SAABar och träbåtar

Forum Övrigt Off Topic SAABar och träbåtar

Detta ämne innehåller 13 svar, har 6 deltagare, och uppdaterades senast av 2005-12-09 08:02.

Visar 14 inlägg - 1 till 14 (av 14 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #13427

  pelle s
  Deltagare

  Är det fler som delar sin tid mellan SAABar och träbåtar?
  Jag har förutom saabar en Solö 25 Kabin från 1965.

  Pelle

  #90373

  Den här båten är en Internationell Moth (S 240); förgångare till E-jollen. Den var då en konstruktionsklass. Jag ritade och byggde den 1967. Seglade bl a SM 1969.

  Här syns sambandet tydligt mellan träbåts- och saabintresse
  Ingen av dem finns numera kvar

  [image]http://www.perstorp.seths.se/pp18164a/IMAGE402.JPG[/image]

  #90374

  v4tompa
  Deltagare

  Jag har en känsla för träbåtar och saabar!
  Har tyvärr ingen träbåt , men en segelbåt från 74(RJ85) och en flipper från 72 (se bild)
  Har växt upp i M22, M30 mm

  Båda på bilden finns kvar och används ofta!

  #90375

  pelle s
  Deltagare

  Väldigt härliga bilder! Tyvärr tror jag inte att jag vågar dra 2700 kilo med tvåtaktare… Men får nog arrangera fotografering med bil och båt till sommaren.

  #90376

  saab v4-ever
  Deltagare

  Visst är det kul med träbåtar och bilar. Samma nostalgiska känsla.
  Själv seglar jag kanot! Låter konstigt vá?! Men faktiskt fullt möjligt. Skall försöka bifoga några bilder. E-kanoten är byggd 1948 och är kravelbyggd i furu på ekspant och därefter försedd med duk både på skrov och däck! IC-kanoten som jag många gånger fraktat på taket på både SAAB 95 och 96 är byggd 1992 i kolfiber och epoxi. Sistnämnda är en balanskonst och kan väl till viss del liknas vid en SAAB. SAAB:en flyger man på vägen och IC-kanoten flyger man på vattnet. Man kan utan vidare komma upp i farter kring 15-20 knop vilket är ganska snabbt för en enmans enskrovsjolle.
  Mvh
  ///Harald

  #90377

  saab v4-ever
  Deltagare

  Å en bild på E-kanoten!

  #90378

  Martin Sigge
  Deltagare

  Hey Guys,

  jag gillar oxå träbåtar. Här på länken har jag två bilder på min B-kanot (även kallad trebea) + två isjaktsbilder + någon bild på min 93:a 1957. B-kanoten är från 1920 (plus-minus). Duk på 6mm gran på 10×16 mm ekspant (52 st).

  Isjakten är från 90-talet

  http://cards.webshots.com/invite/pickup/108695041hktx/album/431015305RBOYDw

  Hälsn/MO

  #90379

  saab v4-ever
  Deltagare

  Härligt Martin! Kul att det finns flera kanotseglare i klubben. Din kanot ser ju fin ut. För er som inte känner till det är 3B-kanoten är en föregångare till IC-kanoten och den tävlades det mycket aktivt med under 30-talet, även internationellt. Kanotseglingen är på många sätt föregångare till jolleseglingen. T.ex. Finnjollen är en avsågad E-kanot.
  För den som vill vidga sin vyer kan ni kika in på: http://www.kanot.com/ och leta upp kanotsegling.
  Vi ses på vägen och kanske på fjärden!
  ///Harald

  #90380

  patrik s
  Deltagare

  Hej allihop,

  Kul och se att det finns folk med samma intressen som man själv har. Tvåtakt och träbåtar. Kika gärna på min Andunge på länken nedan. Nr 86 i listan. Andungen konstruerades på 40-talet och byggdes i ca 100 ex i Sverige.

  http://www.andunge.se/

  #90381

  pelle s
  Deltagare

  Hej Patrik!

  Var är din andunge byggd? Är det möjligen Tore Larsson i Kungsviken?
  Han började sin båtbyggarekarriär med att bygga segelkanoter, han berättade för mej att sina första semestrar med fru och två barn tillbringades i en (1) E-kanot!

  Kram!
  Pelle

  #90382

  saab v4-ever
  Deltagare

  Kul diskussion! Många träbåtsintresserade tydligen. I mitt fall har det även varit kölbåtar inblandade. Folkbåt, Tumlare och sist men inte minst A22 (en sorts skärgårdskryssare med speciella regler). Den sistnämda var det nog mer än 95% fix och 5% segling. Men den seglingsupplevelsen gick inte av för hackor. Har också haft ett par Moth-jollar, den ena såg ut som Sten-Arvids och den andra var en modernare med nr 345 och var byggd i 2mm plywood. När man planade med denna så vibrerade hela jollen.

  Kul att så många känner till segelkanoter. En äldre herre på kanotföreningen tog med hela familjen i sin C-kanot (lite mindre än E-kanoten), de två barnen (han kallade dem kilarna) som var mycket små förvarade han i Fyffes banankartonger. Så gick det till förr! Vill också påpeka att kanoterna kallas lådor.

  Andungen är också en mycket trevlig segelbåt, men så är den ju spetsgattad också förståss!

  En ramsa från tiden det begav: Akterspegel ingen regel, Spetsig akter det är takter!

  ///Harald

  #90383

  patrik s
  Deltagare

  Hej Pelle,

  Jodå, det är ett Tore & Ante (sonen)Larsson bygge. Tore satte igång med Andungar igen i ~85-årsåldern då han tyckte att det började bli tungt med större byggen. Han och sonen färdigställde 10 st Mahognybåtar med teakdäck under ca 5 år innan Tore gick bort. Min S86 Amanda var klar 1991. Den seglas bäst på 3, men är man 2 kan man sova bra. Har bomkapell för att få plats.

  #90384

  Martin Sigge
  Deltagare

  Apropos B-kanot,

  min har varit i släktens ägo sedan c:a 1939. Det året på sommaren var min faster (som var 20 år gammal då) + någon kompis i en E-låda ute och slörade i Havssvalget (Ålands Hav). Vinden ökade till kuling och plötsligt klarade de inte att kryssa hemåt igen, utan det var bara att länsa rakt över till Mariehamn. Som tur var hade E-lådan kompass med sig, så man kunde segla kompis och sikta ungefär åt rätt håll.

  Gissa om farmor och farfar blev förgrymmade av att få collect call från utlandet med besked att ynglen hade seglat rakt över havet två månader innan andra världskriget bröt ut.

  Kanoterna placerades på däck på en ångbåt och de kom hem igen någon dag senare.

  Det lär ha rått en viss uppståndelse vid hemkomsten. Detta hände alltså för 66 år sedan, så det var väl lite märkvärdigare att segla till utlandet då än det är nu, och även nu seglar man nog inte frivilligt till Åland i ett så överriggat litet flytetyg.

  Detta om detta, är det förresten någon som vet varför det heter 3B och inte bara B? Min har nr B28.

  Klart slut/MO

  #90385

  pelle s
  Deltagare

  Patrik:

  Ante och min pappa är kusiner så jag har varit en hel del på varvet och sett deras fantastiska byggen. En kul historia från varvet i Kungsviken hände en gång när jag var där i slutet av -80:talet. Det stod en tunna innanför dörren med en massa krattor, snöskyfflar, sopborstar och annat som kan vara bra att ha, t ex en hagelbössa… En hagelbössa? Jo den användes för att städa bort måsarna när de blev för talrika. Om bössan var fastlåst hann man ju inte få fram den förrän måsarna hade flugit bort igen…

  Andungen byggdes ju också på Säffle båtbyggeri så det finns en del andungar här i Vänern också.

  Min första stora båt var en Pettersonliknande båt byggd 1939 på Säffle båtbyggeri och den första båten jag hade var en optimist i mahognyplywood. Efter Petterssonaren seglade jag Kustkryssare, byggd 1947, (se bilden, 28 kvm segel, albin inombordare) i många år men den sålde jag i sommras. Mina grannar hade Solön till salu och med en 2-åring och en 1/2-åring, blir det lite enklare att komma ut på sjön med motorbåt.
  Dessutom har jag en segeleka tillsammans med en kamrat. Träeka? Själklart!

  Kram
  Pelle

Visar 14 inlägg - 1 till 14 (av 14 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng