tankrengörning???

Forum Modellspecifika forum 95/96 V4 tankrengörning???

 • Detta ämne har 15 svar, 8 deltagare, och uppdaterades senast 2009-10-14 20:31 av .
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 16 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #20928
  soulmannen
  Deltagare

  Söker lite tips på hur jag lättast gör rent min tank inuti 95 -78,, fyller mitt filter hela tiden med smuts o rostflagor så den behöver typ blästras inuti.
  vet att nån bla hällde i sten o skakade den o resultat blev bra, men är det någon som har nått annat tips som man kan använda??
  för det är ju inte det lättaste att få ut stenen efter att man är klar??
  så alla bra ideer är välkommna, o även dom mindra bra hahah
  mvh dennis

  #146559
  fredrik.a.
  Deltagare

  jag vet om flera som använt sten/grus och skakat runt i mc tankar och sådant, borde väl gå i saabtanken med om du tar det genom flotör locket. Annars är väl syror bra, citronsyra har jag provat ibland vilket funkar rätt bra om man blandar 30%

  #146561
  ingvar k
  Deltagare

  Använde citronsyra, hett vatten och lite grus till min 96a. Lät stå kanske 24 timmar, åkte till OK och spolade ur tanken. Gissa om det kom gegga ur den, rost och annat. Det mesta gruset får man nog bort, det gör nog inte så mycket om några korn blir kvar i tanken, kommer inte genom filtret i alla fall. Torkade tanken invändigt med värmepistol, vet inte om man bör vara lite försiktig så att tennet inte smälter, det gick bra i alla fall

  #146562
  soulmannen
  Deltagare

  ok ja jag har tänkt på det där att få ut allt igen,, tanken innehåller ju skvalpskott som gör det betydligt svårare att få ut allt?

  #146565
  aussielars
  Deltagare

  Det finns en gammal tråd om tank rengöring. Någon som jag tyckte var väldigt uppfinningsrik föreslog att hälla grus eller småsten i tanken och montera den på en cementblandare.

  #146583
  Anonym

  Inte grus och små stenar !!!!

  Släng in en hög muttrar .

  Lars

  #146584
  Dajje
  Deltagare

  Det fanns även ett förslag om att spänna fast tanken på en kommunalpolitiker istället för cementblandaren. Det förslaget kom från en Saabprofil i norr… 😀

  #146589
  jimbo
  Deltagare

  om man slår på den med en slägga borde rosten lossna. eller kör man utan filter så täpper inte dom igen.

  #146590
  soulmannen
  Deltagare

  så ja jimmy det är nog dags att du tar körkort för jag tror att din tid som passagerare är slut i mina bilar hahahah

  #146598
  john asplund
  Deltagare

  Jag öppnade min tank, sugröret i tanken sitter i en ”låda” och den var nästan full med rost, hade nog aldrig kunnat skölja ut den rosten oavsett sten skruvar muttrar och kedjor.

  #146609
  ingvar k
  Deltagare

  Låter som den riktiga vägen att gå, John. På vilket sätt öppnade du tanken, längs en befintlig lödfog eller sågade du upp ett nytt hål, var och hur stort i så fall? Intresserad eftersom jag har ytterligare en tank till 93an, som bör åtgärdas.

  #146610
  soulmannen
  Deltagare

  ok,, hur öppnade du den o hur förslöt du den sen igen då???

  #146635
  john asplund
  Deltagare

  Första steget var en ordentlig rengöring, avfettning följt av 2 vändor maskindisk och hetvatten om jag minns rätt. Sedan sågade jag upp översidan, började i rundningen på översidan ocg tog så mycket som möjligt med bågfilen, sedan körde jag med ett löst bågfilsblad som tejpades för att spara händerna, det tog en stund och hade nog gått minst lika bra med en sticksåg.

  Gjorde öppningen riktigt stor, sparade bara ca 5 cm mot varje gavel. Däremot sågade jag inte upp den helt på ena långsidan utan vek bara upp den där. och där var jag nog kanske dum för det blev några fula veck att rikta. Skvalpplåten sitter även svetsad på ett par punkter mitt på ovansidan men det är väl inget problem på en 93a tank, den saknar väl skvalpplåt??

  Svetsade igen den efteråt och för att vara på den säkra sidan tennade jag svetsen efteråt.
  Har funkat felfritt sedan dess =)

  #146637
  soulmannen
  Deltagare

  ok,, tackar det lät ganske invecklat,, men förstår att det blir bra,, har funderat idag på vilka bilar som har en liten plasttank som man kan mixtra med lite så att man kan använda den på 95 an,, får nog kolla runt lite på returbilen nästa gång jag är där,, annars så får jag väll operera som du har gjort.
  kan ju lägga en tank i skuffen annars,,,, 🙂

  #146639
  ingvar k
  Deltagare

  John, det låter som den riktiga lösningen. Med så noggrann rengöring är det nog riskfritt att svetsa i tanken.
  Helsvetsade du eller punktade du (med tanke på att du sedan lödde)?
  Om du skulle göra om det idag, skulle du såga upp även den andra långsidan för att undvika veck?

  Såg i v-boken att 93an faktiskt har ett skvalpskott

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 16 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng