Toreadorröd???

Forum Modellspecifika forum 92/93 Toreadorröd???

 • Detta ämne har 17 svar, 8 deltagare, och uppdaterades senast 2006-01-31 00:00 av .
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 18 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #13733
  henric
  Deltagare

  Tjena
  jag tror frågan varit uppe förr men jag hittar inget då jag söker.
  Det finns tydligen två toreadorröda kulörer vilka båda kallas R2 om jag fattat rätt. Men, under vilka år och på vilka bilar användes de olika kulörerna? Om jag vill lacka en 93 b från 1959, vilken av de två skall då användas? Det vore ju synd att välja fel….

  Henric i Östersund

  #91828
  Bengt Åkesson
  Deltagare

  Kan detta vara till någon hjälp? http://www.saabklubben.com/data/farger/farg.shtml

  /B

  #91829
  ake g
  Deltagare

  Hej, var samma problem till min 95-61:a som jag just beställt färg till, lackfirman här tog hem 3! prover på Toreadorröd, en som det stod Opel på, en med bara ett recept på, och en märkt Saab Standard färg på, det var otroligt liten nyansskillnad på färgerna.
  Efter en hel del polering, så blev det Saab standard Toreadorröd R2, om jag har förstått det rätt efter allt krånglande med färgen så finns det (enl. färgtillverkaren) bara en färg som är Saab standard Toreadorröd!?

  #91830
  stefan
  Deltagare

  Ja man ska ju inte tro att bara namnet räcker för att kunna blanda en kulör. Även om Volvo, Opel, Saab och tio andra märken nu skulle råka använda samma sportiga namn så innebär det ju knappast att kulören är densamma. Ska man ha Saab´s Toreadorröda så får man först och främst ha färgkoden på denna för i receptsamlingarna är namnet egentligen irrelevant, där brukar bara koderna listas.

  #91831
  Martin
  Deltagare

  Det finns två olika varianter.
  I klubbens receptarkiv har vi dessutom två olika recept för toreadorröd.

  #91832
  ake g
  Deltagare

  Vad jag menade med ”standard” var att det enligt den äldre väldigt insatta herren på färgfirman, så var den ena Toreadorröda mycket vanligare?, så dom kallade den ”standard Saab Toreadorröd”,men för att vara på säkra sidan så skickade han upp 3 olika Toreadorröd varav 2 var Saab.
  Minns inte vad lacken hette men tydligen, enligt honom så levererade dom den färgen till Saab på den tiden?, han lackerade tydligen åt Saab också en gång i tiden, återkommer på Fredag då färgen ska ha kommit vad den heter.

  #91833
  patric h
  Deltagare

  Ja det finns en nyans av kulören R2 som man kan kalla ”standard” sen finns det åtminstone en variant av kulören och som Martin skriver finns recepten av båda dessa i Saabklubbens receptarkiv.
  Skillnaden på dessa två är att den vi kan kalla för variant går åt det ceriseröda hållet, inte alls lyckad om man tänkt sig den riktiga R2 nyansen.

  /Patric

  #91834
  henric
  Deltagare

  Det är ju en intrikat samt intressant fråga det här, tydligen. Att det finns två olika recept på medlemsidorna har jag sätt och på en 93b är det väl knappast aktuellt med en cerisröd variant? Är det alltså så att den ena av kulörerna på medlemsidorna är korrekt, dvs R2 utan variant?
  Åke verkar ju redan gått igenom hela problematiken så jag är tacksam om du återkommer.
  Då jag ändå har ordet kan jag passa på att fråga om handbromsens kulör på en röd 93b; Röd eller svart?

  Henric

  #91835
  Martin
  Deltagare

  På de två 93-59:or vi har i familjen är spaken röd.

  Betänk att R2 fanns under en mycket lång period, det är kanske inte så konstigt att kulören ”svajade” lite under åren. Saab har som bekant olika leverantörer.
  Beckers, Herberts, Glasurit, Standox, DuPont för att nämna några.

  Jag har hört sägas att det finns R2B (Beckers) och R2G (Glasurit?).
  Jag kan inte konfirmera de uppgifterna, och orkar inte gå igenom pärmarna, men kanske någon annan kan konfirmera eller dementera?

  #91836
  veidal
  Deltagare

  Begge de to toreadorrød-fargene i receptarkivet har koden R2, hvilken er standard og hvilken er variant? Den øverste linjen er vel for 95 og den nederste for 96?
  Jeg har en 96 fra 1961 med chass.nr. 116314 og den er toreadorrød, men dette stemmer ikke med chass.nr i arkivet. Kan det være trykkfeil i arkivet?

  #91837
  patric h
  Deltagare

  Att olika varianter av kulören på färgerna finns beror alldeles riktigt på att färg köps in från olika tillverkare och då uppstår denna problematik med olika varianter. Följden blir ju då också att recept på färgvarianterna finns på eftermarknaden. Pga att bilarna lätt skall kunna lackas om vid skada oavsett vilken variant av kulören bilen hade då den lämnade fabrik. Slutbokstaven i färgkoden står mycket riktigt för vilken färgtillverkare som har levererat färgen. Vi kan vara ganska nöjda med att det är äldre bilar vi håller på med, i den morderna bilparken handlar det om betydligt fler varianter av samma kulör.

  /Patric

  #91838
  ake g
  Deltagare

  Ja då har man provlackat lite på insidan av dörrarna, den färgen jag köpte är 100% rätt till min 95 -61, fabrikatet är Standox ”Saab R2 Toreadorröd standard”, provade på dörrarna eftersom dom stått inomhus sen -79, och lacken på insidan är som ”ny”, sprutade även med den andra färgen men den var för ”Rosa-Röd” eller ljusröd eller vad man ska kalla den…
  Ivar: ja enligt registret så är ju min 95:a pärlgrå, om man ska gå efter chassie numret….

  #91839
  henric
  Deltagare

  Tack för tipset och kul att det blev bra. Jag har en till fråga angående kulör på Saab 93. Äger en 59:a vilken av klädseln att döma ska vara i den ljusgula kulören Y1, men bilen är inte så gul som tex den 57:a Saabmuseet har, långt därifrån. Kulören, om jag tittat i motorrum och under baksätet, dvs där det inte bör ha skinit ur så mycket, är närmare Hellasvit W1, dock lite gulare.
  Kan det som i fallet med toreadorröda vara så att det skilde en del, i mitt fall ganska mycket, mellan kulörerna från gång till gång på fabriken, beroende från vem man köpt färgen?

  MVH
  Henric

  #91840
  patric h
  Deltagare

  Jag har tittat på de uppmålade kulörprov jag har av kulören Y1 och de varianter som finns av W1
  (Finns 3 stycken) Y1 skiljer sig markant mot alla varianter av W1 så jag tror inte att kulören Y1 har funnits i så pass olika utgåvor att den börjar likna kulören W1. Kulören Y1 är ju som sagt betydligt gulare än W1. Men vem vet, det ställer som sagt till lite problem ibland med dessa varianter av samma kulör. Har du ett färgprov på bilen kanske i form av en urklippt plåtbit med skaplig färg på så skicka den till mig så hjälper jag till att reda ut vilken kulör du har på bilen.
  Jag nås bäst på min e-post: pue@hos.sandnet.se
  Kontakta mig där så får du adressen dit du kan skicka eventuellt kulörprov.

  /Patric

  #91841
  saab-jonte
  Deltagare

  ang W1, min -74 är lackad i W1B och då betyder det? har provat att fylla lite på ett ställe på frontplåten med vanlig W1 men det blev markant skillnad, tycker att min orginal är mer gräddvit

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 18 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng