Olja på däcket, var kan det komma från?

Forum Modellspecifika forum 95/96 TT Olja på däcket, var kan det komma från?

 • Detta ämne har 8 svar, 5 deltagare, och uppdaterades senast 2012-08-16 15:38 av .
Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #5522
  soj
  Deltagare

  Hej,
  Om det stänker olja innefrån hjulkåpan ut på fälgen och ens fina vita däcksidor, så måste det väl vara bromsvätska eller hur?
  Ute och åkte till sommarstugan och såg smutset på hjulet, torkade av smutset, eftersom jag trodde jag åkt över någonting. Åkte hem igen och precis samma belägning igen, så det är något som kommer från Saaben själv.
  Plockade av kåpan och bulten i mitten av navet är litet oljekladdig, så tror oljan kommer innefrån navet.
  Tycket inte det har minskat i behållaren, men det är nog inte så mycket som spills pr körning (ca 20 min småväg).
  Vad tror ni?
  mvh Sören
  Saab 96 -64

  #44281
  berra_bus
  Deltagare

  Plocka bort hjulet så ser du om det läcker bromsvätska någonstans.

  Ett annat alternativ är att hjullagret går varmt och att det är hjullagerfett.

  #46120
  soj
  Deltagare

  Har tagit av hjulet men kan inte se var stänket kommer från, verkar sitta droppar på bulten. Har ingen avdragare för trumman, så svårt att se innuti trumman. Åker förbi lokal verkstad och får dom att öppna trumman på måndag så får vi se vad man kan se. Skriver på måndag och berättar mera.
  mvh Sören

  #46126
  kmb
  Deltagare

  tror också på hjullagerfett. Kåpan borde vara tät, så då borde det vara inre axeltätningen som inte håller tätt. Jag hade det problemet bak nyligen. Bäst att öppna och kolla så du inte får fett på bromsarna.

  Karl Björling

  #46172
  filbrun2
  Deltagare

  Har nu observerat samma sak på min 96 -62.. Fett på vänster framdäck. Så jag inväntar din diagnos så jag har nåt att arbeta efter… Finns alltså inre och yttre axeltätning?

  #44339
  Morten S.
  Moderator

  Ser dere spor etter om den kommer ”rennende” fra utsiden av felgen? Det er ofte simringen på akseltappen.
  Isåfall må trommelen av.

  Been a Saab owner since 1987.
  I have owned at least 30 Saabs, mainly older Saabs.
  Today I have:
  1960 93F
  1967 96 Monte Carlo 850
  1974 96 "rally car"
  1989 900i 5 dørs
  2007 9-3 SC

  #46189
  kmb
  Deltagare

  @Filbrun wrote:

  Har nu observerat samma sak på min 96 -62.. Fett på vänster framdäck. Så jag inväntar din diagnos så jag har nåt att arbeta efter… Finns alltså inre och yttre axeltätning?

  Nej, bara en ”inre”
  Karl Björling

  #46377
  soj
  Deltagare

  Hej,
  SAABens bromssystem läcker, så den fick stå kvar på verkstaden i måndags då jag var inne med den. Chefen på den lokala verkstaden har en gammel Ford Anglia, så han tycker det är skoj att gå av och till för att jobba litet på SAABen, även om dom som princip inte mekar större saker på gamla bilar där. Han har plockat av alla utom trumman vänster fram och konstaterat bromsolja utanför systemet i alla trummor, men mest i höger fram (där det kom ut på hjulet). Trumman vänster fram har han inte lyckats få av, men han tror nog det ska gå. Han satsar på att vara klar till fredag, så nu får vi se.
  Håller tummarna.
  mvh Sören

  #46539
  soj
  Deltagare

  SAAB’en väl hemma igen efter verkstadsbesök på 9 dagar. 5 tons tryck skulle det till att lossa vänster framtrumma från navet (hoprostat), som han också fick demontera.
  Det var behov för nya hjul spindlar, renovering av bromscylindrar runt om, avsvarvade trummar och nyta beläggningar på frambackarna. Nu bromsar den dock nästan som en modern bil, jo ingen chans att man råkar glömma att lossa handbromsen innan man åker! Rensat bromssystem och ny olja också.

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng