Fönster till Saabo

Forum Modellspecifika forum Saabo/Toppola/Husbil 92H Fönster till Saabo

 • Detta ämne har 15 svar, 7 deltagare, och uppdaterades senast 2007-10-24 07:32 av .
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 16 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #16873
  phermansson
  Deltagare

  Funderar på hur jag ska konstruera fönster till min fönsterlösa Saabo… Skulle vara mycket intressant att få veta hur det ser ut original? Andra idéer?
  Tänk om någon har ett par fönster liggande…

  #113113
  andha
  Deltagare

  På min (sena) vagn var det dubbla ’glas’ med luftspalt mellan som isolering. Vill minnas att någon påstod att det var extrautrustning och att det fanns med enkelt glas också. Ett enkelt glas borde väl ’bara’ vara att skära ut ur ett lämplig plastmaterial (lexan eller vad det heter som man gör båtrutor av).

  /Anders

  #113122
  phermansson
  Deltagare

  Jo själva rutorna är inga problem, det är fastsättningen jag funderar på. Husvagnar brukar ju ha en stålram som rutorna sitter i, och det är väl tveksamt om man kan göra en sådan själv? En variant jag funderar på är stållister längs de raka delarna av fönstren men inte i hörnena som rutan fästs med, sen täcker man alltihop med gummilist på utsidan. Men det vore intressant att se hur det ser ut i original.

  #113165
  brandchefen
  Deltagare

  Någon i Saabklubben tog fram nya friska rutor till Saabon för många år sedan. Kunde vara bra om han kunde ge sig till känna för ev nyproduktion.
  Ulf

  #113184
  gunnars
  Deltagare

  Kan man tänka sig att det var en viss Randa i huvudstaden

  Hade behov av en ruta när man var husvagnsägare – men jag
  är inte säker – Erik kanske kan svara själv.

  Gunnar

  #113186
  phermansson
  Deltagare

  Aha det här låter spännande! Nytillverkade rutor hade varit guld värt!

  #113192

  Hej Patrik!
  Du har ett PM som jag skickade igår. Användbart…

  Daniel

  #113395
  roger akerblad
  Deltagare

  Rutorna sitter med gummilister fins att köpa på KUNTZE & CO AB. ELLER HUSVANGS SVENSSONS I LIDKÖPING. Har förmig att den hs sälger behöver en grövre spränglistdå den säljs komplett.Lexanrutor för enkelglas har alla välsorterade glasmästare.

  MVH Roger

  #113406
  phermansson
  Deltagare

  Tack Roger! Kuntze’s 506.0418 verkar ju perfekt. Till framrutan kanske det är bättre med en intryckningssäker, 505.3242.
  Hur vet man vilken låskil som passar?

  #113480
  roger akerblad
  Deltagare

  Pratade med en ägare till en renoverad saabo som rekomderade detta då listen är gjord för 6mm glas som i dubbelrutor men enkelrutor är bara 4mm.Det är väl bara att fråga vid beställning. Det behövs nog inte någon särskild till framrutan.

  Mvh Roger

  #113485
  roger akerblad
  Deltagare

  Pratade med en ägare till en renoverad saabo som rekomderade detta då listen är gjord för 6mm glas som i dubbelrutor men enkelrutor är bara 4mm.Det är väl bara att fråga vid beställning. Det behövs nog inte någon särskild till framrutan. Är inte karossen tjockare än 18mm har förmig att min är runt 30 så man anvånder 506.0630. Husvangssvenssons list är för karostjocklet 28-31 glas 6 hämtade ett prov som jag har fömig passade för utom glastjockleken då det skiljer en del i pris på 4 och 6 mm glas.hs pris 139:- metern inkl. list best nr 781-31-01.

  Mvh Roger

  #113519
  phermansson
  Deltagare

  Mätte vid sidofönstrena nu och det är ca 20mm väggtjocklek. 30 blir stort, men 18 bör gå att klämma dit. Ska kolla fram och bak för säkerhets skull, annars blir det 506.0418.
  Har du förresten några ideér om ersättningsisolering? Har fått riva bort en del fuktskadat.

  #113533
  roger akerblad
  Deltagare

  Då blir det att mäta bättre.Å jag som var i Grästorp i lördas och kunde mätt på min. Då jag behöver byta rutor och lister.Det fins en isoler skiva som heter ecoprim sm borde fungera. Är rosa till färgen och säljs i bygghandeln har ett par sådana som liggunderlägg som bara är ca 10mm och håller till detta och fins i olika tjocklekar.det fins en list som är 506.0521mm det var kaske den han använde då det fins en killist som är 10mm och en som är11,5mm.

  MVH Roger

  #113602
  phermansson
  Deltagare

  Hmm lite märkligt… har mätt två gånger och kommit fram till 18mm i framrutan och 20mm i ett sidofönster. Kan det vara så att det är olika på olika vagnar? Tidigare vagnar gjordes väl i Epoxi och senare i Glasfiber om jag inte minns fel.
  Tror att jag i alla fall satsar på listen för 18mm, fördelen med den är att den är för 4mm glas.

  #113606
  erik randa
  Deltagare

  Hej alla Saabo vänner

  det var trevligt med en Saabo sida, det frågas om rutor till vagnarna för ca 10år sedan tillverkade jag en serie rutor, till dessa rutor behövdes det en form för att forma framrutan och den finns kvar samt allt som behövdes för framtagning av rutorna. om det finns ett intresse så kan jag göra en serie rutor så ni får maila mig jag får undersöka vad priset kommer att hamna på. Vad beträffande gummilisten till rutorna så kunde inte kuntze få fram en list som passade då men det var då det.

  Erik

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 16 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng