Termokontakt Saab 99 turbo?

Forum Modellspecifika forum 90/99 Termokontakt Saab 99 turbo?

 • Detta ämne har 10 svar, 5 deltagare, och uppdaterades senast 2013-12-21 08:19 av .
Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #7881
  b-motor
  Deltagare

  Hej

  Någon som vet var jag kan få tag i en termokontakt till min 99 turbo?

  Den ska väl ha en lägre temp när den sluter kontakten.

  Tacksam för hjälp!

  Mvh Daniel

  #60999
  b-motor
  Deltagare

  Hej

  Kollar igen, hittar bara kontakter som öppnar vid 92 grader och stänger vid 87. Det kan väl inte vara rätt, termostaten öppnar ju vid 82, så strax däröver borde det väl vara?

  Mvh Daniel

  #61020
  targus200
  Deltagare

  Hei Daniel

  I verkstedshandboken står det:

  Termokontakt
  Starttemperatur 1977- 90-95 °C
  Frånslagstemperatur 1977- 85-90 °

  #61045
  b-motor
  Deltagare

  Hej

  När jag kortsluter kontakten så fungerar fläkten, men när motorn är i gång så startar inte fläkten utan tempnålen fortsätter mot det röda.

  Vad kan detta bero på?

  Mvh Daniel

  #61047
  slattabjornen
  Deltagare

  Har du möjligtvis en modern elektrisk kok/stektermometer hemma i köket? Om inte, så skaffa en. De finns att köpa lite varstans. Det går bra med en sådan här: http://m.clasohlson.com/se/Stektermometer/34-6722
  Du kan börja med att lägga sonden mot olika delar av kylaren, gärna nära där termokontakten sitter. Kontrollera hur tempen ligger när bilens mätare närmar sig rött. Testa likaså med sonden doppad expansionkärlets vatten. Låg temp på stektermometern vid nära nog kokpunkt på bilinstrumentet bör tyda på igensatt kylsystem, förmodligen kylare.
  Sedan kan du ju också testa termokontakten separat. Skruva då loss den, anslut en multimeter inställd att mäta motstånd, (ohm), lägg termokontakten i en kastrull med vatten och se till att den inte ligger mot kastrullens botten/kanter. Slå på spisplattan och mät sedan temperaturen när termokontakten sluter. Har du någorlunda vettiga värden då så kan du rikta in dig på kylaren. Om den inte sluter så köper du ny termokontakt.

  Sent from my GT-I9305 using Tapatalk

  #61866

  Har själv haft samma bekymmer. Har provat olika termokontakter men fläkten går inte iaf. Detta har berott på att det är för dålig genomströmning i kylet som har lägre temp än motorn där givaren för instrumentet sitter. Men detta har ju redan nämnts i tråden, ville bara nämna att fler har haft samma bekymmer.

  #61885
  b-motor
  Deltagare

  Tack.

  Vad använder man lämpligast för att rengöra kylen?

  Eller kanske den läckande vattenpumpen är boven?

  Daniel

  #61912

  Det där med att få bort ”kylarsvamp” kan vara svårt, jag har provat med specialmedel med ett ovisst resultat ,dock inte i bil under körning, sådana produkter finns nu. Dom har nog bättre förutsättning att göra ett bättre jobb. Annars har jag hört att om kylt är ur bilen kan man fylla det med ”soda” och ljummet vatten och låta detta ”dra” länge och sedan skölja noga. Ett enkelt sett att kolla motståndet i kyler är att när det är tomt blåsa med munnen igenom det, då ska man inte känna något som helst motstånd. Vattenpumpen kan ju bidra till dålig sirkulation beroende på hur mycket det läcker, en del av kylvattnet rinner ju ut istället för att sirkulera vilket borde innebära sämre sirkulation…eller..?

  #61979
  stefan
  Deltagare

  har man en begagnad kylare som troligen är sen bilen var ny så kan man nog utgå ifrån att den enda lösningen är att cella om den………Finns inga genvägar och ingen kylar rens i världen tar bort skit i igenkorkade celler.
  Att blåsa i dem kan man ju bara glömma, så täta blir de inte och vem kan avgöra om en kylare är halvtät eller inte genom att blåsa? Termokontakter sitter oftast i botten och med tvärcirkulation behövs det inte många celler borta innan den tappar kontakten med cirkulationen.

  #61986

  Stefan har säker mer erfarenhet än mig när det gäller att skruva bil. I mitt inlägg vill jag bara ge fingervisningar om hur man kan ringa in ett fel så man inte gör som Citroënmekanikern i tv-serien macken… Daniel du vet ju var termokontakterna sitter på både 99 och 900… Kanske bättre jag pm:ar i fortsättningen så alla slipper se vilken klant jag är.
  Är det inte så att det är allas erfarenhet som bollas fram och tillbaka här och man utifrån sin egen erfarenhet försöker hjälpa till. Då tycker inte jag iallafall att man tycker någon ska glömma vad någon annan i sin välmening sagt utan att på ett smidigare sätt utrycka det isf. Eller skit samma det är freda’ em och jag är väl bara trött…
  God jul allihop för nu blir det nog inte mer här på ett par veckor!

  #62001
  stefan
  Deltagare

  det jag skrev var inte på något vis menat för att idiotförklara nån, det var mest ytterligare input i ämnet bara. Det kanske lät som att jag kritiserade Andreas sätt att felsöka men jag bara lade till lite av min erfarenhet. 🙂

Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng