Växel fastnat

Forum Modellspecifika forum 95/96 V4 Växel fastnat

 • Detta ämne har 6 svar, 6 deltagare, och uppdaterades senast 2013-08-08 10:00 av .
Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #7344
  rangerking
  Deltagare

  Någon som upplevt följande?

  En i övrigt perfekt växellåda (V4 1971) fastnar plötsligt i läge 4 ans växel, och växeln går ej att få ur.
  Fenomenet inträffade efter ca 40 min landsvägskörning, det har inträffat en gång tidigare men då gick växeln att få i friläge efter en stunds lirkande och allt var frid fröjd, dock ej denna gång.

  Växelförarmekanismen?

  Någon som vet?

  Rangerking

  #54044
  phermansson
  Deltagare

  Fungerar kopplingen?
  Går det att växla vid knuten framme på växellådan?

  #57998
  Dicst
  Deltagare

  Trasigt bakre växellådsfäste i torpedväggen?

  #58149

  Är nog 20-talet år sedan så jag minns inte exakta detaljer men på den tiden gjorde jag av med någon växellåda om året. (fjunläpp med devisen ”jag gasar tills det rasar”) Vid ett av haverierna hände det just att en växel fastnade ibland. De första gångerna gíck det att lirka loss växeln och sedan försöka undvika att använda den igen. (tror inte det var fyran) Naturligtvis glömde jag bort otyget och råkade peta i den dumma växeln i de dummaste situationerna… Efter byte av hela lådan var allt ok igen. Inga skador på fästen eller länkage, felet satt definitivt inne i lådan. Jag orkade dock inte kolla vad det var.

  Om det skulle hända idag skulle jag först kolla växellänkaget och därefter (om det öht är möjligt, mitt bildminne är inte så exakt) öppna växellådslocket medan allt sitter kvar i bilen. Något som borde kunna bråka är de små fjädrar och spärrkulor som definierar växellägena och hindrar två växlar att petas i samtidigt. Något smuts kanske? Eller en allmänt sliten och glapp låda?

  #58150
  Lustgasen
  Moderator

  har liknande bekymmer, visade sig vara växelförarhuset, ”kycklingklubba” den man växlar med helt enkelt. Den var slut i mekanismen och till följd blev det svårt/omöjligt hitta någon växel, typ.

  Saab 99 Van -77

  Sekreterare och redaktör i Svenska Saabklubben

  #58280
  rangerking
  Deltagare

  Tyvärr visade det sig att växellådan är trasig. Oljan var vackert guldskimrande av småpartiklar från synkringarna och när jag öppnade locket så syntes tydligt att 3ans synkring blivit förstörd.
  Synd, på en i bra växellåda, man undrar varför det här händer helt plötsligt, med nybytt Quaker State Super Q5 SAE 75W och allting…

  Det blev till att byta växellåda, till en okänd från en skrotad bil, onödigt spännande med ovissheten om skicket, trotts att allt känns ok och oljan ser bra ut vet man ju inte förrän efter provkörning.
  Nu visade sig växellådan vara i bra skick ( frihjul och växlar perfekt) förutom ett ganska kraftigt sjungande ljud vid ca 80km /h förmodligen ett lager som tagit skada av för lite olja?
  Jag får stå ut med ljudet tills vidare, men behöver en ny fräsch växellåda (har annonserat efter en sådan på rätt ställe i forumet) eller uppgift på någon som kan hjälpa mig att renovera en växellåda, jag har ett par bra objekt…

  Någon som har en hel växellåda att sälja?

  eller någon som kan renovera en v4 växellåda…

  Rangerking

  #58286
  sabbe
  Deltagare

  På moderna manuella växellådor byter man aldrig olja under lådans livstid.
  Det är däremot viktigt att ha koll på nivån.

  Ny olja i en gammal växellåda löser upp alla avlagringar som har satt sig.
  Alla små spånor från synkringar som cirkulerar runt förkortar livlängden kraftigt.
  Är man seriös tar man isär inspekterar och tvättar en gammal låda för användning.

  Hör med Fuling han renoverar växellådor.

  Sabbe

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng