Lossa vevaxelns remskiva

Forum Modellspecifika forum 90/99 Lossa vevaxelns remskiva

 • Detta ämne har 7 svar, 6 deltagare, och uppdaterades senast 2010-03-09 20:12 av .
Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #21769
  simme_90
  Deltagare

  Hej
  Är i full fart med att plocka isär en H-motor men har nu stött på lite problem. Har demonterat topplock, svänghjul och gavelplatta och motorblocket sitter nu i en hållare. Kvar är remskivan men den vill bara inte lossa! Har försökt och spärra på lite olika ställen men känner att ja inte vågar ta i för mycket.

  Hur ska jag göra? Om man tittar på remskivan ser det ut som det ska finnas något verktyg att hålla mot med (finns liksom 3 utskjutande ”kuggar”), har verkstadshandboken men i den står det iof inget om ett sådant verktyg men kanske finns ändå.

  //Simon

  #154284
  morsole
  Deltagare

  Använd mutterdragare eller sätt på svänghjulet och håll emot där, räcker en polare håller emot med lämpligt verktyg i kuggkransen vid nån skruv där.

  Mvh Johannes

  Bor i Sjöbo, bra på gamla bromsar bl a!

  #154286
  turbo killer
  Deltagare

  Morsole is correct, use an impact gun and also apply some heat to the centre of the bolt. These can be really difficult to remove and other times they undo easily 😥

  #154287
  Lustgasen
  Moderator

  Har du lossat bulten? om du inte har, mutterknackare eller lång lednyckel och person på andra sidan som spärrar mot svänghjulet.

  Om det är loss, tar du 2 kofötter på var sida om remskivan och bänder, det lossnar!
  Glöm inte byta packningsboxen där bakom sedan.

  Saab 99 Van -77

  Sekreterare och redaktör i Svenska Saabklubben

  #154288
  simme_90
  Deltagare

  Har tyvärr ingen mutterdragare men om det nu står mellan det och montera tillbaka svänghjulet (jag måste då ta ner motorblocket från stativet) så kanske man skulle investera i en, har ju tryckluft. Frågan är väl hur stark dragare man behöver, hur hårt brukar/kan dessa skruvar sitta?

  Finns alltså inget verktyg att hålla mot med?

  //Simon

  #154289
  walle
  Deltagare

  jag brukar alltid lossa remskivan med en stor hugg mejsel å hammare har aldrig felat

  #154342
  simme_90
  Deltagare

  Fick loss den! Skruvade i en skruv i vevaxeln där svänghjulet ska sitta och spärrade sedan med en gängstav mot motorstativet. Tog sedan släggan och slog på hylsnyckeln så lossade den efter några försök. Men kanske skulle man trots allt investera i en mutterdragare, känns ju lite mindre våldsamt 🙂

  //Simon

  #154442
  saab95racing
  Deltagare

  jag har investerat i en mutterdragare det kan rekommenderas!, men kom ihåg att dom vräker ur sig luft så stor kompressor rekommenderas, jag har en som pumpar 1m3/ min!, men annars finns det eldrivna, batteri kanske skulle vara något!

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng