Träslag i träratt??

Forum Övrigt Allmänt Träslag i träratt??

 • Detta ämne har 18 svar, 8 deltagare, och uppdaterades senast 2006-03-14 07:46 av .
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 19 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #13405
  Dicst
  Deltagare

  Vet någon vilket träslag det är i träratten?
  Jag håller på och slipar på kvällarna efter att lilleman somnat och arbetar hårt med gammal lack. Det luktar lite speciellt, plus att träet känns lite ”segt”. Papperet läggs igen fort med kletigt trä även nu när lacken är borta, så jag hinner slipa en liten stund innan jag stålborstar papperet i pausen.

  #90236
  DanS
  Deltagare

  Har du provat att ha olja på pappret, vanlig motorolja fungerar. Måste vara samma fenomen som när vi slpade ett trägolv. Pappret lades igen, när vi tog olja på så blev det bättre, Värt att prova.
  Dan

  #90237
  Morten S.
  Moderator

  Iht denne tråden er skal det være laget av valnøtt.

  http://www.saabklubben.com/ubb/ultimatebb.php?/topic/1/2107.html#000000

  Selv brukte jeg en skarp kniv og skrapet forsiktig av all gammel lakk, før jeg behandlet det på nytt. Jeg har brukt Benar-olje på mitt ratt.

  Been a Saab owner since 1987.
  I have owned at least 40 Saabs, mainly older Saabs.

  Today I have:
  1960 93F
  1967 96 Monte Carlo 850
  1975 96 V4
  1989 900i 8V 5 dørs
  2007 9-3 SC tid
  2008 9-3 SC tid

  #90238
  magnus a
  Deltagare

  Vet någon vilket träslag det är i träratten?
  Jag håller på och slipar på kvällarna efter att lilleman somnat och arbetar hårt med gammal lack. Det luktar lite speciellt, plus att träet känns lite ”segt”. Papperet läggs igen fort med kletigt trä även nu när lacken är borta, så jag hinner slipa en liten stund innan jag stålborstar papperet i pausen.

  Det är bättre med matolja,det blir för varmt av friktionen så papperet sätts igen.Lite matolja gör susen

  #90239
  pelle s
  Deltagare

  Just det! Matolja ska det vara eller linolja, motorolja är inte bra för trät. Prova även med en riktigt vass skrapa att försiktigt skrapa bort lacken. Det brukar gå ganska lätt med gammal spröd lack!

  Pelle

  #90240
  saab v4-ever
  Deltagare

  Den lilla trevliga trekantsskrapan från Bahco/Sandvik är som gjord för detta. Glöm inte att olja ordentligt innan du lägger på ny lack. Polyurethanlack är mycket trevlig att jobba med tänk bara på att torka av överskottsolja innan du lackar. Jag hörde om en person som använde varmluftspistol på ratten för att få bort den gamla fernissan. Dålig idé eftersom limmet i fanéret släppte. Resulterade i att 15 meter fanér frigjordes. Nåja inter riktigt men i alla fall ingen bra idé.
  ///Harald

  #90241
  Dicst
  Deltagare

  Jahaja, valnöt.

  Lacken är alltså redan borta sedan tidigare mha diverse petverktyg. Det är bara träet som fastnar i papperet, men det får väl bli linolja som smörja då.

  #90242
  DanS
  Deltagare

  Ja, linolja blir så klart bättre till en ratt. När vi slipade trägolvet så hade det blivit rent för dyrt med linolja, men inte var det skadligt för träet. Tänk bara på att förvara linoljeindränkta papper eller annat i tätslutande kärl. brandrisk! Lycka till!

  #90243
  pelle s
  Deltagare

  Motoroljor innehåller en massa saker som kan bidra till att bindningarna (lignin) i trät tar skada. Dessutom kan både motorolja och matolja som finns kvar i trät ”ånga” när det utsätts för värmen som kan bli i en parkerad bil, när solen ligger på, med blåsor i lacken som följd. Linoljar härdar ju och stelnar och ångar därför inte av sej på samma sätt. (Jo, rå linolja gör det men inte kokt). Här är en annan tråd i ämnet. Som naturligtvis också spårar ur efter en stund…

  Pelle

  #90244
  pelle s
  Deltagare

  Kanske skall återgå till den ursprungliga frågan innan den här tråden är helt förstörd….

  Jahaja, valnöt.

  Det är bara träet som fastnar i papperet, men det får väl bli linolja som smörja då.

  Enligt min erfarenhet är det sällan trät som fastnar i pappret utan det beror i princip alltid på att det finns olje-/lackrester kvar i trät. Prova att slipa med ett grövre papper tills du har fått fram rent och fint trä, t ex 120-papper.
  Ta sedan ett finare papper, t ex 320-papper, eller stålull.

  Pelle

  #90245
  Dicst
  Deltagare

  Det är 120-papper jag har. Jag misstänker att det är oljerester som fastnar, men upplevde att träslaget var lite annorlunda, jämfört med tex fura, att slipa i.

  #90246
  DanS
  Deltagare

  Jag skulle tro att det är limrester som fastnar om man skall följa råden så består ratten tydligen av 15 meter fanér som är ihoplimmat vad tror du
  Dan

  #90247
  pelle s
  Deltagare

  Ja! Det är stor skillnad på olika träslag, men det är också stor skillnad på olika slippapper om rester skall fastna eller inte…. Man får prova lite olika sorter och fabrikat. Det handlar nog om hur tätt kornen sitter i pappret och hur långa fibrer olika träslag har. Många så kallade ädelträ är ju dessutom feta i sig. Limmet i ratten kan kanske också vara boven…
  Sedan är ju värme ett problem men det brukar man inte drabbas av om man handslipar, utan det är vanligast när man använder slipmaskin.

  Jag hittade ett bra papper på Beijer till maskin, men kommer inte ihåg fabrikatet, det var gult… Jag ska kolla om jag har något märke jag kan hitta… Eventuellt såldes det som BBM, alltså Beijers eget märke.

  Har du provar att smörja pappret med lite olja?

  Pelle

  #90248

  Skulle också rekommendera att tvätta ratten mellan slipningar med vanlig tvål, varmt vatten och en svamp. Detta för att få bort vegetabiliskt fett och skit från svettiga förare. Låt sedan torka ordentligt innan nästa slipomgång.

  Sedan är det en smaksak om du vill oljebehandla ratten eller lacka den. Jag föredrar olja i flera omgångar. Tar tid att dra in och torka; men sedan behåller den kulören hur svettig du än är. Lackering är halkig, slits och måste förnyas.

  #90249
  pelle s
  Deltagare

  Jag tror nog att du måste förnya oljningen också… Skulle rekomendera att man stryker en omgång olja både vår och höst efter att man har mättat ratten med olja första gången. Inte håller du väl på att lackar om dina lackade möbler hemma så väldigt ofta??? Men oljade möbler måste man ju faktiskt olja någon gång varje eller vart annat år.

  Ett spännande alternativ som jag skulle vilja prova är att behandla en ratt med Ovatrol. Det är ett Norskt fabrikat som består av D1 som man först impregnerar med och D2 som ger viss yta. Men det verkar lite dyrt att köpa en träratt bara för att prova…

  Jag tvättar med T-sprit. Det löser smuts och oljerester bra och torkar snabbt utan att lämna rester.

  Ta en titt på träbåtsakuten.nu om ni vill fördjupa er mer i tråbehandlingens hemliga hokuspokusvärld!

  Kram
  Pelle

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 19 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng