Skivbromsar

Forum Modellspecifika forum 95/96 TT Skivbromsar

 • Detta ämne har 7 svar, 6 deltagare, och uppdaterades senast 2012-11-09 16:06 av .
Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #6800
  karna96
  Deltagare

  Hej
  Håller på att renovera en 96a 2 takt från 1966.
  den har trummbromsar fram men jag vill bygga om till skivor.
  finns det något som passar rakt på eller måste man byta drivaxlarna med.

  Janne

  #48624
  silis
  Deltagare

  Hej. V 4 skivbromsar passar rakt av,blir mycket bättre bromsar,har gjort det flera gånger.

  #49319

  Jag har frågat/tjatat om detta flera gånger förut men känner mig fortfarande inte helt övertygad, dessutom tycks skivkonvertering vara ett ofta återkommande ämne i forumet.

  Menar SILIS att V4-skivor UTAN servo ger mycket bättre bromsar än de äldre trummorna?

  Om jag är rätt påläst har huvudcylindrarna i det närmaste samma diameter från ganska tidiga 60-talare ända till sista V4:an. Det borde således bli samma ”utväxling” oavsett vilken årsmodell man konverterar till skivor. Har för mig de tidiga 60-talarna också hade en ganska annorlunda cylinderdiameter bak men å andra sidan en helt annan konstruktion där.

  Och hur var det nu med drivaxlarna vid konvertering? Var det 1965 som yttre knutarna fick splines medan innerknutarna fortfarande var av gummi? I så fall är det just 65:ans axlar man ska ha för att skivkonvertera en kortnos med treväxlad originallåda. Eller var det tvärt om, att 65:ans axlar kan användas för att byta till fyrväxlad låda med stålknutar och samtidigt ha kvar trumbromsarna?

  #49320
  Morten S.
  Moderator

  Det er korrekt. Så disse kan brukes på alle 93 og 96 kortfront med gumminutene.

  Var det 1965 som yttre knutarna fick splines medan innerknutarna fortfarande var av gummi?

  Jeg har selv aldri konvert trommelbremser til skiver, men de som har foretatt konverteringen er veldig fornøyd.

  Been a Saab owner since 1987.
  I have owned at least 30 Saabs, mainly older Saabs.
  Today I have:
  1960 93F
  1967 96 Monte Carlo 850
  1974 96 "rally car"
  1989 900i 5 dørs
  2007 9-3 SC

  #49333
  pelle s
  Deltagare

  Hej!

  Det finns otroligt mycket skrivet om detta… Använd gärna sökfunktionen i både nya och gamla forat.

  Mina erfarenheter och åsikter:

  V4 skivbromsar tillsamans med enkelkretssystem på en 63:a, Något bättre nyp i bromsarna men framförallt tar bromsen inte slut lika fort vid upprepade hårda inbromsningar.
  För att konvertera 1964 eller äldre med gummiknutar använder man -65:ans drivaxlar, har man konverterat till fyrväxlat och stålknutar byter man till V4:ans drivaxlar. Det enklaste är att byta hela spindeln och låta kullederna sitta kvar i länkarmarna. Sedan får man byta till V4a bromsslangar om inte bilen är äldre än 62 för då är det andra gängor i nipplarna i bromsrören. Sedan är det bara att åka.

  Skillnaden mellan bromscylindrarna bak är att tvåtaktarens bakre bromscylindrar har större diameter och har alltså större bromskraft än 96 V4, 95 har samma kolvdiameter som TT har jag för mig.

  Har man en otrimmad TT finns knappast någon anledning att byta till skivor, så stor skillnad är det inte, dessutom blir fälgarna skitigare med skivor…

  Mvh
  Pelle

  #49434

  Finns någon drivaxellösning om man vill ha trummor ihop med fyrväxlad stålknutad låda (V4)? Jag kan tycka trummor är mer retro-mysigt och är inte skillnaden allt för radikal vid mer städad körning har jag gärna trummor till min V4-låda, förutsatt att trummorna inte innebär annat trubbel. Jag kommer ha V4:ans huvudcylinder men utan servo. Kanske någon ventil där som kommer bråka eller saknas?

  Hur upplever man skillnaden i bromskraft baktill mellan TT och V4 på t.ex. vinterväg? Är kanske V4:ans klenare bakbromsar en ren balansering mot dess större frontvikt? För mycket bromskraft i rumpan är otäckt! Och vänta lite här… Åtminstone 1964 satt det reduceringsventiler till bakbromsarna medan jag inte hittat något motsvarande på V4. Kan det vara så att V4:ans mindre cylinderdiameter helt enkelt var ett billigt knep att slippa reduceringsventilerna?

  #49439
  janne2takt
  Deltagare

  @JohnA wrote:

  Finns någon drivaxellösning om man vill ha trummor ihop med fyrväxlad stålknutad låda

  Använd trummor från 65:an med splines så fungerar den lösningen också :CE

  #49455

  65:a-trummor… åh, naturligtvis! :ID

  Snikmekare som jag är antar jag att skivorna är smidigare att meka med men vilket är lättast och billigast att renovera? När det gäller gamla bilar i allmänhet tycker jag det verkar strula mindre med trummor men att de kräver mer skötsel i form av justeringar. Tre av de fyra fordon jag äger/ägt med trummor runt om brukar dessutom hugga rätt otäckt när det varit fuktigt och fordonen stått stilla ett tag.

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng