Insug-Weber

Forum Övrigt SSR Insug-Weber

 • Detta ämne har 26 svar, 7 deltagare, och uppdaterades senast 2008-05-22 16:34 av .
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 27 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #17730
  cch
  Deltagare

  Det är snart dags att montera weber36´an på min standardB 95´a.
  Min fråga är om det är lönt att göra något åt insuget och isåfall vad och hur, innan det monteras?
  Har provat att söka på det men inte hittat nåt.

  Mvh

  CCH

  #120314
  mats a
  Deltagare

  Hur är det med portning? Är insugskanalerna desamma i toppar och insug? Där finns det mycket att göra. Mätt tvärs insugsöppningen är det std 22 mm tror jag och det går att ta upp till 28 mm. Då andas den bättre.

  #120323
  cch
  Deltagare

  Tack för tipset, ska kolla det i veckan.

  Mvh

  Christer

  #120415
  cch
  Deltagare

  Okej, om man nu filar upp till 28mm, hur långt ner ska man göra det? Ska man ”gröpa ur” längre in med? Vilka verktyg använder ni?

  Mvh

  CCH

  #120420
  stefan
  Deltagare

  jag är av den åsikten att om man inte kan ett dyft om portning så är det bättre att leja någon som kan…………att bara förstora planlöst ger sällan de resultat man fantiserar om och många gånger kan ett modernt ventiljobb med korrekta vinklar och tillputsning ge mer effekt än att sitta och förstora kanaler på egen hand.
  En engelsk tidning gjorde för många år sen ett test på ”Steg1” toppar till Opel/Vauxhall 1600 och dessa köptes in från olika trimmarfirmor. Den topp som gav mest effekt var faktiskt den som var minst bearbetad………
  Som tidigare nämnts i andra trådar så är mycket av dessa råd och rön från 70-80 tal blasse idag och då var det populärt med stora hål men idag finns en helt annan kunskap gällande flöde och hur kanaler ska vara utformade för att ge korrekta strömningsegenskaper för just din motor.

  #120472
  mats a
  Deltagare

  I likhet med vad jag gjorde med de två topparna ovan. De är tillverkade av en motorverkstad i omgivningen. Topparna är portade och filade och försedda med avgasventilsäten för blyfritt. Insugskanalerna överenstämmer med korsinsugets och det syns ju på bilden att det går att ta mer, vilket man alltså valt att inte göra.

  Dyrt blev det, men alternativet var att fila själv och då är jag en blind höna. Nu vet jag att det är riktigt gjort, och jag återvänder för en bestyckning när dessa toppar är på plats.

  #120481
  Per-Erik
  Deltagare

  vilken motorverkstad i omgivningen? har du kontaktperson, nummer osv? När du säger ”dyrt”, vad innebär det i kronor?

  #120761
  cch
  Deltagare

  Idag provmonterade jag förgasaren på insuget, ville se hur det blev.
  Av nån anledning öppnade jag bägge spjällen och tittade ner, tur var väl det.
  Där är ju en hel del att fila bort, nästan 2mm på var ”yttersida” i en halvmåneform.

  Nån mer som råkat ut för detta?

  Mvh

  Christer

  #120778
  chakka
  Deltagare

  Vad är det för insug du har? Om det är ett vanligt tvåportsinsug, så är öppningen bara 32mm. Har samma ”problem” på sekundärporten på min 1740 med 32/36 DGAV och har fortfarande inte kommit mig för att göra något åt det. Men nog borde det störa flödet en del.

  #120779
  cch
  Deltagare

  Jahaa, då har jag antagligen samma insug som du.
  Kollade på PerEriks insug idag och där ser man att insuget är filat på just det stället.
  Jag har fått rådet att använda mig av en luftdriven ”Dremel”, blir att göra det i veckan som kommer när insuget är rengjort.

  Mvh

  Christer

  #121281
  cch
  Deltagare

  Lite nya erfarenheter…

  Hittade en ”tryckplatta” till insuget på Tradera. Vid provmontering upptäcktes att där oxå finns en hel del att fixa till (samma som bilderna ovan) vilket kommer att göras av en som tillverkar motordelar vid sidan om sin mekaniska verkstad.
  Han kommer även att fixa till undersidan. Jag mätte nu när jag plockat av insuget och det visade sig att där finns spelrum för justeringar.
  Jag mätte lite hastigt och fick måtten ca 38.5×17 mm på insuget i motsats till ca 42×20.5 mm på topparna. Det var bara en första mätning, det ska göras nogrannare sen med skjutmått.

  Blir nu till att hitta en bra metod till att luska ut exakt var justeringarna ska göras på insuget innan jag lämnar iväg det.

  Dessa justeringar är alltså bara för att få ett fritt flöde hela vägen, känns som att det borde innebära effektförluster med att ha utstick längs vägen?!

  Jag kommer alltså inte att göra något åt topparna. Det är endast insuget som kommer att modifieras för att fungera ”optimalt” mot topparna.

  Mvh

  CCH

  #121844
  cch
  Deltagare

  Jaha, då är det väl dags att avsluta den här tråden.. Allt är på plats och det blev i mitt tycke ett bra resultat. Det slutgiltiga svaret vad gäller bestyckningen får jag ju visserligen först när jag provkört bilen men grundarbetet blev bra varifall, tycker jag.

  Det har varit både lärorikt och roligt det här med att jobba med insuget och förgasaren.
  Tråkigt bara att tråden här mest har varit i monolog-form, särskilt om man ser till hur många som varit inne och läst…Jag hade faktiskt sett fram emot en del diskussioner och kanske t.om en del tips och råd men det var nog att begära för mycket 🙁
  Jag tackar dock för de svar jag fått!!

  Mvh

  Christer

  #121846
  Per-Erik
  Deltagare

  så oerhört vackert – vill lova att det är bra puts på det, o snyggt med den lilla burken på 😉

  #121850
  sabbe
  Deltagare

  På modifierade plattor för bromsvakum är allt gods bortslipat i mitten.
  De har bara ”ett” stort avlångt hål. Detta ger med en StdB träkloss ett större plenum och längre avstånd till ventilern och som bonus ”kallare” förgasare då träklossen isolerar bort en del av värmen.

  Sabbe

  #121853
  cch
  Deltagare

  Intressant att du nämner detta för jag råkade hitta en StandardB träkloss på SAAB-marknaden i Saxtorp i lördags.
  Menar du att jag ska (måste) avlägsna allt gods i mitten på plattan om jag ska montera klossen?
  Vad händer om jag inte gör det? Klossen har ju 2 hål den med och den är gjord enl specifikationerna för StandardB.

  Mvh

  Christer

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 27 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng