Växelstrøms generator i trubbnos

Forum Modellspecifika forum 95/96 TT Växelstrøms generator i trubbnos

 • Detta ämne har 8 svar, 5 deltagare, och uppdaterades senast 2008-06-22 08:17 av .
Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #18125
  Ola B
  Deltagare

  Hei,
  min generator har sagt takk for seg, og ettersom jeg allerede har bygd om til elektrisk vattenpump så blir det da växelstrøms generator. Er lei av dårlig ladespenning og batterier som varer max 3 år.

  Tenkte først på å bruke en gammel V4 generator men så ser jeg at Biltema selger nye generatorer for 699,- kr: ”Dynamo 12 V, 65 Ah Av Bosch-type, universal. Passer til mange av Volvos 4-sylinders motorer.” Ja det er sikkert Feltema kvalitet, men det er kanskje bedre enn å bruke en 30 år gammmel V4-generator?

  Denne har sikkert innebygd regulator også, så jobben blir da ganske enkelt å lage en brakett for å montere generatoren, og så skru fast EN ledning (til batteriet). Noen som har prøvd?

  – Ola

  #123061
  enor
  Deltagare

  Lite mer än bara en ledning blir det allt! Till exempel måste du ju fixa magnetiseringsspänning till generatorn, lämpligtvis via en laddlampa inne i kupén.

  #123062
  Ola B
  Deltagare

  Ja det er sant, laddningslampan hadde jeg glemt. Men jeg tenkte magnetiseringsstrømmen ble generert inne i generatoren ettersom regulatoren sitter der? Hmmm…

  Kanskje enklere med V4 generator likevel da, da har jeg iallefall elschema å kikke på når jeg modifiserer.

  #123063
  stefan w
  Deltagare

  Enklast. Sätt/göm en laddningslampa i motorrummet vid generatorn eller på annat lämpligt ställe och ta strömmen från +/15 på tändspolen eller på inkommande + om du har förkopplingsmotstånd, det funkar perfekt.
  Min Bosch 65a behövdes varvas upp innan den började ladda, efter att ha monterat en extra laddningslampa i motorrummet så blev det mycket bättre.

  #123064

  Jag har monterat en 99-generator med integrerat laddrelä i ”Miss Piggy”. Fungerar utmärkt.

  #123065
  Ola B
  Deltagare

  Hehe,
  trodde ladningslampen bare var en varsellampe men den har tydligen en funksjon ochså. Med dålig laddningslampe så blir det altså hellre ingen ladning da. Interessant!
  Er det noe krav til hvilken watt-styrke ladningslampen skal ha ochså da kanskje? Større ladningslampa = mere Ampere?

  Ja da blir det vel en tur på Biltema likevel da. 65 A generator i en trubbnos må jo bli fantastisk! Tack för goda tips!
  – Ola

  #123067

  Ca 2-3 watt är lagom. Magnetiseringsspänningen behövs för att ”få igång” generatorn. När den väl snurrar ordnar den detta själv och då går ingen ström genom lampan 😉

  #123068
  enor
  Deltagare
  Ola B wrote:
  Hehe,
  trodde ladningslampen bare var en varsellampe men den har tydligen en funksjon ochså. Med dålig laddningslampe så blir det altså hellre ingen ladning da. Interessant!

  Laddningslampan matas från ena hållet med +12V, och andra benet på lampan går till magnetiseringsstiftet på generatorn. Magnetiseringsströmmen går alltså genom glödlampan på sin väg till generatorn – vilket medför att om laddningslampan är trasig eller har för klen tråd, då får du inte tillräcklig styrka på magnetfältet i generatorn för att ladda bra (om lampan är trasig magnetiseras förstås inte generatorn alls).

  När sedan generatorn går igång och börjar ladda, då matas laddningslampan med +12V från båda håll… dels den +12V som du kopplat till den, dels en till positiv spänning från generatorn. Det är därför lampan slocknar när generatorn laddar.

  #123097
  Lollo
  Deltagare

  Har även kopplat in ampere mätarn i min:-)

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng