Krom/nickel arbeten

Forum Modellspecifika forum 95/96 V4 Krom/nickel arbeten

 • Detta ämne har 11 svar, 6 deltagare, och uppdaterades senast 2006-05-17 06:21 av .
Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 12 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #14215
  marius
  Deltagare

  Hej!

  Vänder mig till panelen i syfte att få höra Era åsikter om följande: Har några delar som skulle behöva lite ny krom (kofångare,navkapslar,handtag,mm) från en V4. Ringde runt till olika firmor men man baxnar vid prisnivån (ex 3500 – 4000 kr för 1 kofångare för krombearbetning).

  Så nu till det eviga dilemmat….kostnad vs plånbok…. Vad jag förstår så ger krom/nickel bearbetning upphov till en massa otrevliga biprodukter, är energikrävande samt dyr råvara…därav det höga priset kanske… som med mycket annat arbete som i dagsläget läggs till låglöneländer vore kanske en idé att undersöka detta (ex Polen, Baltikum,osv). Någon som erfarenhet av sånt?

  Mvh,
  Marius

  #94839
  mats a
  Deltagare

  Dagens i-landsproblem. Du menar alltså att eftersom det är ett miljöbelastande arbete är det bättre att några stackars satar i ett fattigt grannland åker på skiten eftersom de inte har råd att tacka nej? Hörde någon radioreportaget från snickeri- och impregneringsindustrin i Litauen härförleden? Litauiska företag betalade dubbla lönerna mot tyska och danska ägare i samma bransch – bara för att vi i EU ska kunna köpa billig trall på Rusta. Jag är skeptisk…

  #94840
  emul
  Moderator

  Mats A has spoken och man kan omöjligen tillägga så mkt mer..

  #94841
  Martin Sigge
  Deltagare

  Dubbla lönerna? Menar du halva?

  /MO

  #94842
  marius
  Deltagare

  Hej!

  Tack för svar! Hm…dagens i-landsproblem har många ansikten och vi behöver knappast gå mer än till Ikea och köpa en kaffemugg för 2 till 3 kr max som är tillverkad i Kina. Vem i detta sammanhang har störst moraliskt miljöansvar? Tillverkaren, importören eller du/jag som köper varan? Eller att Pågenlimpor som bakas i Malmö transporteras till Norrland bara för att ICA/Konsum skall ha denna vara i sin sortiment….

  Jag vet inte vad krom/nickel arbeten kostar därav mitt inlägg men jag skall ta reda på det. Det jag däremot vet är att många företag i dessa ”stackars satar” till länder tar sitt miljöansvar på betydligt större allvar än motsvarande svenska. Varför då inte anlita dem?

  Sedan på tal om billig arbetskraft…billig i jämförelse med vad? Skall man jämföra då bör man ta hänsyn till köpkraften av ex 1000 kr. Av 1000 kr klarar du en familjs (3 pers) matbehov under ca 2 veckor i exempelvis Rumänien. Det kan jag göra även här men då blir det rätt mycket potatis och sill är jag rädd för….Löner ja, i samma land är en industriarbetares genomsnittliga lön ungefär 250 Euro och det räknas som bra betalt. På 250 euro, grovt omräknat till SEK 2500 kr klara han sin familjs leverne. Om han/hon nu får möjlighet att tjäna 2-3 månadslöner på ett arbete (som mina kofångare) under helt riktiga förusättningar varför inte anlita honom? Jag undrar hur många i denna klubb inte har anlitat sk ”stackars satar” men i slutändan alla varit nöjda….

  #94843
  phermansson
  Deltagare

  Det kanske inte är så synd om polacken, men tänk på de stackars svenska satar som blir av med jobben… visst är det bra att stötta fattigare länder, men synd när det går ut över svenska arbetstillfällen.

  #94844
  marius
  Deltagare

  Hej!

  Visst, jag håller helt med. Helt och hållet….jag hade gärna sett till att någon här himma skulle ha ordnat det hela. Det är klart bättre än att påbörja en utredningsprocess om vilken hantverkare i utlandet har yrkesskicklighet, är att lita på, garantiåtaganden, reklamation, you name it. Sedan tillkommer även det praktiska förfarandet med språket, frakter, ev tull, osv.

  Men som taletsättet säger ”hur än man vänder sig så har man röven där bak” och gäller för alla oavsett nationalitet ifråga om pengar. Ett konkret exempel: Ta billackeraren ”Nisse” verksam i Skåne. Otrolig skicklig på det han gör, levererar i tid, lämnar garanti på jobbet, och dessutom jättesnäll. Han har hållit på i 20år men funderar nu på att lägga ner verksamheten eftersom det inte lönar sig längre att lackera bilar. Han hänvisar bland annat till nya miljökrav på färger som har medfört att han måste komplettera/byta utrustningen för tiotusentals kronor. För att täcka investeringen måste han antingen höja sina priser eller jobba ännu mer.

  Är hans potentiella kunder beredda att betala extra för den ”miljövänliga” lacken/processen om de har möjlighet till det? Om svaret är ja då är det ju inga problem men hur ofta inträffar detta? Att säga sig vilja/kunna betala och sedan det facto fullfölja är oftast och dessvärre inte samma sak.

  Nåja, detta är inte rätt forum för att lösa varken arbetsmarknadssituationens eller miljöproblematikens moraliska och etiska aspekter men håll med att bägge ämnen inbjuder till intressanta diskussioner

  #94845
  raimo
  Deltagare

  Hej bara!
  Vill inte lära någon om vilket som är rätt att göra, MEN man ska ha klart för sig att här hemma så ligger den stora kostnaden för företagare som lönekostnader, det är få som tar ut tokhöga priser då de inte får kunder och företaget ska ju gå med vinst eller hur? En egenföretagare som vill tjäna runt 100:-/h brutto måste ha in ca 135-140:-/h bara för sin lönekostnad och det är ju inte alltid så lätt att veta hur mycket jobb som kommer in, därför rabatter åt återkommande kunder, kanske nånting för klubben? Alltså avtal med någon för dylika jobb?

  Glad försommar!

  #94846
  mats a
  Deltagare

  Svar till Martin Olsson: Nej, jag menade dubbla lönerna. Litauiska företag betalar alltså sina arbetare bättre än de danska och tyska, dessutom med sjukvårds- och arbetsskadeeersättningar.

  #94847
  Martin Sigge
  Deltagare

  Det måste ha skett en felnavigering någonstans.

  Om man går in t.ex. här

  http://www.fackeninomindustrin.se/home/f…0l%C3%B6ner.pdf

  så finner man på sid 9 det diagram som jag även bifogar som bild. Där framgår att 2003 var de litauiska arbetskraftskostnaderna generellt runt 13% av de svenska. På andra ställen kan man lätt förvissa sig om att både tyska och danska löner ligger högre än svenska. Visserligen tror jag säkert att de litauiska lönerna har ökat mer än de svenska mellan 2003 och 2006, men jag tror att uppgifterna om dubbelt så höga löner i Litauen som i DE och DK bygger på något missförstånd.

  Eller menar Du att skrupelfria företagare just i samband med t.ex. farliga impregneringsarbeten lockar (ovetande?) människor med dubbla lönen mot den svenska (alltså mer än 10 ggr de lokala lönerna) för att utföra arbeten som egentligen borde utföras med mycket dyra skyddsutrustningar som man alltså skulle strunta i att skaffa där? Låter inte troligt tycker jag.

  Ska bli intressant att se om Marius får fram några priser.

  MO

  #94848
  mats a
  Deltagare

  OK. jag har missat några viktiga detaljer.

  Uppgifterna kommer från radioprogrammet Konflikt som sändes lördagen den 6 maj. Där hävdades att företag i Lettland (inte Litauen, mitt misstag) som ägas av lettiska företagare betalar bättre än de danska och tyska företagare som driver företag i Lettland.

  Programmet specialstuderade det danska företaget Pondus. Se denna länk till Sveriges Radio

  #94849
  Martin Sigge
  Deltagare

  Jag har inte lyssnat på programmet ännu, men det låter ju mycket troligare som Du förklarar nu.

  Ha en bra da’!

  MO

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 12 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng