Stulen 9000 hittat krockskadat – Vad ska jag nu..?

Forum Övrigt Off Topic Stulen 9000 hittat krockskadat – Vad ska jag nu..?

 • Detta ämne har 10 svar, 7 deltagare, och uppdaterades senast 2013-06-13 17:35 av .
Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #7597
  julian
  Deltagare

  Hej allihopa!

  Först, skulle jag vilja förställa mig och samtidigt ber om ursäkt för min lågom-bra Svenska. Jag heter Julian och kom till Sverige, närmare till Göteborg, för knappt två år sen. Ursprunglig kommer jag från Tyskland och flyttade nu för en vecka sen tillbacks (tillfälligt) för ett nytt job i Frankfurt. Främst kom jag till Göteborg för min kärlek för Sverige som jag har lärt mig som barn och på sist som student och deltidsjobbande.

  Min tillfälligt hey då från Sverige förra veckan blev tyvärr lite besvärlig och, på toppen av allt, ganska tråkig med.

  Två dager innan jag ville flytta blev min älskade 9000 stulen i Göteborg, Örgryte. När jag upptäckte förlusten tvivlade på mina syner 😯 .
  Jag köpte bilen för några år sen från en Saab-Sammlare i Tyskland. Det handler om ett särskild model som kallas Talladega i Sverige (som ni säkert vet). Utanför, så också i Tyskland, kallas det 9000 Turbo Sport. Det har inte varit i bästa skicket, fick köra nog 30 000 mil, dock satsade jag mycket tid och kärlek för några år sen för att får ihop en fin bil som jag har lärt mig att uppskattar särskild mycket.

  Flyttning till Tyskland ordnade jag ändå med stor hjälp av särskild bra vänner båda från Sverige och Tyskland. Efter en vecka, i torsdags kvällen, fick jag ett samtal från Göteborgs Polisen som berättade att min bil dukade upp i Angered (nära Göteborg), dock inblandat eller som ursak av en trebilskrock. På tidningen finns en närmare beskrivning av händelse. http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.1714858-trebilskrock-i-angered Förarna var försvunna när polisen kom till platsen.

  Igår fick jag slutligt bilder från vänner av bilen som stor kvar på stället där krocken hände (ett parkeringsplats framför Polisstationen i Angered). Jag kan lova att jag blev och är fortfarande väldigt besviken/ledsen/arg (allt samtidigt) när jag titta på bilder. :sad Ändå vill jag inte att min i överlag positiv bild av min älskade andra hem Sverige tar skador av några dumma killar.

  Min fråga till er gäller främst om ni har några tips eller tanker om hur jag ska fortsätter nu. Försäkring skulle bara betalar för att hämta eller fixa bilen om det kostar inte mer än det är nominell värd. Enligt min första bedömning, verka det inte så, eller vad tror ni? Å andra sidan handlar det också om idealistiskt värdet. Det var faktiskt min första egen bil och den speciella versionen finns inte så ofta heller.

  Jag skulle uppskata om ni har några tanker eller idéer om hur man ska hantera detta.

  /Julian

  #56443
  saabaero
  Deltagare

  Det är svårt att värdera en Talladega rätt.
  Modellen är ovanlig och kundkretsen ganska begränsad och det är bara de riktigt fina bilarna som värderas högt.

  Den första utmaningen är att övertyga försäkringsbolaget om att det är en Talladega och att den inte ska värderas som en vanlig 9000 turbo.

  Att laga skadorna behöver inte bli speciellt dyrt beroende på hur man kan lösa det praktiskt. Det svåraste är nog att hitta en Talladegafront. Övriga delar borde vara ganska enkelt att plocka från en lämplig donator.

  Här finns t.ex. en lämplig donator
  http://www.blocket.se/jamtland/Saab_9000i__16500mil____Saab_9000_turbo_47409787.htm?ca=3&w=1

  #54293
  porsche944
  Deltagare

  Vad jag kan se på bilderna har bilen tyska reg plåtar, mao blir det ditt tyska försäkringsbolag som hanterar skadan.
  Och jag tror inte en SAAB 9000 oavsett vilken modell det är har ngt större värde I Tyskland.
  Men gör vad du kan för att få en just värdering vid inlösen.

  #56447
  cabmange
  Deltagare

  Hur ser taket ut? Ded är ganska mjuka i fronten så en mindre krock kan se kraftig ut, taket brukar också ge med sig när krafterna förflyttar sig bakåt.

  Bilen måste upp i bänk och sträckas tillbaka. Allt går att fixa men försäkringsbolaget har ju sina gränser.

  Front har jag ett par liggandes om det är till en -89:a.

  //MH

  #56453
  #54090
  julian
  Deltagare

  Tack så mycket för era synpunkter!

  Största utmaning just nu är att jag befinner mig inte längre i Sverige. Därför är jag beroende på svar och bedömningar av mina vänner som har faktiskt ingen riktig aning om bilar. Jag ska försöka att hitta på om taket är okay. Just nu sysslar jag mest med frågan om det är värd att boxera och hämta bilen till Tyskland och hur jag skulle arrangera detta på bästa sättet.

  @Christian: Tack för länken iaf! Det ser som en kanonbra möjlighet ut! Tyvärr ligger det ganska långt bort från allt och alla som jag känner i Sverige och så snart hinner jag inte att kommer upp igen för att hämta en sån bil, eftersom jag ska börja att jobba om en vecka på mitt nytt jobb.

  Nuförtiden är jag lite orolig för att bilen finns fortfarande kvar på platsen där krocken skedde. Jag vet inte hur folk bedömer det och om inte mer blir demolerat. Är det inte vanligt att polisen säkerställa krocksbilar?

  @cabmange: Tack! Det låter bra! Kommer du från närheten av Göteborg?

  Först ska jag försöker att övertyga försäkring att det är inte bara en vanligt 9000 så att dem betaller för lagning i Sverige eller transport till Tyskland. Om det funkar inte så eller bli alldeles för dyrt, finns det några som har intresse av bilen eller delar? Bilen fanns för några år i söder Frankrike och har därför bra substans. Dessutom har det alla utrustningar som man kunde få 89.

  Jag har också funderat om det är värt att sätta en anslag i köpcentrum i Angered där krocken skedde. Vad tror ni?

  Tack så mycket i alla fall redan för hjälp och åsikter!

  #56471
  cabmange
  Deltagare

  Nej Julian.
  Jag bor 400 km från Götebor, men inte så långt från Talladega wannabeen.
  //MH

  #56569
  norman
  Deltagare

  @Christian Haugsöen wrote:

  http://www.blocket.se/dalarna/Saab_9000i_Talladega_47581387.htm?aw=1
  Här har du nog en vettig reservdelsbil!

  Jag var till Falun och tittade på denna idag.
  Talladegaspoilern inklusive rektangulära dimljus såg bra ut 🙂
  Även huv, framlyktor och h blinkers var ok (v blinkers sprucken)
  Skärmkanter var dock rostiga fast killen sa att fina fanns på annat ställe.

  #56574
  Per-Erik
  Deltagare

  Kan någon/några av dina vänneri Göteborg se till att få bort bilen från olycksplatsen? Kanske någon som har en lämplig parkering att ställa den på. Äkta Talladegor är mkt ovanliga idag, så gör allt du kan för att få ditt försäkringsbolag att reparera bilen…

  #56599
  julian
  Deltagare

  Bilen blev bärgat från olycksplatsen. Hoppas nu att verkstad värdera bilen lämplig (Talladega) så att försäkring kommer att ta över kostnader för transport till Tyskland.

  Tack för tipsar. Falun ligger fast för långt bort. Jag kommer att få hjälp av någon Saabspecialist här i Tyskland som ska hjälpa till att laga bilen.

  #56608
  Per-Erik
  Deltagare

  Låter som ett steg i rätt riktning. Lycka till, hoppas den blir räddad!

Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng