Hur kan nåt så litet låta så mycket

Forum Övrigt SSR Hur kan nåt så litet låta så mycket

 • Detta ämne har 32 svar, 20 deltagare, och uppdaterades senast 2008-09-22 20:01 av .
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 33 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #18673
  stefan w
  Deltagare

  Jag har fått frågor från bekanta om det är nåt fel på min bil, den låter så konstigt. Det är nog bara det att de inte förstått att det är tvåtakt.
  Jag funderar på att göra den lite tystare, styrelsen i bostadsrättsföreningen lär snart höra av sig.

  Dottern tjyvfilmade i dag när jag åkte och jag hör ju själv….
  Surgången är bara att jag glömde choken ute för länge, när jag fick i 3an hade jag liksom vädrat rent.. Vad säger ni, är det i häftigaste laget eller är det ok

  #127558
  emul
  Moderator

  WEOHOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO! 😀

  ALDRIG att du får göra nåt åt det!!!!

  #127559
  Lustgasen
  Moderator

  Det låter exakt som det ska!!!!!!! :hype: :hype: var ute me min 93a idag lite å de e inte lite kul å brumma , men halvt döv börar man bli 🙂 😎

  räkna med en titt nästa helg , då kommer ja å le thomas forsla ner en opalgrön v4 till stockholm , kortnos du ska vi nog också besöka;) :racesmile:

  Saab 99 Van -77

  Sekreterare och redaktör i Svenska Saabklubben

  #127570
  hotrodder
  Deltagare
  emul wrote:
  WEOHOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO! 😀

  ALDRIG att du får göra nåt åt det!!!!

  Japp prexis våga bara :nono:

  #127571
  2takt_nicke
  Deltagare

  Dönar för lite helt klart! . de borde vara lag på att man inte får sätta några äckel ljudämpare på sånna motorer, dom är byggda för att höras =D

  #127578
  mats a
  Deltagare

  OK, om surgubben får titta upp, hytta med moralfingret och tänka lite längre än skiftnyckeln räcker:

  Spridande av ett sådant ljudbuller drabbar motorentusiaster överallt. Det finns människor som gladeligen drar alla gammelbilsentusiaster över samma kam och skriker efter förbud för allt som närmar sig 100dB och saknar katalysator. Så sköt gasandet snyggt och reta ingen. Att braka igenom tätorter på det här viset är inte såå smart. :lecture: <— Och den här gubben är inte ironiskt menad.

  Så… då har vi kapat den här tråden och styrt över diskussionen till nå’t helt annat…

  #127584
  jean
  Deltagare

  Att retas kan vara roligt, men vi måste vara ödmjuka nog att inse att vår gammelbilshobby ju ständigt är ”hotad”, från alla möjliga håll och kanter, och en vacker (eller regnig) dag så kan det vara slutåkt med i synnerhet tvåtaktare som ju med handen på hjärtat är riktiga miljöbovar, de spyr ut lika mycket föroreningar som 50 moderna bilar nästan. Eller 25 åtminstone. Då tycker jag bara av det skälet att man ska vara lite ödmjuk. Att reta grannfriden med oväsen, det kan man göra på alla möjliga sätt, hörde nyss om en som till sist blivit stämd för oväsen i trädgården, han hade inte mindre än 46 (!) högtlare i trädgården där han spred sin musik på hög volym.

  Så även om det är kul att dåna och bröla, så bör man ändå göra det på platser där det normalt sett är mer oväsen, som motorvägar, genomfartsleder m.m. Eller i skogen, men då retar man väl gallfeber på alla älgjägare, iallafall så här års.. 😉

  Kör med förnuft!

  #127589
  Molte
  Deltagare

  oooooo härligt att höra! Härligt eko när du försvinner bort. (kan dock förstå grannar som inte tycker om det) Ta de lugnt bland husen och döna mer när du kommer utanför samhället så förstår säkert grannarna.
  Nu blir man mer sugen på att sätta tänderna i mitt och polarens TT projekt som också ska döna 😉

  - 9-3 Aero 2,8T XWD TX Edition, Hirsch Performance -10
  - 9000 CC 2,3 Turbo 16 Sport -91 när det är sommar
  - 96 GL V4 Super -79 när vägen svänger
  - 90 T16 -87 när jag ska överraska

  #127590
  stefan w
  Deltagare
  Mats A wrote:
  Så… då har vi kapat den här tråden och styrt över diskussionen till nå’t helt annat…

  Nej, det du beskriver är sant. Så här tänker jag, när man bruksar bilen kan man ha den tystare, sen när det är race, träff eller evenemang….

  Sen är det även så här, och det tål tänka på och minnas. T.e.x. min bil nu eftersom jag ändå startat diskussionen, den låter inte mer än vissa choppers, Volvo F16, Scania V8or med raka rör, en del jänkare o.s.v. Det är betydligt fler tunga lastbilar än saabar som bullrar.

  När jag hade en Volvo F12 skogsbil så byggde jag om och körde med rakt rör, efter 2 dagar var det inte fränt längre utan jobbigt, man hörde varken radio eller telefon.

  Den som retar sig på buller bryr sig knappast i vad som orsakar bullret. Jag tror inte ett bullrande entusiastfordon skadar motorhobbyn så vansinnigt mycket mer än en bullrande F16. Det läggs i samma korg så att säga.

  Obs, jag försvarar inte mitt buller nu, då hade jag inte startat tråden alls. Jag har allvarligt funderat över att vissa kan väsnas och det verkar vara ok medans andra inte ska låta alls.

  #127591
  Lustgasen
  Moderator

  Vad kör du för avgassystem nu?

  Saab 99 Van -77

  Sekreterare och redaktör i Svenska Saabklubben

  #127592
  stefan w
  Deltagare

  Jag kör med klubbens bakre tvåtums, främre pipa typ xp och lite högre luftfilter, så insugningsdämpningen är delvis satt ur spel.

  #127596
  kortnos
  Deltagare

  Det ska låta, det är det som är hela grejen !!!!!

  Man kan inte vara tillags med hela världen. 80 procent av folk man möter och pratar med tycker det är ballt. Så en sån uppvisning är bara krydda mitt i vardagen 😀

  Barn om någon har fattat grejen med tvåtaktare som väsnas, dom applåderar hoppar och hurrar när man kommer 😀 Dom som ogillar det har bara en dåligt dag eller i allmänhet gnälliga och inget passar dem, dom är aldrig nöjd. Gasa på!!!

  Den som endå gnäller, så säger jag som polarens mamma sa till mig engång när jag var liten ”Guds 11 bud ord: sköt dig själv och skit i andra” …

  #127598
  mats a
  Deltagare

  Det betyder att Kortnos är beredd att stöta sig med var femte människa han möter? Jag hoppas att han inte arbetar med vård, utbildning, service, försäljning, transport eller tillverkning… oops det blev visst inget kvar. :console: Stackars Kortnos… Ensam och ball.

  Nej, jag glömde ju en sak – han umgås ju med jämnåriga, de som hoppar och applåderar och hurrar. Krydda på.

  #127603
  kortnos
  Deltagare

  Japp 🙂 huvudet på spiken, hole in one …

  …fast särskilt ensam känner jag mig inte

  #127608
  stefan w
  Deltagare

  Hmm, när jag tog körkort så fanns en paragraf i lagen att ”inte onödigtsvis hindra eller störa”. Vad vi än säger så finns den säkert kvar och betydelsen är solklar.

  Att en tvåtaktare spyr ut elände är sant, alla tvåtaktare gör det, även gräsklippare, motorsågar, grästrimmers, snöskotrar, båtmotorer m.m. Dessa är många fler än saabarna så där bör vi klara oss, ett förbud skulle bli en omfattande historia och väcka ramaskri långt utanför saabhobbyn.

  Ingen kan hindra oss att ha en hobby även om det är motorhobby, dit räknas båtar, skotrar m.m. se ovanstående stycke. Dom som sitter i bestämmande positioner lär ha en hel del av de uppräknade sakerna så jag känner mig lugn. Våra saabar står för en bråkdel utsläpp om man räknar in sveriges samlade fordonspark. Tänk på alla gamla maskiner, lastbilar, traktorer… listan kan göras lång, som används dagligen.

  Vår kommun krävde i årets sopupphandling att entreprenörer skulle köra med bilar enl miljöklass Euro 5, alltså högt, du måste tanka ock köra på urea (i separata tankar) tillsammans med dieseln. Själva kör dom på soptippen med gamla dumprar och grävare från före 2000, vissa är säkert 15 år gamla. Det ser säkert likadant ut i resten av sverige så med detta som stöd vågar jag påstå att våra saabars utsläpp är ringa i sammanhangen.

  Jag är dåligt påläst men jag kommer inte på några andra lättnader för vår hobby än besiktning vartannat år och skattebefrielse. Att förbjuda våra bilar skulle i förlängningen medföra att samtliga fordon som inte är miljöklassade skulle förbjudas eller att restriktioner för att köra i städerna skulle införas, vad tror ni det skulle leda till?

  Att sköta sig själv och skita i andra hjälper inte långt för det finns alltid sådana som inte skiter i dig och det du gör ovasett hur du gör och det ställer till problem oavsett hur man själv gör…

  Man kan ha en bil som hörs, sen kan man köra så man verkligen hörs eller smyga och göra sitt bästa att inte höras.
  Det är enl min uppfattning när man kör och gör sitt bästa för att låta som man retar folk, normal framfart även om bilen hörs retar inte alls lika mycket.

  Ja… nu får ni såga mig jäms med fotknölarna men så ser jag på saken.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 33 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng