Vibrationer/missljud vid hög hastighet och belastning.

Forum Modellspecifika forum 90/99 Vibrationer/missljud vid hög hastighet och belastning.

 • Detta ämne har 7 svar, 5 deltagare, och uppdaterades senast 2017-03-05 21:09 av .
Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #395554
  tofser
  Deltagare

  Får kraftiga vibrationer och rullande missljud (låter mekaniskt/metalliskt som om ngt rörde sig mot ngt annat) vid hård acc och i hastigheter runt 80 och uppåt. Har inte alltid samma karaktär och kommer heller inte varje gång men blir frekventare. Upplevs genom hela bilen och kan även kännas genom växelspaken som om de fortplantades ia växellänkaget.

  Fått tips av en erfaren saab mekaniker att främre motorfästet alt drivknutar kan vara problemet.

  Undrar om någon har andra tankar/erfarenheter? Om det är knutarna bör det räcka med att byta knutkorsen eller måste hela medbringaren ur lådan och bytas den med?

  Jag tror inte heller att det har med däcken att göra vilket naturligtvis är det första man misstänker, ett lager hade också låtit mer malande och hela tiden, iaf har jag upplevt det så innan.

  Som det är nu så marschar man ok men omkörningar och bus blir änsträngt.

  Triumphmotor med dito låda.

  #395562
  axel
  Deltagare

  Hej!

  Börja med främre motorfästet, drivknutar brukar kännas i ratten eller också knackar det vid snäv kurvtagning. Är damaskerna hela är det sällan någon fara med knutarna.
  // Björn

  #395597
  peter engqvist
  Deltagare

  motorfästet är en klassiker, har lossnat för mig på ett par bilar och slår i kylaren.

  slitna inre drivknutar kan orsaka vibrationer vid gaspådrag.
  kan hjälpas med att byta plats på höger och vänster drivklockor.

  #395619
  tofser
  Deltagare

  Tack för svar!! Återkommer.

  #400396
  saab93b
  Deltagare

  Fick du något resultat av ovan rekommenderat?

  Så att jag har förstått det rätt rör det sig om att byta gummiringarna i de inre drivknutarna höger till vänster och tvärtom?

  Har liknande skakningar I ratten vid gadpådrag och behöver undersöka om detta hjälper.

  #427124
  tofser
  Deltagare

  Kanske inte kan kalla detta svar utan mer ett återupptagande..

  Jag har inte fått ur motorn än men detta kommer ske när sommarbilen kommer ut. Problemet har eskalerat ngt. NU upplevs vibrationer hela tiden som blir kraftiga över 80, rullar man bilen utan gaspådrag så försvinner det, likaså om motorn rusas under tiden. Antar att fel i ett motorfäste kan uppkomma vid hårdare belastning men jag tycker de borde kännas om de var lösa om man bryter i dem. Vibrationerna är såpass kraftiga så jag måste anta att ngt med ”lite” massa måste ligga bakom obalansen, om en drivaxel åker runt i klockan och ej och är i obalans så borde det ju vara orsaken.

  Jag har lagt upp en tråd om var man får tag på inre medbringarna på axeln. Medbringarna på lådan finns hos klubben så de kan jag ju byta men det känns svårt att veta om de är problemet, undrar om detta slitage ”tydligt syns” nånstans eller om man bara måste byta rätt del.

  Tar upp tråden igen för att jag har svårt att fundera mig fram till problemet och vill vara väl förberedd när jag river. Skall känna på bussningar m.m också, däckskifte avhjälper inte problemet.

  #427711
  saabgunnar
  Deltagare

  Hej!

  Om främre motorfästet är loss bör du kunna avgöra genom att bända på motorn fram och se om den lyfter. Lite ska det fjädra med. Alternativt titta när en kompis försöker backa och bromsar samtidigt. Om fästet är dåligt/löst så ska främre delen av motorn lyfta sig.
  Troligare är nog tripoderna i inre drivknuten. Det ska vara rikligt smörjt givetvis. Rulla på rullarna, de ska gå mycket lätt. Minsta motstånd kan leda till vibrationer, har själv erfarenhet av det på en 900:a.
  Lycka till!/Gunnar

  #427727
  tofser
  Deltagare

  Ok tack, vet du var man kan få tag på nya tripoder? Verkar vara svårt med dessa årsmodeller.

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng