Problem med anliggande bromsok

Forum Modellspecifika forum 90/99 Problem med anliggande bromsok

 • Detta ämne har 8 svar, 6 deltagare, och uppdaterades senast 2006-08-21 21:04 av .
Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #14701
  jacke
  Deltagare

  Hej!
  Jag har en Saab 99 med en anliggande broms vänster fram. Jag lyckas inte pressa in den inre kolven så jag kan heller inte få dit nya bromsklotsar. Vid provkörning blir det riktigt varmt och det ryker en del. Den direkt verkande kolven rör sig som den skall men jag lyckas inte pressa in den andra, har även försökt med våld. Vad tror ni, räcker det med rep-sats eller ska jag satsa på att hitta ett bättre begagnat bromsok?

  Kan tillägas att bilen stått ett tag.

  MVH
  Jakob

  #97743
  stefan
  Deltagare

  är du händig så går det naturligtvis att ta isär och putsa till men risken finns ju att nån kolv är rostig bortom all räddning och bäst är naturligtvis att köpa ett bytes ok. Begagnade ska ju snudd på vara nästan nya om det skall vara nån ide?

  #97744
  jacke
  Deltagare

  Tack för svaret. Då lutar det åt att jag försöker hitta ett fräscht ok för rimliga pengar. Jag tror kolven är körd, så det är det nog bättre att göra så. Det svåra blir att få loss bultarna till oket, de sitter stenhårt!
  MVH Jakob

  #97745
  pelleturbo
  Deltagare

  Om det är 99an i din signatur (77a)så ska kolven SKRUVAS in,skaffa en handbok och verktyg att skruva in kolven så går det säkert bättre.Lycka Till!!

  #97746
  jacke
  Deltagare

  Helt rätt uppfattat, och allt det där har jag gjort. Det sitter två kolvar på dessa ok, och den ena kolven ska man skruva in (vilket jag gjort) och den kolven rör sig som den skall. Problemet sitter i den andra kolven som inte vill gå in i cylindern. Om någon vet att man måste använda nån speciell metod till detta är ni välkomna att skriva. Men eftersom det funkade bra att trycka in kolven på det andra oket (höger sidan) så misstänker jag att den på vänstersidan kan ha skurit eller fastnat.
  /Jakob

  #97747
  fuling
  Deltagare
  #97748
  Krister K
  Deltagare

  En bra metod (närapå den enda fungerande…) är att bända med en kofot och samtidigt smeka med slägga. Utförs effektivast om man är två.

  /Krister K

  #97749
  gammsaaben
  Deltagare

  Jag brukar blockera den fungerande sidan med exv den gamla bromsklossen och sedan pumpa UT kolven som sitter fast med hydraltrycket, så man får den att röra sig. Jag kan inte tänka mig nåt starkare att trycka med än bilens egen hydralik. Sedan trycker jag tillbaka kolven med kofot och motionerar den fram och tillbaka några gånger tills den går lätt. Går inte kolven att pressa tillbaka så trycker jag ut kolven helt och putsar av med lite fin smärgel. Har du tagit ut kolven för putsning så behöver du lufta.

  #97750
  jacke
  Deltagare

  Tack för era svar!

  gammsaaben: Din metod låter helt klart intressant, tror dock att jag måste plocka ut kolven för den rör sig ut men vill inte gå tillbaka den sista biten hur mycket man än försöker. Antar att man även får plcoka loss oket isåfall.

  Det tråkiga är att det är 30 mil mellan mej och bilen just nu eftersom jag precis har flyttat till Linköping och bilen står hemma hos föräldrarna i Ronneby. Har jag tur får jag hjälp av brorsan Vore kul om man kunde få bilen i trafik snart…den som väntar på nåt gott…

  /Jacke

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng