Saab V4 -72 Nybliven Saab ägare

Forum Övrigt Projekt / Min bil Saab V4 -72 Nybliven Saab ägare

 • Detta ämne har 7 svar, 7 deltagare, och uppdaterades senast 2011-09-09 11:09 av .
Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #4881
  mas1
  Deltagare

  :CE Har blivit med saab…..
  Köpte i söndags en SAAB V4 -72 som verkar vara i gott skick, enligt förre ägaren ska den ha gått i norrland sina första 30 år därerfter stått avställd under press i stockholm (avställd 001002)

  Nu har jag några funderingar inför utmaningen att ta den i drift igen.
  1. Den är svårstartad men startar på startgas. stadig tomgång och varvar som den ska men dör vid häftigt gaspådrag.Tips?
  2. Känns som om det endast finns broms på höger bak. Broms systemet behöver nog ses över. Behövs avdragare till trummorna?
  3.Mögelfläckar på solskydd samt tak. Tips?
  Fick VHB samt reservdelskatalog på posten idag Tack Anders/Svenska Saabklubben

  #29547
  Morten S.
  Moderator

  Grattis!

  Punkt 1 kan være acc.pumpen. Erik Randa http://www.randa.se selger slike.

  Punkt 2 Det går å få av tromlene uten avdrager. Går de lett rundt?

  Punkt 3 Biltema har et bra produkt; galon rens/tvätt.

  Been a Saab owner since 1987.
  I have owned at least 30 Saabs, mainly older Saabs.
  Today I have:
  1960 93F
  1967 96 Monte Carlo 850
  1974 96 "rally car"
  1989 900i 5 dørs
  2007 9-3 SC

  #31719
  Janne Hagnell
  Moderator

  Börja med att plocka isär hela bränslesystemet, gör rent och byt slangar och filter. Det är otroligt vad sådant beckar ihop när det inte används. Går den fortfarande dåligt kan du börja felsöka.

  96 V4 1975 ”Bollen”
  96 V4 1979 ”Sköldpaddan” (fast eg dotterns)

  #31721
  jocke e
  Deltagare

  Jag läste i ett nummer av Klassiker att man kunde tvätta inredningen med ett medel som man köpte på Apoteket. Jag har inte tidningen här men minnesgoda läsare kan säkert fylla på med mera info.

  #31723
  hotrodder
  Deltagare

  @Jocke E wrote:

  Jag läste i ett nummer av Klassiker att man kunde tvätta inredningen med ett medel som man köpte på Apoteket. Jag har inte tidningen här men minnesgoda läsare kan säkert fylla på med mera info.

  Medlet heter Desytol
  /Julle

  #31763
  mas1
  Deltagare

  Tack för alla tips.
  Förgasaren ser ut som en luddig svamp acc.membranet känns som bakelit (lite överdrivet)
  Kollar bromsarna idag.

  #29218
  ken
  Deltagare

  Tjo vad roligt!

  Jag känner så otroligt mycket igen mig från några år sedan när jag och mina kumpaner blev med SAAB som stått avställd i 15 år. Precis likadana problem. Så med risk för upprepning tänkte jag ändå redogöra för vad vi gjorde.

  Bromsar
  Det är som nämnts något där det mesta antagligen måste göras rent och bytas ut. Bromsvätska drar till sig fukt och stelnar på samma sätt som salt och diverse andra ämnen. Vi behövde plocka isär frambromsarna och kolvarna och byta ut ringar m.m. däri. Men till slut bytte vi hela oket mot nyrenoverade och först då blev det tillräckligt bra. Vi bytte bromsslangar då det fanns små proppar i dem. Det blev som en naturlig backventil där bromsvätskan rann igenom men inte tillbaka. Vi kunde alltså bromsa men sen satt bromsarna där de satt. Med nya gick det prima igen. Vi har fortfarande kvar den gamla bakhydrauliken men det var mest av vänlighet som de godkändes i besiktningen för några veckor sedan så de borde också bytas ut så småningom.

  Gasen m.m.
  Vi hade två problem med gaspådrag och bränslesystemet. Dels var acc.pumpen sprucken vilket gjorde att den hade svårt att komma upp i varv utan att dö. Sen var även bränsletanken och bränsleröret fyllda av finkornig rost som kloggade igen bränsletillförseln. Efter några kilometers körning bildade rosten en propp och motorn stannade av brist på soppa. Vi provade att rengöra tanken men i slutändan bytte vi ut den. Senare har vi även bytt röret mot slang för trots ny tank märkte man efter några mils sträckkörning att bilen gick betydligt sämre.

  Mögel
  Vi körde med vanligt Jif, sånt där lite starkare rengöringsmedel för hårt smutsade ytor. Klockrent. Lite Jif, en fuktig trasa/svamp och vips förvandlade vi en mörkgrå inredning till kritvit. Sjukt bra faktiskt tyckte jag.

  Ha det skoj

  #31996
  emul
  Moderator

  Hej!

  Din tråd verkar höra hemma bättre bland projekttrådarna, jag flyttar den och byter rubrik.

  Välkommen hit, kul att du hittat en bil du gillar!

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.