Förgasarjusterin och motornr 99-70

Forum Modellspecifika forum 90/99 Förgasarjusterin och motornr 99-70

 • Detta ämne har 12 svar, 3 deltagare, och uppdaterades senast 2016-03-29 07:50 av .
Visar 13 inlägg - 1 till 13 (av 13 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #380407
  tofser
  Deltagare

  Som nybliven ägare till en bill med Triumphmotor undrar jag om det finns ngt sätt att utifrån se om jag har 1,7 eller 1,85 motorn? Ej utrustad med frihjul räcker det för att utesluta 1,7? Kan man läsa av de på motornr?

  Sen så har jag justerat upp blandningen på fuggen då den gick alldeles för magert och behövde gasas med choken också, den fortsatte även att hosta och spotta efter att tändningen slagits av (dödsryck). Undrar om det finns ngt bra sätt att veta att man ligger någorlunda rätt med blandningen? Efter bitvis justeringen (tagit en halv mm i taget så har den nästan slutat spotta vid avstänging och går märkbart bättre men hur mkt vågar man ta? Sen undrar jag rent teoretiskt hur dödsrycken hänger ihop med mager blandning vilket de tydligen gör? Trodde det hade med glödtändning att göra.

  #380431
  saabgunnar
  Deltagare

  Hej!

  Grattis till en kul bil!
  Du skriver -70:a? Dom hade väl frihjul alla utom automaterna och 1,7 motor? 1,85 kom väl först -71? Och frihjulet försvann -71? Kan någon kunnigare rätta mig? kan ditt drivaggregat vara bytt, inte ovanligt på dessa årsmodeller
  Men, varför den glöd´tänder vid mager blandning är mera mitt ämne. Det beror på att förbränningshastigheten sjunker och förbränningen kan pågå ända tills insugsventilen öppnar i värsta fall och då skjuter den i förgasaren. Men den långa förbränningstiden gör att avgasventilerna värms upp mer än normalt och sotpartiklar kan glöda och antända blandningen. kan orsaka brända avgasventiler om man belastar motorn hårt.
  Kolla också att tändningen står rätt och att vakuumreglering och centrifugalreglering fungerar som de ska.

  MVH/Gunnar

  #380438
  tofser
  Deltagare

  Tack för den utförliga förklaringen! Kollat vakum och centrifugal och det verkar som de ska fördelaren såg mkt fin ut inuti. Ang årsmodellerna så trodde jag de va precis som du skrev, i regbeviset står det 80 hk vilket väl borde vara en 1,7 liter men inredningen har heller inget uttag för frihjul mellan sätena så antingen är det en 1,7 med annan låda eller så är den utrustad med större motor än specifierat.

  Jag har inte hittat nåt värde på hur munstycket skall vara justerat i verkstadsboken men jag antar att jag testar att ge den ytterliggare soppa då jag utgår från att tändningen är i ordning tills jag kollat att den står rätt också. Det sitter ett misab filter på motorn så det är möjligt att det flödar mer än original och magrar ut blandningen.

  Någon som vet mer ang justermunstycket?

  #380451
  saabgunnar
  Deltagare

  Hej!
  Jag har för mig att nålens ”skuldra”, dvs där nålen kommer ut ur fästet, ska vara i samma nivå som kolven. Därefter justeras munstyckets höjd med skruven under förgasaren.
  Du kan skruva till fetare blandning tills du känner att den svarar på gasen bra vid acceleration, då förutsatt att olja finns i klockan och att membranet är helt.
  Det finns ett fenomen på dessa förgasare och det är att nålen slits i sitt översta läge, dvs när kolven befinner sig i sitt nedersta läge. Då ligger nålen an emot munstycket och i det läget är varvtalet lågt och undertrycket pulseranbde så nålen ligger och rör sig mot munstycket och slits.
  Öppningen blir då för stor vid tomgång och blandningen för fet. Vid besiktningen får man då skruva upp munstycket varvid den får för mager blandning vid högre varvtal. Då måste nål och helst också munstycke bytas.Se då upp så rätt nål köps, munstycket är väl alltid detsamma.Det brukar påverka bränsleförbrukningen positivt också.

  MVH/Gunnar

  #380453
  jolin
  Deltagare

  Kolla längst fram på växellådan på högersidan om det sitter en liten arm. Den är till frihjulet. Jag har settl 99:or där plastkåpan vid tändningslås och växelspak varit bytt så att frihjulsmanövreringen försvunnit, men det suttit i v-låda med frihjul. Varför kåporna bytts vet jag inte. (Det här var på den tiden när det fanns mängder av dessa bilar på skrotarna).
  Frihjulet försvann delvis -71, bilar med 1.7-litersmotorn behöll frihjulet medan de med 1.85-litersmotorn blev av med det. Hade själv en sådan 1.7-liters 71:a med frihjul.

  Vill minnas att ventilkåpan är blå på 1.7-liters och silver på 1.85:orna, men är lite osäker på det. Annars funkar nog motornumret, men jag har ingen verkstadshandbok tillgänglig så jag kan kolla.

  #380510
  tofser
  Deltagare

  Tack återigen för mkt bra kunskap, jag tänkte mig måla om ventilkåpan blå då jag trodde den var omlackad silver men då kanske det tyder på 1,85 lit då och är korrekt utförande.

  #381869
  tofser
  Deltagare

  forts följer!

  Efter att justerat CO och tändning korrekt så upptäcktes att brytarspetsarna stod på max 0,1. Justerade dessa och bilen ändrade helt karaktär. Den upplevs nu som pigg från start och krävde inte alls lika mkt choke som innan, drar fint upp till halvgas ungefär mn när man axar hårdare så börjar den misstända. Antar att den stora justeringen i brytarna gjort att de öppnar tidigare på nocken vilket gett väsentligt högre tändning och därmed rappare gång tills vakuum och vikter justerar upp den ännu mer och resulterar i för hög? tädning och dålig gång?

  Härligt att ha hittat alla hästarna igen men hoppas de inte ger sig av efter justering av detta beteende.

  #381935
  saabgunnar
  Deltagare

  Hej!

  Misständning vid större gaspådrag tyder på dålig isolation i högspänningskretsen. Ju mer gaspådrag, desto högre fyllnadsgrad i cylindern och därmed högre tryck. Vid högre tryck krävs högre spänning innan överslag och är det då sämre isolation någon annanstans än i tändstiftsgapet så slår det där.
  Så du bör nog kolla högspänningsdelen. Tändstift, kablar, fördelarlock och rotor.Kan vara det. Kondensatorbyte kan också hjälpa.
  Felaktig tändinställning pga slitna fjädrar i varvtalsregulatorn eller fel i vakuumregulatorn ger inte misständningar, bara sämre ork och högre bränsleförbrukning.

  MVH/Gunnar

  #381936
  tofser
  Deltagare

  Felet uppstod efter att jag filat brytarspetsarna och justerat dem, kan för stort avstånd här vara orsaken? Att gnista inte orkar slå mellan spetsarna när belastningen ökar?

  #381951
  tofser
  Deltagare

  Så, kontroll av spetsarna igen visade att jag slarvat och ställt dem över 0,5. 0,4 och en justering av tändläget några grader upp verkar iaf vara rätt för den här motorn.

  #381993
  saabgunnar
  Deltagare

  Hej!

  För stort brytaravstånd gör att den är sluten för kort tid och vid höga varv hinner inte energin i tändspolens lågspänningsspole byggas upp och gnistan som följer blir därmed svagare och då kan den misstända.
  Lycka till med felsökningen!

  MVH/Gunnar

  #382023
  tofser
  Deltagare

  Lärt mig mkt på den här tråden som jag inte riktigt orkat bry mig om innan, tills ingenting stämmer… Tack! Hittills verkar de fungera bra.

  #395187
  tofser
  Deltagare

  Tar upp den här tråden igen efter mer skruvande.

  Bytt ALLA tänddelar, även spolen. Ställt tändning. Upplever bilen som klart piggare och tomgångsproblemet verkar vara typ åtgärdat den klarar sig med mindre choke. Glödtänder fortfarande vid avstängning. En total förgasarrenovering väntar med nya packningar och filter och jag hoppas det kan vara tjyvluft eller liknande som ger de konstiga beteendet. Den har även en ojämn tomgång som bäst. Testade att koppla in en vakuummätare på slangen som går till fördelaren (är detta rätt ställe) men fick inte mkt utslag på den, vet ej fukntionen på mätaren mer än att den ger utslag om man suger i den. Detta kan väl visa på dåligt vakuum vilket skulle kunna innebära otät fugg?

Visar 13 inlägg - 1 till 13 (av 13 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng