Nya Saab PhoeniX

Forum Övrigt Allmänt Nya Saab PhoeniX

 • Detta ämne har 29 svar, 20 deltagare, och uppdaterades senast 2011-03-09 22:54 av .
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 30 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #23632
  Bengt Åkesson
  Deltagare
  #169871
  Martin
  Deltagare

  Och det är inte bara formen som är inspirerande;

  Här är ett mycket intressant och spännande användargränssnitt:

  Intressant att de valt Android istf Apple som namnet kanske indikerar. Apple har många fördelar och anhängare, men den stora marknaden ligger i Androidnallarna

  * Banbrytande plattform för bilkommunikation baserat på operativsystemet AndroidT™
  * Fungerar som en smart mobiltelefon – individuell anpassning möjlig under bilens hela livscykel genom nedladdning av applikationer
  * Baseras på öppen innovation med tredjepartsleverantörer som utvecklar tjänster och applikationer
  * Testflotta med en betaversion av IQon redan i trafik

  Trollhättan: Saab Automobile ritar om kartan för infotainmentsystem inom bilindustrin genom att bjuda in externa partners till öppen innovation vid utvecklingen av det nya infotainmentkoncept Saab IQon, baserat på Googles operativsystem Android&trade.

  Saab IQon är ett helt nytt sätt att använda infotainment i bilen, där man kombinerar det bästa från mobiltelefonindustrin med Saabs bilkunnande och vilja till nytänkande för att skapa ett infotainmentsystem för nästa generation av bilar från Saab.

  Kunder kommer att kunna ladda ner en mängd olika applikationer, nättjänster och multimediafunktioner genom en Saab IQon store. Saab kommer att förse externa programutvecklare med ett fordonsbaserat programmeringsgränssnitt (API, Application Programming Interface) som ger tillgång till mer än 500 signaler från olika sensorer i bilen. Dessa ger information om till exempel hastighet, position och körriktning, förarens arbetsbörda, kurvhastighet, rattutslag, motorvarv och vridmoment, inner- och yttertemperatur, lufttryck och solens läge.

  Med Saab IQon finns inga gränser för möjligheterna till innovation. Vi kommer att bjuda in Androids hela globala ”community” av programutvecklare för att ta del av deras fantasi och uppfinningsrikedom, säger Johan Formgren, Saabs eftermarknadschef och kommersiell projektledare för IQon.

  Saab är först inom bilindustrin med denna öppna utvecklingsstrategi som är ett snabbare, effektivare och mer flexibelt alternativ än den konventionella, interna utvecklingen av bilars infotainmenttjänster.

  Dagens kunder vill vara lika bra uppkopplade i bilen som de är annars. IQon kommer att ge dem samma snabba smidiga uppkoppling som de har i sina smarta mobiltelefoner – och dessutom erbjuda nya fordonsspecifika applikationer och tjänster, fortsätter Formgren.

  IQon tillhandahåller en inbäddad datorplattform i bilen som automatiskt kopplas upp mot nätet när tändningen slås på. En 8-tums pekskärm ger tillgång till alla tjänster, inklusive streamad musik och underhållning, nätbaserad navigation och lagrad musik.

  Saabs strategi med öppen innovation ger programmerare världen över möjlighet att arbeta med alla typer av fordonskommunikation – infotainment, telematik, systemkontroll och diagnostik. På så sätt öppnas nya möjligheter för kunder att kunna göra personliga val av tjänster i bilen. Specifika program för olika länder kan också erbjudas.

  Vår öppna strategi, baserat på utveckling i Android, gör att de olika infotainmenttjänsterna kommer att utvecklas kontinuerligt under en bils livscykel, i motsats till dagens system som är definierade några år innan en bil börjar säljas och därefter är låsta, tillägger Formgren.

  För att säkerställa att körsäkerhets- och kvalitetskraven uppfylls, måste program från mjukvaruutvecklare och applikationsleverantörer utvärderas och godkännas av Saab innan kunderna får tillgång till dem på nätet i Saab IQon store.

  IQon ger också en plattform för trådlös kommunikation till och från bilen, till exempel med Saab-återförsäljare för att med telemetri ladda upp fordonsdata, ställa diagnos, beställa servicetid eller till och med installera vissa tillbehör i bilen.

  IQon-systemet visas för första gången i konceptbilen Saab PhoeniX på bilsalongen i Genève 2011. En betaversion av IQon är redan under utprovning i en testbilsflotta hos tjänstebilsförare på Saab.

  KONTAKT:

  Saab Automobile Press Office
  Tel: +46 (0)520 27 97 97

  Källa: http://media.saab.com/sv/press-releases/2011-03-01/saab-iqon-infotainmentsystem-genom-ppen-innovation

  #169872
  Bengt Åkesson
  Deltagare
  #169878
  exceller8
  Moderator

  Väldigt futuristiskt! Häftig bil!!!

  #169879
  alfek
  Deltagare

  Tycker bilen ser vulgär ut, saab(Sason-Envall) var mästare på tidlös, egensinnig design.
  Det här ser ju ut som nån baltisk tonårsdröm!

  #169881
  henning
  Deltagare

  Holder med på dette ikke var særlig vakkert eller tøft – man kan vel bare takke seg til at disse prototypene aldri blir laget og er laaaaangt fra likt neste design.

  Artig at de har satt inn gammel fly logo bak på bilen, men det fungerer ikke det heller, Syntes jeg da.

  Jeg vil se en liten saab 9-1 fort på samlebåndet istedet for dette.

  H

  #169882
  kortnos
  Deltagare

  Är det bara jag som tycker det är lite og900 över baklyckorna sett från sidan i en viss vinkel, även stötfångaren bär ”lite” 0g900 efter 87, det kan väl endå inte vara en slump, dom måste ha sneglat lite 🙂

  #169907
  phermansson
  Deltagare

  Gillar den skarpt! Och visst har de spanat, tycker man ser detaljer överallt. Bakluckans/rutan linjer ned mot propellerloggan tex påminner mycket om ursaaben.

  #169909
  phermansson
  Deltagare

  [video:youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ibkRWoV241c[/video]

  #169918
  Dicst
  Deltagare

  Oooooo, jag gillar uttalandet han gjorde i slutet om Saab:
  ”…The have never been for everybody, and nor should it be…”.
  Kan låta konstigt som lösryckt mening, men adressen med budskapet var ju att det är speciella och medvetna människor som väljer Saab. Nu kände jag mig speciell.

  Go for it! :racesmile:

  #169920
  fredrik
  Deltagare

  Skit ful & vulgär. Borde haft längre hjulbas för bättre propotioner.

  Men det är ju mode att se ut så här nu. Bra att det kommer en prototyp som visar världen att Saab lever.

  /Fredrik

  #169921
  turbocab
  Deltagare

  Jag tycker faktiskt den är riktigt läcker, särskilt fronten. Elmotorn på bakaxeln verkar klurig också, kanske är det som vissa sägar att olika kombinationer av drivning är lösningen, inte en enda allsmäktig lösning utan flera i samverkan.

  Däremot hela grejen med Infotainment systemet – till vilken nytta? Vill jag vara uppkopplad i min bil? Känner mig urgammal och motvals kärring när jag läser hela den grejen, kanske är det mig det är fel på, men inte fan vill jag surfa och streama youtube i den förbannade bilen på väg till jobbet. Vem skall köra bilen när jag surar för att länken inte funkar eller Internetuppkopplingen just kraschade? Och vad kostar hela den grejen? I filmen så visas det ju lite snabbt hur man kan få lokala restaurang tips i displayen, och så en liten ruta ”29 kr” som man klickar på. 29 spänn? Det är två liter dyr bensin det, eller knappt 3 liter etanol…

  #169924
  Dicst
  Deltagare
  Turbocab wrote:
  Däremot hela grejen med Infotainment systemet – till vilken nytta? Vill jag vara uppkopplad i min bil? Känner mig urgammal och motvals kärring när jag läser hela den grejen, kanske är det mig det är fel på, men inte fan vill jag surfa och streama youtube i den förbannade bilen på väg till jobbet. Vem skall köra bilen när jag surar för att länken inte funkar eller Internetuppkopplingen just kraschade? Och vad kostar hela den grejen? I filmen så visas det ju lite snabbt hur man kan få lokala restaurang tips i displayen, och så en liten ruta ”29 kr” som man klickar på. 29 spänn? Det är två liter dyr bensin det, eller knappt 3 liter etanol… Här känns det som att Saab möjligen helt siktar på Premium marknaden och folk som inte behöver bry sig om 29 spänn extra. Kanon, men då kan jag som vanlig dödlig släppa detta märket och börja köra Skoda igen.
  Jag fattar att det är en prototyp och att det säkert är tillval dom här grejorna, men sluta fokusera på bilen som nån djävla mobiltelefon – det är ett transportfordon!!! Eller vill dom dölja nåt med sjävla bilen, att den inte innehåller något nytt alls i övrigt utan bara är fräck på ytan? Kanske är den tänkt i en framtid där alla vägar går under marken i tunnlar och körs automatiskt? Då kan det ju vara ball med lite internet såklart. Eller så är jag för gammal och missar hela tåget med Internet inplanterat i pannan som våra barn kommer ha. Bäva månde.

  Ja? Och då laddar man bara den typ av applikationer man är intresserad av – Enkelt, eller hur? Det är ju det som är grejen, att man kan välja själv vad och hur man vill ha det. Folk väljer ju bevisligen bil även kring finesser som mugghållare och mp3spelarinkoppling till slut ändå.

  Jag pratade allmänt med Peter B om detta för ca 1.5 år sedan, hur dumt det var på dagens bilar där man inte på en enkelt sätt kunde koppla in sin vilken-som-helst-pryl man vill styra till en display och en knappsats. Han sa bara: ”Vänta och se…”
  Tänk bara på alla oändliga fastinstallerade utrustningar som inte håller måttet efter några år, för att marknaden har nått nytt hett som den vill ha istället. Ta bara iPod, telefoner med olika funktioner och menysystem, eller varför inte dyyyyra fast installerade GPSer som är svindyra att uppdatera efter ett par år och redan förlegade funktionsmässigt samma dag de släpps. Sälja en 10 år gammal bil med fast installerad GPS som har en massa icke-aktuell data och funktioner idag är ju inget man känner nån riktig glädje med.

  Nej heja Saab, som vågar släppa in andra utvecklare och tjänster på sin plattform! Detta kommer att bli sk*tbra!

  #169925
  phermansson
  Deltagare

  Precis, jag tycker det är helt suveränt. Vad gäller priset så kan man tänka på att Expert säljer en Datorplatta med Android och 7-tums pekskärm, trådlöst nätverk med mera för 999:-. Alltså utpris till kund, OEM-priset på elektroniken kan inte vara många hundralappar.

  Edit: och ja, man vill vara uppkopplad. Streamad Spotify med ett i det närmast obegränsat musikutbud istället för skrapande skvalradio eller repiga cd-skivor är bara en av fördelarna.

  #169926
  Martin
  Deltagare

  Några möjligheter med IQON utan att fundera djupare.

  • Oändliga möjligheter att tanka ned kvalificerad serviceinformation direkt till serviceverkstaden som är bättre förberedd när bilen kommer till service.
  • Laddstatus på bilen och beräknad kvarvarande körsträcka direkt till din telefon när du är och handlar. (vid eldrift)
  • GPS-uppdatering av vilka laddställen som finns tillgängliga (vid eldrift)
  • Starta bilens klimatsystem via telefonen 10 minuter innan du skall sätta dig i bilen en stekhet sommardag.
  • Favoritmusiken hemifrån kan laddas ned direkt i bilen utan att behöva jacka in Ipoden eller vad man nu använder.
  • Planera semesterresan vid datorn hemma och för över kartunderlaget med eventuella bokningar till bilen online
  • Prestandaökningar online. Beställ 50 hästar extra när behov finns.

  Sedan kan man förstås alltid säga att allt kan hackas. Men det kan uppenbarligen bankernas system också. Och det finns säkert en ”av-knapp” om man vill. 🙂

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 30 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng