Vacuum

 • Detta ämne har 10 svar, 6 deltagare, och uppdaterades senast 2002-06-03 07:19 av .
Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #8623
  erik jakobsson
  Deltagare

  Hej på er och tack för all hjälp tidigare. Jag har nu kollat igenom och smort alla rörliga delar till förgasaren, och den funkade ju som den ska. Vad jag inte hade fattat var att den andra porten öppnar senare än den första…

  Sen hittade jag dock en vacuumpryl som gasstaget trycker emot när man inte gasar, och som gasstaget lämnar när man gasar. Vad är det? Visst verkar det vara en vacuumgrej? Vad har denna grej för funktion? Det är en liten cylinder som det går in en pinne och en fjäder i. Denna kärvar ordentligt och jag tänkte ta en tur till BilTema och fixa en ny. Är det nåt jag ska tänka på? Kan denna grej vara anledningen till min höga tomgång – det verkar nämligen som att gasstaget aldrig vill tillbaka till viloläge riktigt, och om då denna grej kärvar, så kan ju det vara anledningen till att det alltid gasas lite…

  En fråga till:
  När jag trycker ner gaspedalen och bilen har ett lågt varv – är det som att motorn hickar till innan den varvar. Motorn kan till och med stanna när den gör så. Man får vara oerhört försiktig med gaspedalen (då går det bra) och inte gasa hastigt, för då kan den dö. Vad beror detta på? Kan det vara tecken på tjuvluft, eller att den inte får ordentligt med bensin?

  Tacksam för svar.

  Vänligen,
  Erik

  #64370
  Nisse
  Deltagare

  det är gasspjällsdämparen du menar, tror inte ens jag har nån sån på min, har för mig den fattas

  den går justera

  http://130.236.144.7/saab/Solex2-port

  /Nisse
  Team Gbg
  96 V4 '77b
  9-3 Sport '99

  #64371
  fuling
  Deltagare

  Erik:
  Den där vakum-mojen släng den åt hel…
  Den sitter bara där för att jävlas.
  Nja inte riktigt hela sanningen , denns funktion är att tomgången inte skall gå ner helt direkt utan sjunker långsamt ner, har med avgasutsläpp att göra.
  Men jag tycker det är jä.. iriternade när tomgången inte sjunker direkt.

  Din nya fråga:
  Låter alldeless riktig, får snålt med soppa.
  Funkar axpumpen? Kolla genom att ta den locket på luftburken och gas häftigt så skall man kunna se en stråle soppa. Gör detta med bilen avstängd och inte för många gånger för då blir bilen sur(i dubbel bemärkelse). Kolla att inte bensinfiltret är teppt/skitet, brukar kunna sitta som en rund plastburk på soppaslangen mellan soppapumpen och förgasaren.
  Nästa steg är att göra ren förgasaren, men det tar vi sen.

  #64372
  erik jakobsson
  Deltagare

  Åkej, jag ska kasta den nedrans gasspjällsdämparen nånstans. Då sparar jag ju ett par kr…

  Detta med gasningen har inträffat efter att jag bytt bensinfilter, om jag inte minns fel. Kanske inte nåt bra filter, köpt på biltema… Jag gjorde både detta och hel del andra saker, så det var lite svårt att härleda just detta problem.

  Nån idé om att det finns dåliga och bra filter?

  /E

  #64373
  mattias jonsson
  Deltagare

  kan det inte vara så att tändningen är fel ställd? jag är själv novis i meckandet men min 96:a betedde sig på samma sätt när det var så..

  #64374
  erik jakobsson
  Deltagare

  Grejen e den att det funkade bra tills jag bytte olja, kylarvätska och bensinfilter. Jag tar bensinspåret så länge, det känns enklast.

  /E

  #64375
  Lollo
  Deltagare

  Hej.
  Har du vänt filtret rätt?
  Det är oftast en pil på filtret som skall vända med riktningen på bränslet(mot förgasaren).

  #64376
  erik jakobsson
  Deltagare

  Oj, detta måste givetvis kollas omedelbums (ikväll alltså).

  #64377
  erik jakobsson
  Deltagare

  Ok, kontrollerat en del nu då;

  – Bränslefiltret sitter rätt.
  – Axpumpen fungerar, det kommer soppa.
  – Gasspjällsdämparen kastad.

  Fortfarande ingen skillnad. Bilen hickar till före det händer nåt.

  Jag stoppade i lite KI Akut – förgasarrengörare i bensinen. Få se om det hjälper – Nån som har nån erfarenhet av detta?

  /e

  #64378
  kaparn
  Deltagare

  Hej Erik!

  Jag har haft samma problem på min 96/78a bilen liksom hämtar andan när man skall iväg. Jag fick liksom försiktigt massera igång gasen vid rödljusen för att den inte skulle stanna. Jag löste problemet genom att åka till skroten och köpa en beg. förgasare som jag skruvade dit och vips så gick den perfekt. Visst hade jag skruvat på den gamla gasaren först utan att hitta nåt fel men nog var det den som var problemet alltid.

  NÄR SAAB AXAR STÅR FANTOMEN STILLA!!!
  (Gammalt djungeltrumme ordspråk)

  #64379
  erik jakobsson
  Deltagare

  Ja, det börjar luta åt det hållet, jag har tom fått erbjudande om att få en förgasare mot fraktkostnad. Jag ska prova att byta soppafilter bara, eftersom problemet uppstod i samband med ett dylikt byte, få se om det är nåt trubbel med det. Efter istoppande av KI Akut, vill bilen inte ens starta efter en natts vila, utan dt är läge att knuffa igång den, och DÅ går det bra! Detta kan bero på att jag stoppat i KI Akut för en 50 liters tank i saabens lilla minitank.

  Annars ska jag hämta min cykel hos reparatörn idag ändå, och då har man ju nåt att färdas på ändå…

Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng