Förgasare V4 -76

Forum Modellspecifika forum 95/96 V4 Förgasare V4 -76

Detta ämne innehåller 14 svar, har 7 deltagare, och uppdaterades senast av 2007-08-10 20:06.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 15 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #16186

  rolle g
  Deltagare

  Hej, försöker att få en V4 -76 att funka. Är det ngn som har erfarenhet av dessa. Förgasaren som sitter på är en ”enportare” med manuell choke och det är väl rätt som jag minns det. Bilen går bra upp till halv gas sen börjar den bara bluddra och blir orkeslös.Verkar som den inte tål ngt motstånd ovanför förg. dvs går bättre utan luftrenare. Är lite fundersam över förgasaren / mont av do.Den har en extra anslutning utöver bränsleledning och flottörhusvent, på locket som är pluggad med en slang/skruv. Är det ngn som vet var den borde gå och om det är rätt förg.? Bifogar en bild.

  Hälsn Rolle

  #107775

  Per-Erik
  Deltagare

  -näver majnd… jag såg nog fel så jag raderade hela inlägget…. lite för trött tror jag 🙂

  #107784

  freddedw
  Deltagare

  den är troligen till avgasreningen som iom pluggningen är bortplockad.

  får den soppa ordentligt?

  står tändningen rätt?

  har du rätt avstånd på brytarna?

  #107785

  rolle g
  Deltagare

  Fredrik: / tack för ditt svar, Brytare och tändning står rätt, bränslefilter nytt och förgasaren rengjord. Om det är till avgasrening, ngn som vet hur den borde vara ansluten. Mässingsröret som går ut i förgasaren ovanför chokespjället är andra änden på kanalen och sen alltså pluggad med slang utanför förg. ( se bild )

  Hälsn Rolle

  #107790

  vee-eight
  Deltagare

  Hade likadan till min 76:a. Jag pluggade igen min, men jag fick den inte heller att gå rent. Resulterade dock i förgasarbyte till en ny, passandes original till Granada har jag för mig. Slangen skall som sagt gå till avgasreningsventilen, sk ”decelerationsventilen”.

  #107799

  freddedw
  Deltagare

  Men vänta nu… är det den svarta slangen som är inringad som är pluggad?
  Jag trodde du menade den som är precis i toppen av bilden, med typ en trädgårdslang.

  Jag slulle ju sätta en peng på att den svarta slangen är bränsle in i förgasaren från bränslepump, och den ”tunna blå” är en returledning av bränsle, sen är nog inte kopparröret direkt anslutet till slangen utan via ett munstycke i förgasaren på insidan.

  Rätta mig gärna, men om inte bränslet går in igenom det svarta slangen så fyller du inte förgasaren rätt väg och då fungerar den nog dåligt när du varvar som sagt för då räcker inte bränslet till.

  #107800

  freddedw
  Deltagare

  Åh jag ser nu bränsleslangen till hö på bilden, den är ju rätt… bilden tagen från sidan ju… glöm mitt tidigare inlägg.
  Men har du tagit isär förgasaren? Det kan ju vara skit i någe munstycke eller så står den väldigt snålt. Sskruva lite på ”bränsle/co skruven” och se om det gör någon skillnad alt byt accpump membran. Kommer det en stråle bränsle i förgasaren när du gasar?

  #107809

  rolle g
  Deltagare

  Tack för alla tips så här långt. Jag har gjort rent förgasaren och accpumpen funkar. Skulle va kul och se en förgasare som inte var ”söndermeckad” och jämföra anslutningar etc med den här. Någon kanske har, eller kan ordna en bild. Bifogar en bild från andra sidan med ytterligare en pluggad slang.
  Hälsn Rolle

  #107810

  emul
  Moderator

  Ehm, det där borde vara vilken förgasare? =) Jag har en 77B, så jag misstänker att du inte har en FoMoCo som jag har, dvs jag kan inte gå ut och ta kort som hjälper..

  #107817

  rolle g
  Deltagare

  Förgasaren är märkt: Ford 75TFKJB 5MA (brukar de inte vara märkta, FoMoCo?)
  Rolle

  #107826

  emul
  Moderator

  Hoppas bilderna kan vara till nån hjälp!

  #107906

  rolle g
  Deltagare

  Tusen tack Emil, bilderna var till stor hjälp. Nu ser jag vad som saknas på den här bilen, ”decelerationsventilen”. Frågan nu är hur en sån funkar, och vad som händer om man i stället pluggar slangarna som ska gå till den. Med andra ord, är de pluggade slangarna svaret på varför bilen inte går som den ska?
  Tack för hjälpen alla så här långt. Hälsn Rolle

  #110106

  chakka
  Deltagare

  Antagligen är det en smogförgasare du har, dvs nödlösningen Saab kom på för att klara de nya avgasreglerna -76 eller -77. Förgasaren har två separata delar och mycket riktigt saknar din förgasare decelerationsventilen. Anslutningarna som sticker ut till höger resp. vänster på första bilden ska kopplas ihop med en slang.

  Ett råd i all vänskaplighet skulle vara att inte lägga nån tid alls på att få liv i skrotet. Skruva hellre på en hyfsad en- eller tvåportare från tidigare eller senare modeller. Oavsett om du tar en nyare eller äldre, kommer bilen att få ett par extra hästkrafter och överlag bete sig betydligt bättre. Tyvärr måste du i så fall också byta insug, eftersom smogförgasaren har en annan anslutning än de äldre enkelportarna.

  #110124

  stefan w
  Deltagare

  På min -76a så har jag en förgasare från en -75B, föregående ägare satte dit den men den gick ändå inte bra. Huvudmunstycket var ett 125 men jag bytte till ett 135. Bilen går nu mycket fint och svarar bra på gas. Den hostar inte alls längre som den gjorde förut, då fick man ha choken utdragen tills motorn var halvvarm och det sparar knappast bränsle heller. Bränsleförbrukningen vet jag inte än men tittar man i VHB så ser man att tidigare förgasare hade den bestyckningen. Redan -71 så började tillverkaren trixandet med förgasarna och från den årsmodellen är förgasarna strömningsprovade och tillverkade med snävare toleranser och det var för att möta avgaskrav snarare än att tillgodose god effekt. Att byta upp sig i munstycke på en av dessa smogförgasare ger en helt annan bil att köra och är enklare än att byta hela förgasaren och hela insugningsröret.

  #110256

  rolle g
  Deltagare

  Tack för tipsen vänner, bilen finns inte längre i min vård.
  Tråden startades för att hjälpa en en säsongsarbetare som fått bilen stående med motorstopp utanför min infart. Jag kom så långt att jag monterade chokewiren som satt loss, gjorde rent förgasaren och kollade / justerade tändsystemet. Bilen gick hyfsat, men bara upp till halv gas, tryckte man pedalen i botten så bluddrade den bara. Det visade sig att den aldrig gått riktigt bra sen hon köpt den i våras. Detta förmodligen beroende på bortkopplade slangar och ventiler.

  Förmodligen är hon tillbaks på ”fastlandet” igen så nån annan får ta över….

  Tack och ha de bra // Rolle i Visby

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 15 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng