Vandrande tomgång

Forum Modellspecifika forum 92/93 Vandrande tomgång

Detta ämne innehåller 7 svar, har 5 deltagare, och uppdaterades senast av 2016-11-15 20:17.

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #401121

  Lilln
  Deltagare

  Hej,

  Försöker få till tomgången på min 93:a. Ställer in den så den är bra när den är varm men rätt som det är så kan varvet gå ner så lågt att den lägger av. Gasar jag upp den så kan varvet ligga väldigt högt en bra stund istället…?

  Och när jag kör och bromsar hyfsat hårt eller står i nedförsbacke så går tomgången ner så den lägger av men när jag kör plant så är varvet högt istället.

  Har kollat att bränsle kommer fram, flottörnivå, nålventil, tagit isär och gjort rent förgasaren, kollat efter tjyvluft med startgas, ställt in tändning med testlampa.

  Tips mottages mer än gärna! 🙂

  /Jonas

  #401165

  lillsaaben
  Deltagare

  Hej,
  Har ett liknande problem på min 96:a TT. Har blivit tipsad att det kan vara spjällaxelbussningen. Skall som du, testa med startgas där.
  /Mats

  #401177

  Lilln
  Deltagare

  Ok, tack för tipset! @lillsaaben
  Ska också kolla den så får vi se.

  Fler tips mottages tacksamt!

  #401218

  2mCarlsson
  Deltagare

  Hej

  Jag har samma problem på min -61:a som Jonas. Ska kolla spjällaxeln vid tillfälle men vad gör man om det är glapp där? Bussa om axeln verkar inte lätt då man behöver en ny axel då den är nersliten. En förstahjälpen aktivitet jag gjorde var att skruva ut bland blandskruven för tomgången 3-4 varv (ska vara 1-1 1/2 varv). Hjälpte något men inte fullt ut.
  Hör av mig om jag kommer på något.

  Med vänlig hälsning,
  Jan

  #401221

  Lilln
  Deltagare

  Nu har jag känt på spjällaxeln och nog glappar den. Men när jag testade med startgas tidigare så märktes det ju ingen skillnad. Har en till förgasare som jag kan testa med så får vi se om det blir bättre.

  /Jonas

  #401338

  Lilln
  Deltagare

  Någon som vet om man kan få tag på reservdelar till dessa förgasare. Som tex spjällaxel och bussningar? har försökt googla fram det men inte hittat något vettigt. Finns ju lite på Classicsaabracing.com men det kostar ju en hel del. kanske finns mer standard som inte är lika dyrt?

  Ha de!
  /Jonas

  #419506

  svac
  Deltagare

  Förutom slitage på spjällaxel finns alltid slitage mellan spjällock och förgasarhals då spjällocket står i tomgångsläget.
  Här fås en ”månskära” mellan lock och förgasarhals som varierar pga spjälllock axiella slitageglapp, detta ger en orolig gång och måste åtgärdas.
  Jag brukar alltid först brotscha upp axelhålet till 12 mm rakt igenom spjällhuset och pressa i bussningar på båda sidor samt brotscha hålet till 8 mm
  Därefter slipa ned axeln till 8 mm och lätt löpande passning i hålet.
  Efter detta svarva upp förgasarhalsen tillräckligt för att slitagemärkena vi ingångarna till spjällaxeln skall försvinna samt svarva ett nytt lock av 2 mm i rostfritt eller mässingsmaterial i överdimension till perfekt passning i förgasarhalsen.
  För att svarva spjällocket måste man dock använda en fixtur som ger locket en snedvinkel på 8,5 grader i helt stängt läge i förgasarhalsen.
  Jag har inte varit så noga med flottörnivå utan mera med dimension av huvudmunstycke och tomgångblandning och alltid fått en god tomgång.

  #420163

  berth
  Deltagare

  Jag har liknande problem på en helt annat bilmärke och tror mig vara något på spåren….
  Tändfördelaren får sällan någon omsorg, så nu tas den isär och rengörs, shimsas till rätt spel, vikter smörjs osv.

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng