Vart hittar jag denna del?

Forum Modellspecifika forum 90/99 Vart hittar jag denna del?

 • Detta ämne har 8 svar, 5 deltagare, och uppdaterades senast 2016-09-01 16:52 av .
Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #401542
  Per Bifrost
  Deltagare

  Hej! Har sett att en del gått sönder, den blå ”plastskruven” som finns på bilden (ni får ursäkta den spontana lagningen :). Någon som vet vad den heter eller vart man kan få tag på en ny?

  Bilagor:
  #401561
  stefan
  Deltagare

  någon borde rimligen kunna bistå med en begagnad? Sätt ut en köpes? I övrigt så ser den inte ut att listas som lös del hos de som har delarna till dessa förgasare och de vanliga är svart så jag vet inte om de skiljer nåt. Vad man ska kalla det vet jag inte, det är ju ett lock med dämpanordning.
  Vad är det för modell och vad har du för nummer på plåtbiten som sitter på locket? Jag kan kolla på kul om de går att köpa som blåa.

  • Det här svaret redigerades för 3 år, 5 månader sedan av .
  #401563
  Per Bifrost
  Deltagare

  99, 84:ans modell. F g m – 8 2 8

  #401567
  sabbe
  Deltagare

  Fungerar ju som dämpare och skall ge samma effekt som acc.pumpen på en fallförgasare med ATF olja i röret.
  Blå har annan dämpfaktor än svart men delarna i botten går att flytta över.

  Sabbe

  #401568
  stefan
  Deltagare

  läs gärna på plåtbiten som sitter på en av lockskruvarna, ska vara en fyrsiffrig kod. Lättare att söka exakt rätt delar om man har den koden.

  #401637
  Frihjularn
  Deltagare

  Hejsan!

  Ja, utan den där så går inte motorn speciellt bra…

  Eftersom Saabklubbens webshop verkar har tomt på hyllan (för tillfället?),
  https://svenskasaabklubben.nordicshops.com/product.html/kolv-14?category_id=22

  , så skulle jag först prata med Gunnar på Förgasarteknik;

  http://8000.shop.textalk.se/
  Tel 0125 44030 (Säkrast kvällstid 17-22 må, to, fr.)
  epost: info@forgasarteknik.se

  Han kan nog direkt säga vilken dämpkolv som passar Solex-varianten av Strombergförgasaren. Och han kan nog också fixa fram en ny!

  Annars är det ju Burlen Ltd i England som tagit över rättigheterna till alla ”gamla” (SU, Amal, Zenith, och Zenith/Stromberg) förgasarmodeller, så vet man vad man ska ha så kan man ju handla direkt därifrån. De har till och med nytillverkade kompletta förgasare! Och, som sagt, en skrälldus med dämpkolvar…;
  http://sucarb.co.uk/catalogsearch/result/?q=damper

  Just då det gäller förgasarna till våra kära Saabar verkar det inte vara några problem med att få tag i delar! (Med brasklappen att jag inte vet om just den Solextillverkade Strombergaren tarvar unika delar jämfört med Zenithvarianten?…)

  Lycka till!

  MVH/Frihjularn

  #401644
  sabbe
  Deltagare

  Köpte inte Solex upp Zenith?
  Jag var på studiebesök på 80-talet i gamla förgasarfabriken inne i London.

  Sabbe

  #401653
  Frihjularn
  Deltagare

  Köpte inte Solex upp Zenith?

  Jo, det kanske var så. Det verkar som om Zeniths namn, patent och fabriker(?) köptes upp av franska Solex i mitten av 50-talet. Solex bildade Solex UK som hanterade Zeniths verksamhet i England.

  Tydligen använde man mestadels namnet Solex på fallförgasare, medan förgasarna med ”variabel venturi” (CD175, CD150…) som Zenith tog fram i början på 60-talet fick heta Zenith-Stromberg på de flesta marknader. Om det finns någon släktskap med gamla amerikanska Stromberg-förgasare (utan Zenith i ”förnamn”) vet jag inte…

  Säkert så tyckte man sedan mot slutet av ”förgasar-eran” att det var enklast att alla förgasare hade samma märke och stämplade därför Solex på alla modeller.

  Idag äger italienska Magneti Marelli rätten till namnet Solex, medan engelska Burlen tydligen köpt på sig tillverkningsrättigheterna för förgasardelar till Zenith, Zenith-Stromberg och vissa Solexmodeller (plus, som sagt, SU och Amal).

  Var gränsen går idag mellan Burlen och Magneti Marelli (rättighetsmässigt) har jag ingen aning om. Men nytillverkade delar till ”våra” förgasare kommer i alla fall ifrån Burlen i England! Även då till de förgasare med Solex-stämpel som sitter i 99/900…

  MVH/Frihjularn

  #401769
  anders dahl
  Deltagare

  Dämpkolven med svart lock sitter på 99/900 med B-motor och blått lock på H-motorn.

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng