kopior på en del recept.

  #168166

  stefan
  Deltagare

  recepten är ju inga hemligheter på något vis men de hör ihop med respektive fabrikat på färg så det är ingalunda nån standard där så man kan ha ett recept till alla fabrikat på färg och dessutom kan äldre recept vara oanvändbara eftersom fabrikanterna många gånger gör om dem då de konverterar till andra färgtyper.
  Ska man köpa färg så skaffar man alltså färgkoden och ber försäljaren bryta till den aktuella kulören om receptet finns i listorna och det är inte alla gånger nån självklarhet.

  #168181

  Jag köpte färg till min Monte Carlo på Meca i Karlskrona, det är den ljusare nyansen.
  De har även blandat till den mörkare nyansen som jag ska änvända till en 93:a den är ganska lik orginalet

  #168186

  patric h
  Deltagare

  Recepten och uppmålade kulörprov finns hos mig för Saabklubbens räkning. Ytterligare en kopia finns hos Järbo Färg och Lack, jag lät den kopian finnas kvar där när jag sålde företaget för att Saabklubbens medlemmar skulle kunna få fortsatt tillgång till billack trots att jag bestämde mig för att sälja företaget och istället studera i något år.

  De recept som finns har jag återskapat från syntetlack till 2-k lack. Jag hade även hjälp av DuPonts kulörlabb ibland med någon kulör.

  Den här typen av lack får fortfarande användas på bla. veteranfordon så därför gick jag inte vidare med en uppdatering av arkivet till toppmodern vattenkvalitet. Receptarkivet är alltså fortfarande användbart men med den begränsningen att det är enbart till DuPontfärg och till deras 2-K kvalitet eller lösningsmedelsbasfärg (Basfärg kräver klarlack som topp).
  Så haken är att det inte är så många återförsäljare eller billackerare som fortfarande har DuPonts 2-k kvalitet kvar. Järbo färg och lack är en de få.

  Recepten går INTE att använda till andra fabrikat eller kvaliteter. Billacksrecept är tyvärr inte som NCSsystemet eller Ralsystemet som är standardiseradesystem som används av alla färgfabrikat.

  Receptarkivet är gjort till Saabklubben och är i första hand till för Saabklubbens medlemmar så att det skall gå att få en så originallik kulör på gammelSaaben som möjligt vid renovering eller reparation.

  En tanke jag haft ett tag är om det vore möjligt för klubben att själv inhandla en mixmaskin från DuPont så att klubben i egen regi blandar och säljer billack till klubbens medlemmar likväl som att det går att köpa reservdelar från klubben? Det skulle då bli mycket enklare vid lack för medlemmarna. Allt kringmateriel som grund/rostskydd och annat diverse skulle man helt kunna strunta i från klubbens sida. Det kan man inhandla på närmaste Mekonomen eller liknande. Huvudsaken är ju att det blir rätt kulör på bilen.

  PS. Rätt nyans av R2 finns i receptarkivet DS.

  /Patric

  #168617

  anders jensen
  Deltagare

  När jag skulle ha färg till min ”nyförvärvade” 95-77:a försökte jag först hos den lokale färghandlaren som tyvärr inte fick fram receptet.
  De har alltid ordnat fram rätt kulör åt mig tidigare men tyvärr, inte denna gång.
  Kom då att tänka på Järbo färg o lack som kontaktades.
  ”-Visst kan vi blanda ihop färg svarade de men något recept lämnar vi inte ut, du får allt köpa färgen här.”
  Jag talade om att jag är medlem i Saabklubben och gav mitt medlemsnummer.
  ”-Det spelar ingen roll svarade han, vi lämnar inte ut recept.”
  Jag avslutade samtalet och fortsatte att leta annanstans.

  Fick efter ett tag fatt på en trevlig kille på Umeå carlack som hjälpte mig att blanda till färgen.

  Billigare än Järbo blev det också.

  #168654

  patric h
  Deltagare

  Hur Järbo Färg och Lack agerar kan jag inte svara för då jag inte har något med företaget att göra mer. Jag sålde som sagt företaget för något år sedan. Kan dock förstå att de vill sälja färgen och inte bara dela ut recept.

  Jag hade inte den policyn när jag ägde företaget utan kunden (Saabklubbsmedlemmen) fick receptet om den inte ville köpa färgen av mig. Klubben hade även under en tid receptservice via Saabklubbens hemsida.

  Som jag sagt i tidigare inlägg, receptarkivet + uppmålade prover finns hos mig för Saabklubbens medlemmars räkning. Receptarkivet är gjort en gång i tiden på ideell basis av mig mest för att det kändes kul och intressant att kombinera mitt dåvarande yrke och Saabintresset. Vill någon ha recept så är det bara att höra av sig. Problemet är bara det som jag också skrivit tidigare att så få återförsäljare och billackerar har denna kvalitet så utbudet av återförsäljare blir tyvärr begränsat.

  Jag förtydligar min fråga från tidigare inlägg. Skulle det vara möjligt för klubben att blanda och sälja billack? Kanske något att fundera på från klubbens sida? Problemet med att få fram billack i rätt kulör för medlemmar skulle vara enklare att lösa då.

  /Patric

  #168662

  stefan
  Deltagare

  ju mer saker klubben säljer som finns på öppna marknaden ju mer ökar väl kravet på att ha all försäljning i ett bolag med alla dess krav.

Visar 14 inlägg - 1 till 14 (av 14 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng