Konvertera till E85/Etanol läs detta först

Forum Övrigt Allmänt Konvertera till E85/Etanol läs detta först

 • Detta ämne har 5 svar, 5 deltagare, och uppdaterades senast 2007-11-11 00:35 av .
Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #17012
  mellow yellow
  Deltagare

  Har sett att det pågår en del konverterings projekt till E85 / Etanol runt om i stugorna 🙂

  Såg denna artikel i tidningen Process Nordic nr 10 2007, handlar om korrisions försök som har dragits igång på KIMAB. Huvudsyftet är att utröna vad som händer när man byter från ”vanlig” besin till Etanol baserade :crazy:

  Kort summering: mer än 5% etanol problem med gummipackningar och plastdetaljer men även motordetaljer av zink och aluminium. När det gäller Metanol så utfärdas en stark varning för inblandning i bilbränsle :nono:

  #114365
  2takt_nicke
  Deltagare

  Usch, de va ju inte roligt. men vaf*** är etanolen så aggresiv?
  Det är ju rätt många som jag vet som har kört ett tag på etanol som visar sig funka bra.

  Men några nackdelar med tvåtaktare är att Vevaxlen har börjat rosta, alltså fått en brun yta på sig av etanol användningen…

  TT grabbar, glöm inte att köra på ricinbaserad 2t olja

  Och något som är viktigt när man byter till etanol är att plocka ner MINST förgasaren (förgasarna)och rengöra den noggrant och ev lägga den i ett etanol bad..för rengör man inte förgasaren efter man har kört på bensin och en börjar köra på etanol, börjar etanolen dra ihop små partiklar och börjar klumpa sig och sätter igen munstycken och emulsions rör OCH detta är extremt viktigt på tvåtaktare i och med smörjningen finns i soppan.

  men nu när man har läst detta har man fått en del att fundera över….

  Mvh Nicke

  #114370
  exceller8
  Moderator

  Såg en artikel från Classic Motor, oktober 2007 om hur man konverterar en två-taktare till att gå på E85! Skicka ett mejl om du är intresserad…(se Martins meddelande nedan…)

  #114385
  porsche944
  Deltagare

  Som jag ser det så finns det miljöbilar och vanliga bilar. Miljöbilar går i första hand på diesel 😎 och i andra hand är det en E85 bil, vanliga bilar går på bensin så som dom alltid har gjort, varför ändra på något som fungerar?

  #114406
  Martin
  Deltagare

  Jag vill inte vara tråkig, men är inte det copyright på materialet? Saabklubben kan råka illa ut om copyrightat material ligger på Saabklubbens server.

  Mats Kadmark wrote:
  Bifogar en artikel från Classic Motor, oktober 2007 om hur man konverterar en två-taktare till att gå på E85! 😉 Vet inte om den har laddats upp tidigare…

  Två filer – två sidor.

  #114409
  2takt_nicke
  Deltagare

  Michael –

  Hmm varför ändra på något som fungerar? jadu, Vissa gör nog det för att det finns fördelar men ekonomiskt sätt går det nog inte tjäna på det i och med att det är lägre energi i Etanol jämfört med Bensin. så bilen kommer ta 20-30% procent mer soppa än med bensin.

  Sen kanske vissa vill köra milövänligt(Om det går med 2t) , vissa anpassar ju motorn så pass väl att man kan ta ut större effekt för att det blir en kallare förbränning med etanol, som gör att man kan köra med högre komp / mer förtändning utan att riskera haveri på grund utav värme…

  Mvh Nicke

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.