Gängsnitt?

Forum Övrigt SSR Gängsnitt?

Detta ämne innehåller 10 svar, har 6 deltagare, och uppdaterades senast av 2005-04-26 18:21.

Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #12538

  mats a
  Deltagare

  Jag har frågat fem personer och fått sex olika svar. Nu vänder jag mig hit:

  Trimtopparna till V4:an dras vardera med tre vanliga toppbultar och tre av den där sorten med gänga i toppen för jordfläta. Det beror på att vipparmsbockarna säkras med tre skruvar i dessa bultar. Nu är frågan:

  Vad är det för gänga i de där?

  Jag har fått svar som ”UNC fingäng” och det har en annan fnyst åt och sagt ”UNC 5/16, nå’t annat finns inte, då hetere UNF”. Och det som jag trodde var ett frekvensomfång för mellanvåg…

  Nå, har vi fler bud i denna gängfråga?

  #86387

  stefan
  Deltagare

  har inte sett gängan ifråga men om motorn ursprungligen är ritad i staterna så är det förmodligen UNC. Om vi utgår från en vanlig M8 som de flesta har nån ref till så är en UNC gänga aningen grövre i stigningen medans en UNF gänga är mycket finare. Som typ M8x1 som återfinns i dragavlastningar till lamphållare(inomhus alltså).

  #86388

  Bengt Åkesson
  Deltagare

  C står för course = grov och F står för fine = fin. UNC är alltså grovgängat och UNF fingängat allt i tum. UN står i detta fallet inte för United Nations utan i stället Unified.

  Lite info om tumgängor hittar du bl.a på The Ohio Nut and Bolt Company

  Det här med gängor är trevligt ibland. Jag har en massa olika gängsnitt och tappar på jobbet till diverse gamla vapen mm som försvaret har/har haft och bland dessa en del specialstigningar till gamla sikten mm. Där är det skumma stigningar som skall överensstämma med avståndsrattar och skalor.

  Tyvärr har jag inte en V4a tillgänglig just nu annars kunde jag provat men om jag inte har helt fel för mig så var det millimeter i bultarna på min tävlingsmotor men den var byggd av tävlingsavdelningen så det var kanske ändrat?

  /B

  #86389

  fuling
  Deltagare

  Nej, nej alla skruvar på motoren är millimeter. Det är bara vissa saker på motoren som verkar härstamma från neandertalarna från andra sidan pölen.
  Skruven i fråga är M8x1, mao en metrisk fingänga.

  #86390

  Bengt Åkesson
  Deltagare

  Jag har INTE påstått att det är tum på V4an!!!

  /B

  #86391

  stefan
  Deltagare

  Nä det var nog jag som antydde att det KUNDE vara det…………

  #86392

  fuling
  Deltagare

  Hmm det var INTE riktigat till någon spesielt utan alla eller ingen.
  Och tog du det som ett påhopp Bengt så ger jag om ursäkt.

  #86393

  saab v4-ever
  Deltagare

  Men hur var det nu med bultarna för startmotorn det är väl 9/16 eller minns jag fel!

  #86394

  mats a
  Deltagare

  Nu är det klart!

  Gängan är M8x1, helt riktigt. Jag fick äntligen fatt på en gängtolk. Nu har jag skaffat M8x1,5, 80 mm långa. Jag kapar skallen på dem, gängar rundänden med fingänga och hey presto, så har jag gjort mig sex st pinnbultar med fingänga i ena änden och normalgänga i den andra. Jag återkommer med bild när härligheten är klar.

  Visst går det att dra fingänga med ett högre moment än normalgänga? Hur mycket högre?

  #86395

  fuling
  Deltagare

  Citat:
  Men hur var det nu med bultarna för startmotorn det är väl 9/16 eller minns jag fel!

  Detta pga att de i växellådskåpan som saab har gjort och allså inte motor som kommer från Fååård. Hmm skruvarna som håller generatorn är också tum men generatorfästet är också Saabs.

  #86396

  micke l
  Deltagare

  Kolla gärna upp bultens hållfastigets klass. Normalt är 8.8 där första 8 står för 800 N/mm2 och betyder materialets brottgräns och andra 8 står för 80%, dvs när materialet börjar sträcka på sig.
  Topplocks bultar mm brukar åtminstone ha klass 10.9. 1000N/mm2 och 90% i töjning. Vid fingäng så är det åtminstone ett exta varv av gängan som håller emot. Om jag inte minns fel så räknar man med 3-3,5 gäng varv som tar på sig belastnignen i en mutter t ex.
  //Micke

Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng