Övertäckta nummerskyltar

Forum Övrigt Allmänt Övertäckta nummerskyltar

 • Detta ämne har 34 svar, 22 deltagare, och uppdaterades senast 2008-09-24 20:11 av .
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 35 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #18653
  gunnars
  Deltagare

  Eftersom jag inte är någon större bilhandlare, så
  finns det vissa saker jag inte förstår :confused:

  Varför täcker vissa säljare reg skylten på ev bilder?

  Är det för att dölja bilen placering – varför då sätta
  ut sitt telenummer – bilen + ägare = samma adress? :/

  Köpte bilen för x kronor förra veckan och nu har priset
  gått upp med x procent och man vill inte att förra ägaren
  skall se detta? 😥

  Bilen eller ägaren har ett skumt förflutet? 😎

  Eller gör ägaren det bara för att ALLA andra verkar göra det
  om man tittar på nätet eller tidningar.

  Har för mig att Teknikens Värld gjorde en liten enkät om detta
  bland sina annonsörer och de flesta hade ingen bra förklaring.

  Vilken är er förklaring?

  Blev lite nyfiken när jag kollade ett tips här ikväll!

  Gunnar

  #127367
  nubbpiraten
  Deltagare

  Har också funderat över det.
  De flesta bilhandlare skriver tillåmed ut regnr i annonstexten.

  Det är ju väldigt praktiskt att kunna kolla info om bilen innan man köper, tex så fick jag på så vis reda att en bil som jag spekulerade hade en obetald skuld.

  /Christian

  #127374
  grinolle
  Deltagare

  När jag ser en bilannons med övertäckt skylt konstaterar jag att säljaren tillhör endera av två kategorier:
  1. Anser att de har nåt att dölja, alltså en person som inte är pålitlig.
  2. Inte har en aning om vad de håller på med.

  Om det då finns två bilar som jag är intresserad av, och den ena har nummerskylten täckt och den andra inte så kommer jag självklart först kontakta den som inte döljer skylten på bilen de vill sälja.

  Jag förstår helt enkelt inte vad syftet skulle kunna vara med detta förfarande, om man inte är just oärlig?
  Inte sjutton bryr jag mig om t.ex. vad säljaren betalt bilen för veckan tidigare (som Gunnars exempel ovan). Det enda jag bryr mig om är väl ifall jag tycker att bilen verkar bra och priset rimligt, sen är det väl bara att gratulera ifall han/hon tjänar en hacka!

  Sen tycker jag det är svagt att inte annonssajterna KRÄVER att alla säljare uppger registreringsnumret på bilen. Vore så enkelt att ha en ruta för detta och en ruta för att kryssa i att bilen saknar svenskt registreringsnummer (för importbilar och objekt som trillat ur registret). Miltal är det flera sajter som kräver, men inte registreringsnummer, hur smart är detta? I synnerhet som man vet att många inte har en aning om ifall deras gamla bil gått 10.000 eller 30.000 mil! Huruvida det finns ett registreringnummer, och vad detta är borde de flesta veta!

  Å andra sidan finns det många saker i annonser som retar mig betydligt mer än maskerade skyltar. T.ex. dold budgivning, eller för den delen ”lägg ett seriöst bud” överhuvudtaget. Om du inte vet vad du vill ha för bilen, eller åtminstone inte är villig att tala om för mig vad för summa som krävs för att jag skall få köpa den så vänder jag mig hellre till nån med lite vett!
  Budgivning hör hemma i auktioner, och då skall budgivningen vara öppen, annars kan ni behålla prylarna oavsett hur gärna jag annars skulle ha handlat!

  Anders Olsson

  #127376
  hotrodder
  Deltagare

  Jag har dolt nummret någon gång i annonser och det har jag gjort då bilen som bjuds ut är intressant för mer suspekta typer. Ponera att jag skulle bjuda ut min Mustang -69´a mach 1 till försäljning. På den skulle jag dölja numret på eftersom jag vet den är ”het” som stöldobjekt. Även om den står inlåst på min gård så vill jag helt enkelt inte skylta med var bilen finns trots det blir lite motsägelsefullt med tanke på att den fotas tex. på någon träff osv. Men saken är väl den att annonser läses av så vitt olika skilda människor och många som inte är seriösa. Sen att dölja nummret på diverse bruksholkar anser jag bara vara trams.

  #127380
  Martin Sigge
  Deltagare

  Jag tror det är som Hotrodder säger; stöldrisken. Hörde om någon som annonserade ut en motorbåt med bl.a. nytt kapell, inkl. beskrivning på var man kunde se båten. Strax därefter var kapellet stulet.

  #127382
  gunnerfeldt
  Deltagare

  Nu kryper en till korset som har en bil med övertäckt nummer skylt till salu på blocket.
  Detta har jag p.g.a stöldrisken.
  Har en kompis som hade en helrenoverad Saab 95:a från 1978 (I mint kontition)
  Denna bil blev stulen…. Sedan tog tjuven & flyttade över sitt reg nr , chassie nr m.m till denna bil.. Sålde den så småningom till en man i Tyskland.
  Dock hade han slarvat med instansningen/överflyttningen av chassie nr.

  Så den tyska inspektören som reg besiktiga bilen var observant , och började att luska i det via svenska myndigheter.. Skicket på bilen stämde inte överens med hur den var vid en besiktning i Sverige 3 mån. tidigare.

  Dock håller jag på att flytta nu.. Så bilen finns inte på någon av mina adresser just nu.
  Denna bil är också renoverad… Alltså ingen vanlig ”bruksholk”

  Kan själv ibland anse det vara löjligt… Men vill sälja min bil.. Inte få den stulen !!

  // Jonas

  P.S.. Reg nr är BRY 576… Bilen en 95:a från 68.. Nu kan Ni börja luska !!

  #127387
  jean
  Deltagare

  Jag är i princp motståndare till övertäckta nummerplåtar men kan ändå delvis förstå tankegången om man talar om stöldbegärligt gods. Däremot så är det oftast så att ju mer ”fanatisk” man är, desto större värde sätter man på sin bil och tror oftast även att resten av världen bara längtar efter just den här bilen. Så är det oftast inte alls, men förståeligt ändå om man resonerar så om man är en stor entusiast.

  Kan också tycka att om man nu har en sådan ”dyrgrip”, då borde man ha den försäkrad till dess rätta värde? Ska man sälja den så ska man ju inte behålla den, och krasst sett, om den stjäls eller säljs så får man ju sna pengar ändå? Eller?

  #127388
  hotrodder
  Deltagare
  jean wrote:
  Jag är i princp motståndare till övertäckta nummerplåtar men kan ändå delvis förstå tankegången om man talar om stöldbegärligt gods. Däremot så är det oftast så att ju mer ”fanatisk” man är, desto större värde sätter man på sin bil och tror oftast även att resten av världen bara längtar efter just den här bilen. Så är det oftast inte alls, men förståeligt ändå om man resonerar så om man är en stor entusiast.

  Kan också tycka att om man nu har en sådan ”dyrgrip”, då borde man ha den försäkrad till dess rätta värde? Ska man sälja den så ska man ju inte behålla den, och krasst sett, om den stjäls eller säljs så får man ju sna pengar ändå? Eller?

  Om vi åter igen tar min Mustang som exempel.. Skulle åka till Norge på bilträff, fick då innan information om vilka möjligheter som fanns med garage, bevakade utrymmen etc. innan avfärd just därför dom sa, -risken är stor att den blir stulen om du ställer den på gatan… Tror att den som har en fint renoverad ”monte” eller GT tänker på samma sätt. Visst är Mussen försäkrad till sitt rätta värde och det är ändå ganska lågt om man tex. jämför med en sprillans Audi, BMW mm. Men likt förbaskat så är Mustangen bra mycket mer eftertraktad än motsvarande nyare bilar och du bryter upp den i princip med en trädgren. Såld blir den oxå samma dag som annonsen kommer ut om du begär runt 150 000, i delar mer och det är ingen utopi utan real facts. Förstår mycket väl om någon här bjuder ut en fin Tallageda eller en pimpad 9000 med bling bling fälgar för 45 tusen för vem vill hitta sin bil ståendes på bromskivorna på morgonen. Många har inte som jag egen gård och låsta garage vilket säkert gör att man döljer nummerskylten även på en bruksig 900 med ronalkopior.

  #127389
  grinolle
  Deltagare

  Jag förstår det fortfarande inte?!? 90% av annonserna har telefonnummer, vilket (om man nu inte har skyddat nummer) ger MER information än vad registreringsnumret gör. Vid en enkel sökning med telefonnumret på hitta.se eller gulasidorna.se får jag fram:
  Ditt namn och din adress
  Med en SMS-sökning med registreringsnumret hos bilregistret får jag fram:
  Ditt namn och din bostadsort (alltså inte din adress, bara vilken ort)
  Alltså betydligt farligare att ha telefonnumret i annonsen än registreringsnumret! :confused:

  Hur gör ni när nån vill komma och kolla på bilen? Hur gör ni om nån ber om registreringsnumret per telefon för att kolla upp den?

  Sen att gamla bilar generellt skulle vara stöldbegärliga…, nej knappast. Gamla bilar (inklusive gamla dyra bilar som Mustanger o.s.v.) stjäls mycket sällan. Visst förekommer det, men som sagt är det mycket sällan. De bilar som stjäls är nyare dyra bilar, för det är dessa tjyvarna LÄTT kan få sålda. Det är för krångligt att bli av med en gammal bil, och framför allt så är det stor risk för upptäckt, dels då ”bilhobby-gemenskapen” idag är internationell och har rätt bra sammanhållning, dels därför att en gammal bil sticker ut mer (just som i fallet med den stulna SAAB 95:an i exemplet ovan).

  Ni gör naturligtvis precis som ni vill när ni säljer era bilar, inget snack om den saken. Men tänk efter hur den som läser annonsen tänker. Det är ytterst sällan som man är ensam om att erbjuda nåt, det finns nästan alltid andra med samma eller liknande bil till salu. Då är det den som krånglat till det som hamnar sist i kön.

  Anders Olsson

  #127390
  Klas Carlborg
  Deltagare

  Håller helt med!

  Vad gäller suspekta annonsläsare så tar dom väl ändå reda på var fordonet i fråga finns.
  Jag själv undrar direkt vad personen som täcker över sitt registreringsnummer har att dölja!?
  Väljer hellre att kolla på likvärdigt fordon med visat reg. nummer.

  #127391
  Dicst
  Deltagare

  Då vill jag bara säga det att det finns många som har lite bitter erfarenhet av att sälja sin bil eller MC på nätet.

  Sätter man ut sin kära ägodel på annons, speciellt en MC som är lätt att frakta, kan man nästan räkna med att få påhälsning i garaget. Min skrivbordsgranne på jobbet gjorde det i en annons och fick hojen snodd bara efter några dagar, trots att han annars är en mycket försiktig person. Gissa om polisen GARVADE åt honom när de frågade om han hade annonserat på Blocket? ”Tänk att folk aldrig lär sig. Sätta ut regnummer, ojojoj.”

  Kan lova att det finns ingen som har fått sin bil eller hoj stulen som önskar sig det bekymmret igen oavsett vilken försäkring man har.
  Nä, endast mailsvar under psevdonym och kontantkortsnummer när man gör så dyrbara affärer.

  Seriösa motorsajter redigerar bort registreringsnumren från träffotona innan de läggs ut. Det finns många delar som är lätta att omsätta. Förstår att det inte känns relevant för många bland oss som har bilar med ett ganska speciellt intresse eller lågt värde, men det måste vara upp till var och en att bedömma vilken information som ska visas upp om de egna grejerna på nätet. Om inte annat signalerar många bilder om vilket värde som kan finnas mer att hämta.

  #127392
  fredrik
  Deltagare

  Min Sambo sålde en V4 för en tid sedan. Den egentliga ägaren var en bra bit över 80år & ville absolut inte att någon skulle ringa till honom & fråga eller prata om bilen då detta var ett mycket känsligt kapitel för honom då han hade ägt V4:an sedan 1982 & den var vårdad som ett litet barn. Han grät när Gerda hämtade bilen hos honom!

  Med hänsyn till detta annonserades bilen ut med täckta nummerplåtar. Ville någon ha reda på något så fick de ringa först för att få mera info om bilen. Detta stod i annonsen som var mycket utförlig!
  Dock hade någon person väldigt svårt för detta & skulle absolut kontakta den äldre herren vilket Gerda hade gjort väldigt klart för honom att den riktiga ägaren absolut inte var intresserad utav.
  Således kunde Gerda tala omför denna person direkt att han inte fick köpa den fina bilen utan den såldes istället till nästa spekulant.

  I vanliga fall tycker jag inte man ska dölja numret men vid sådana här tillfällen får man acceptera detta. Jag kan även förstå dem med bling, bling fälgar, Fet stereo etc.
  Faktum är ändå att allt går att spåra bara man vill.

  /Fredrik

  #127393
  benny
  Deltagare

  För min del kvittar det om det finnes regnummer i annonsen.

  Hur intresserad av bilen är man om man börjar med o fråga efter regnummert?

  För mig är objektes skick viktigare än om det vart 2 eller 28 ägare.(det syns väl på min 62:a :whistle:)

  Stöld risken, jodå, grannens mc plockade dom på det sättet som Disct beskrev.

  #127394
  grinolle
  Deltagare

  Fredrik, ditt exempel är för mig helt acceptabelt, i synnerhet om det framgår av annonsen att bilen säljs av ombud.

  Dicst, jag har hållit på med gamla jänkebilar i nåt knappt tjugotal år, jag är även av den typen som sällan har en bil mer än en säsong, d.v.s. fixa iordning, köra och därefter dyker det upp nåt annat som är mer intressant (gräset är alltid grönare o.s.v…). Detta gör att jag har haft ett 15-tal Mustanger av årsmodell 64.5 till 68, ett par Corvetter, nån gammal Thunderbird, några Camaro och Firebird, en Trans Am o.s.v. i oändlighet. Har köpt och sålt alla mina bilar åtminstone de senaste 10 åren på annons på nätet oftast på Blocket. I min bredare bekantskapskrets finns det väl nåt hundratal bildårar, och ingen av dem har haft några problem av den art du beskriver såvitt jag vet. Kan säkert vara annorlunda med MC dock, de är ju lite lättare att plocka med, och lite enklare att byta identitet på. Dock känner jag till fem eller sex BMW, Volvo och Mercedes av senare årsmodell som stulits för bekanta och försvunnit spårlöst (dock inte i samband med annonsering vad jag vet).

  Att man redigerar bort registreringsplåtar på träffar tycker jag är en helt annan sak. Om jag äger en bil är det inte alls självklart att jag vill att min identitet skall vara lättåtkomlig för alla och en var. Åker jag på bilträff så är det min ensak.
  Men om jag skall sälja en bil tycker jag nog inte det är för mycket begärt att köparen kan ta reda att jag är den jag utger mig för (och ägare av bilen) innan han/hon sätter sig och åker för att titta på bilen, eller ens ringer.

  Sen är det ju inte direkt ovanligt att det i annonstexten står att bilen är besiktad och körklar, och när man väl ringer så visar det sig att jovisst är den det, den går en månad till sen inträder körförbud om man inte besiktar den eftersom besiktningsperioden håller på att utgå, eller den är besiktad för tre veckor sedan, men inte godkänd. Det tycker jag i alla fall är ganska viktig information vid ett bilköp, och avgör ofta vilket objekt jag skall ringa på. Likaså kan det vara mycket intressant att kunna kolla ifall ”enägarbilen” verkligen bara har en tidigare ägare, inte för att själva antalet ägare egentligen spelar så stor roll, utan för att få veta ifall säljaren är ärlig. För varje oärlig spekulant törs jag påstå att det finns tio oärliga säljare, och ibland handlar det om så korkade grejor som man ljuger om, småsaker som inte spelar nån roll egentligen men som åtminstone får mig att dra öronen åt mig när jag kommer på dem.

  B-400, om registreringsnumret inte är med så blir ”man” mindre intresserad. Om man trots det ringer och ber att få registreringsnumret så är ”man” mycket intresserad. Om man då inte får det så är ”man” inte längre ett dugg intresserad, men då handlar det inte om bristande intresse för objektet, utan om att ”man” inte vill göra affärer med någon som inte lägger korten på bordet. Det är ju som sagt rätt ovanligt att man som säljare är den ende som kan erbjuda ett liknande objekt.

  Men hursomhelst, i Dicst fall så använder han ju tydligen ett kontantkort och pseudonym, då finns det ju åtminstone någon mening med att dölja nummerplåten. I de flesta fall verkar det bara vara nån slags ”följa John” i misstänksamhetens tecken, och som sagt ganska bortkastat då det oftast finns ett spårbart telefonnummer. Eller så handlar det om att man har nåt att dölja, om man inte vill att bilens identitet och status (avställd, besiktad o.s.v.) skall framgå.

  Det finns säkert goda skäl att dölja registreringsnumret i vissa fall, men jag ser inte någon ”röd tråd” bland de bilar jag tittar på på Blocket nu, där verkar det som sagt vara mest slentrian eller att man vill dölja något.

  I slutändan är det ju också så att det oftast finns fler objekt än köpare, och då verkar det dumt att handikappa sig som säljare, men det är ju som sagt upp till var och en.

  Anders Olsson

  #127396
  Dicst
  Deltagare

  Oj vilken lång tråd det här blev.

  Grinolle:
  Ja, nu redogjorde jag bara för den otur som min arbetskamrat haft. Eftersom det också var en relevant erfarenhet som handlade just om detta ämne kändes den värd att nämna i sammanhanget. Var och en gör som han/hon själv tycker blir bäst. Har man handlat så mycket bilar på nätet som du beskriver Olle, så har man säkert fått lite känsla för vilka kunder som hör av sig på ens objekt också. Kompisens första affär slutade som du ser med inbrott.

  Nu har jag själv hittils inte sålt något på nätet som jag har kännt att jag har behövt skydda eller vara försiktig med och heller inte behövt att vara anonym. Men skulle jag sälja något sådant (typ dyrare MC) så skulle jag nog vara lite försiktig, dels pga stöldrisk men även för att slippa prata med alla ”Eeeeyy, sista-budet-kompis” och andra snackare som ringer. Bra saker säljer sig lätt ändå när rätt köpare kommer enligt min erfarenhet.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 35 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng