Justera trottelkabel 99 aut.

Forum Modellspecifika forum 90/99 Justera trottelkabel 99 aut.

 • Detta ämne har 11 svar, 3 deltagare, och uppdaterades senast 2014-05-25 12:44 av .
Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 12 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #24107
  p hedberg
  Deltagare

  Hej!

  Har en 99 -72 med automatlåda som jag tycker beter sig lite konstigt. Kickdown fungerar inte, och den växlar inte heller ner till 2:an om man tex. ligger i 40 och trampar ner gaspedalen mycket. Om man från stillastående trycker gasen i botten växlar den upp redan vid dryga 3000 rpm.
  Med min begränsade kunskap om automatlådor antar jag att trottelkabeln kan vara dåligt justerad, men jag har ingen tryckmätare som vhb föreskriver så jag undrar om man kan ”ställa på gehör”. Ska vajern då spännas eller slackas och hur mycket törs man justera?

  //Pär

  #175648

  Hej!
  Det går att prova sig fram. Spänn wire för att få ”tidigare” nerväxling. Du kan känna var kickdown läget är om du med handen vriderspjällaxeln. När ändläget närmar sig ska det vara ett ”läge” när man måste ta i lite till för att komma förbi. Detta är kickdown funktionen.

  #175504
  p hedberg
  Deltagare

  Tackar för tipset!
  Har nu provat att spänna vajern i omgångar, först nån millimeter sen 1,5 cm utan någon som helst skillnad 😥
  Innebär detta att det blir till att skruva bort plåten under för att se hur det ser ut i lådan?

  //Pär

  #175727

  känner du inte lägget om du vrider på spjällaxeln? kan det hänt något med wiren eller i lådan. det finns angivet i verkstadsboken hur man ställer in ”kammen” för wiren bakom locket. det är bra att byta oljan oxå. speciellt efter långt stillestånd. jag byter ganska regelbundet men när jag plockade ur och gjorde rent ventilhuset så fick jag små ”pärlor” av vatten i händerna, ett kryddmått typ…då rostar delar i huset och börjar gå trögt…

  #175726
  p hedberg
  Deltagare

  Jo jag kände läget när jag vred på spjällaxeln, men inte när jag tryckte gasen i botten. Så jag spände vajern ytterligare tills jag även kände läget med gaspedalen, men ingen kickdown ändå. Så oljebyte och rengöring får bli nästa steg, den har trots allt stått sen -92
  Tar man ut ventilpaketet underifrån, och är det något man klarar av själv?

  #175764

  Hej hej!
  Det kan ju oxå vara så att gaswire och kdwire inte ”lirar” är gaswiren dåligt spänd så når man ju inte kdläget men det verkar ju fixat nu. Det finn 2 stora och ett litet lock under lådan. Det är bra att lossa båda dom stora om man vill ha ur så mycket olja som möjligt. Bakom det främsta sitter ventilhuset, det är inget svårt att ta ur det men det är lite pilligt att få dit alla rör igen. Tar man allt metodiskt så går det bra. Försök få tag på en verkstadshandbok som har med automatlådan. Den är väldigt bra. Det finns bla felsökningsschema då är det lättare att ringa in felet. Kan se om jag var någon extra handbok om du vill..

  #175765
  p hedberg
  Deltagare

  Ok, då vågar jag mig nog på att göra ett försök.
  En följdfråga: Kan lådan bete sig konstigt pga. fel oljenivå? När jag skulle avläsa oljenivån (med motorn i tomgång och läge P) ”skvätte” det upp på stickan hela tiden så jag funderar om det kan vara för mycket olja i.

  #175767

  Hummm, kan det bli något konstigt mottryck..? Jag vet faktisk inte har bara tvärtom erfarenhet…

  #175846
  p hedberg
  Deltagare

  Tappade ur ca 2 liter olja innan nivån var korrekt men ingen ändring i lådans beteende 🙁
  Oljan var dessutom svart som vanlig motorolja så jag undrar vad man egentligen haft i där…
  Så ur med all olja och bort med främre locket och det var inte så vackert. Ganska mycket metallspån i botten och på magneten som låg på oljerören (ska den ligga där eller vart ska den vara?
  Ska nu försöka få bort oljerören och få ner ventilpaketet för rengöring.
  Lite frågor som dök upp:
  Vart köper man nya packningar till bottenlocken?
  Är det bara att dra loss oljerören försiktigt?

  #175849
  slattabjornen
  Deltagare

  Lossa bakre motorfästena och lyft drivaggregatet i bakkant med en domkraft och ta bort bakre tråget också, du får ut mer olja då. Nu har du bara gamla oljan kvar i konvertern som du srdan sköljer ur med ett par vanliga oljebyten när du satt i ventilhuset igen.

  Ja, rören kan du bända loss utan risk. När du sedan öppnar ventilhuset gäller klinisk renlighet. Magneten ska ligga på rören.

  Sent from my GT-I9305 4G via Tapatalk

  #175871
  p hedberg
  Deltagare

  Nu har jag lyckats få bort bakre tråget efter en hel del lirkande, och det var ju en hel del olja som gömde sig där
  Även rören fick jag loss, men hur i hela friden ska man få dit de fyra rören som löper iväg bakåt igen?? Antar att en stor portion tålamod behövs.
  Tänkte sen ge mig på ventilpaketet, men hur gör man rent detta? Törs man skruva isär hejvilt eller finns det fjädrar som man måste se upp med?

  #174403

  Det finns bara en liten kula som ligger i ett hål som man måste ha koll på. Det är inget som far isär men det är bra att ha sorteringspåsar för att hålla reda på allting och hur det sitter med vad samt olika längder på slruv…
  Rören ja… minns inte riktigt men det är väl ett lock på sidan så man kan se vad som ”händer”..
  Ska se om jag hittar mitt projekt på bild…

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 12 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng