Problem med FoMoCo-förgasare

Forum Modellspecifika forum Sonett Problem med FoMoCo-förgasare

 • Detta ämne har 9 svar, 6 deltagare, och uppdaterades senast 2011-09-02 12:08 av .
Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #3964

  Acc-pumpen på min Sonett V4 med FoMoCo förgasare har inte fungerat senaste året.
  Det kom inte någon liten ”pissestråle” när man tryckte plattan i botten.
  Trodde att det var membranet som blivit trögt och skaffade därför ett nytt (hel renoveringssats).
  Har ikväll med stor möda bytt membranet på plats. Inte helt lätt med fjädrar och trångt utrymme. Men… inte f..n blev det bättre! Ingen ”pissestråle” med plattan i mattan.
  Således….skit någonstans. Upptäckte när jag tog isär acc-pumpen att det inte rann till bränsle. Det borde det väl ha gjort från flottören????
  Goda råd efterfrågas!
  Får väl bli att ta till övriga delar av renoveringssatsen..
  Vill ju att ”Kermit” ska gå som ett skott igen 

  #27208
  stefan
  Deltagare

  det är inte den berömda lilla kulan som är borta då? För att den ska pumpa ur munstycket så måste man ha en backventil i inloppet vilket brukar bestå av en kula i en kanal.

  #27639
  mellow yellow
  Deltagare

  Hej Sten Arvid

  Det är inte så att hela förgasaren börjar passera ålders-sträcket?

  Jag hade själv en FoMoCo i hustruns 69a men det ville sig aldrig riktigt, så jag tröttnade på att ideligen justera. Jag byte ut den till en Weber ICH 34 som är bolt on på FoMoCo insugsplatta (Ford enkelport), samma länkage samt att den passar direkt mot luftrenare och lika viktigt inte tar mer plats. Att den också har mycket bättre kallstarts egenskaper genom manuell chocke + elektriskt lågfarts munstycke samt ger mer effekt pga större flöde gör ju utbytet till en trevlig historia.

  Bytet till ICH 34 är vad jag förstår en standardlösning i USA på krånglande FoMoCo eller Solex.

  Jag har nu bytt motorn i hustruns 69a (full provkörning i helgen 🙂 ) om du är intresserad så finns det en ICH 34 till salu inklusive choke vajer.

  #27663

  Hejsan!

  Nä kulan är inte borta. Acc-pumpen ”hänger inte med”. Den går helt enkelt trögt. Om man trycker hårt manuellt på hävarmen kommer det en stråle. Slutsats: det är ”skit i förgasaren”. Dvs igensatta kanaler. Åtgärd: rengöring! Kan man göra det med förgasaren på plats?

  Pris på Webern Jonas?

  #27708

  Det var som jag misstänkte! Skit!!! Men nu är det fixat 😀

  Jag gjorde så här: Tog isär acc-pumpen igen. Tog ut membranet. Blåste med tryckluft i utgående kanalen. Rätt som det var blev det ”fritt blås”. Återmonterade. Nu ”pissar den som en ung man” igen.
  Dags för en provtur på små krokiga skånska vägar som kräver mycket arbete av acc-pumpen.

  #27710
  Melwin
  Deltagare

  Hej Sten-Arvid hann inte svara,om man har tryckluft så öppnar man locket på förgasaren och blåser ur alla kanaler,se upp med kulan och vikten bara håll för fingret på den kanalen så fixar det sig,det här gör man med förgasaren på plats.Om det inte lyckas kan man lägga förgasaren i ättika i ca 5 dagar och sen blåsa ur den,man räddar nästan alla förgasare på detta sätt,så byte behövs ytterst sällan.Bara en förgasare som jag inte fått ren på alla mina 35års v4 skruvande. Sen rekommenderar jag att köra på Shells v-power bensin för minsta bekymmer och livslängd på motor. Hoppas du får många sköna Sonett mil i sommar.
  Mvh Melwin.

  #27719

  Nu e ja skitgla!
  Äntligen har jag fått fart på ”Kermit” igen!
  Han har varit lite trilsk och slö senaste åren. Men nu är det fart igen. Kommer som ett skott vid gaspådrag; härligt!
  Kan rekommendera att rensa förgasarkanaler! Provturen på eftermiddagenn gav mersmak. Några på infarten till Perstorp blev nog förvånade när jag accade ut och drog förbi 🙂

  #27720
  Bengt Åkesson
  Deltagare

  Rena kanaler och V-power är mums för gamla Sonetter!
  (Det lät nästan lite syndigt 😳 )

  /B

  #27723

  Tack kompisar!

  Nu e ja så jättegla!
  Synd bara att det inte finns annat än 95 i Perstorp på min favoritmack!

  #31691
  saab v4-ever
  Deltagare

  Det där med förgasarproblem har jag råkat ut för många gånger på senaste åren med min renoverade V4:a (Fomoco). Det tidigare knepet att fylla tanken med bensin inför vintern för att minska risken för kondens är säkert bra men det stora problemet är att bensinen innehåller för mycket etanol för våra bilar och det gillar inte förgasaren, bensinpumpen.

  Jag har fått detta tips av några personer och köpte en flaska på Calssic Car Week, har slagit i enligt anvisningarna och hoppas på det bästa inför nästa år.

  Rätt less på att behöva renovera förgasaren varje år!

  http://www.76olja.nu/stabil.htm

  Någon annan som använt?

  //Harald

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng