Hackande ratt + drar åt höger

Forum Modellspecifika forum OG9-5 Hackande ratt + drar åt höger

 • Detta ämne har 6 svar, 4 deltagare, och uppdaterades senast 2018-02-23 20:47 av .
Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #441121
  Göran
  Deltagare

  Hej

  Jag har en Saab 9-5 Sport (2004). Senaste tiden har jag upptäckt att ratten rycker/pulserar och drar åt höger. Fenomenet är tydligast vid väldigt låga hastigheter (se bifogat filmklipp där jag kör i 10-20 km/h). Däremot märks nästan ingenting när jag kör på t.ex. motorväg. Man kan bara ana en svag vibration då.

  Eftersom effekten är tydligast vid låga hastigheter så blir jag förbryllad. Jag gissar att det inte har så mycket med obalans i däcken att göra och inte heller någon axel som är skev eftersom det borde märkas mer i högre hastigheter (väl?)

  Någon som kan gissa vad som är fel?

  (Not: Jag körde på en tom och säker plats när jag filmande :))

  #441160
  991aero
  Deltagare

  Det troligaste är att du har en bula på ett av framdäcken. Alltså att däcket inte är helt runt längre. Är man van kan man känna det genom att känna med handen över slitbanan. Annars kan man hissa upp och snurra på hjulet och tiita på slitbanan från sidan.

  #441165
  Bengt Karlsson
  Deltagare

  Möjligen lite läckage av olja i något rör till servostyrning . Jag har varit ute för läckage i kylslinga framme vid fronten.

  #441166
  991aero
  Deltagare

  Nej bilen skulle varken dra åt höger eller ratten rycka av sig själv vid ett servooljeläckage

  #441192
  Göran
  Deltagare

  En annan tanke: Det kan inte vara någon skev bromsskiva eller dylikt. Det känns ju lite som ett vinglande… Fast det borde i så fall kännas mer vid högre hastigheter kanske?

  #441194
  Janne Hagnell
  Moderator

  Hade ett liknande problem på en 740 och det var själva styrväxeln.

  96 V4 1975 ”Bollen”
  96 V4 1979 ”Sköldpaddan”

  #441215
  991aero
  Deltagare

  En annan tanke: Det kan inte vara någon skev bromsskiva eller dylikt. Det känns ju lite som ett vinglande… Fast det borde i så fall kännas mer vid högre hastigheter kanske?

  Nej en skev bromsskiva skulle inte påverka ratten så mycket som på filmen. Dessutom skulle det vibrera mest när du bromsar. Tro mig, alla symptom tyder på bula på ett däck. Kolla det först innan du lägger tid på något annat. Om stålnätet i däcket har spruckit på ett ställe så kommer däcket att svälla ut på det stället. Varje gång bulan tar i marken så kommer ratten att knycka till och det märks mest i låga farter.

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng