Vilken Saab skall jag köpa?

Forum Övrigt Allmänt Vilken Saab skall jag köpa?

Detta ämne innehåller 11 svar, har 10 deltagare, och uppdaterades senast av 2010-03-20 15:43.

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 12 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #21848

  lmh
  Deltagare

  Hej

  Jag heter Lars Högberg och är ny här på forumet, har inte haft bil tidigare. Har lånat mina föräldras bil. Har nu tänkt köpa mig en hobby bil, och vet inte riktigt vad jag vill ha. Förutom att det är en SAAB.

  Kan ni hjälpa mig på traven, gärna för och nackdelar med de modeller som ni förespråkar. Själv funderar jag allt från Sonett till en 9-3 Aero av förra modellen. Jag är nästan 190 cm så Sonetten känns lite låg i taket. Har setat i en -68 vill jag minnas att det var.
  Priset på bilen får vara max runt 100.000 kr.

  //LH

  #155040

  grushink
  Deltagare

  antar att för dom pengarna så vill du inte skruva så mycket för du får ju en bil i ett ganska bra skick för det,, eller du vill ha en som du behöver skruva med.

  #155047

  lars2t
  Deltagare

  Sätt dig och titta på bilder av bilarna, är det någon som du faller för så undersök modellen närmare.

  Det är omöjligt att säga bu eller bä om modeller, själv har jag fastnat på tvåtakt 1959-1964 och og900. Dessa årgångar har jag kopplingar till, mina första bilminnen kommer från en savannbrun 96 -64 och og900 är från tiden då det var dags för körkort.
  Jag gissar att alla du frågar om varför dom har fastnat för en viss modell kan ge dig något liknande svar.
  Så om du inte själv har någon direkt koppling till någon modell, åk på träffar och se vilken modell du faller för…..

  Det är omöjligt att säga att just en modell är att föredra, dom är ju alla världens mest spännande bilmärke… Saab!

  #155059

  phermansson
  Deltagare

  Själv har jag mest barndomsminnen av morfars V4 95, det ljudet 🙂 Så körde man en del V4, innan man föll för tvåtaktsljudet. Sen gillar jag 99ans charm, alltför länge sedan man ägde en. 900 har jag inte så mycket relation till, men lyxkänslan och turbotrycket i en tidig 9000 är inte helt fel. 9-5an är en skön landsvägskryssare.
  Så hur välja? I mitt fall handlar det för tillfället om en kombination av platsbrist och tillfälle. En fin tvåtakt till salu vid rätt tid typ. Men jag skulle gärna ha en av varje modell, NG900/9-3 undantaget.
  Som Lars skriver har alla modeller sin charm, och det är nog omöjligt att välja på känn.

  #155063

  hth
  Deltagare

  En 900 eller nyare, hur ny beroende på hur lite du inte vill skruva själv.

  De flesta här har nog gamla bilar och troligen också en senare. Jag har en ”förhatlig” 900ng som ingen gillar, fast den är egentligen skitbra. Billig i drift, praktisk, lite krångel, men ingen körmaskin.

  Hitta en bil i bra skick som du gillar. En lågmilare i enkelt utförande, eller om du ska ha en komplicerad bil, ta den nyaste du har råd med.

  #155064

  William
  Deltagare

  För de pengarna är nog en 9-3 Viggen högst på min lista, en klassiker redan som ny!, men då skulle det vara som kombinerad hobby och bruksbil för min del. Annars är jag ganska djupt förälskad i vanliga 70-tals V4, så det varierar ju lite hehe 🙂

  Vad du än väljer har du många likasinnade i din närhet, om du inte redan är medlem så gå med i klubben och ä med oss på träffar å sånt, både Saabklubben i stort och norrlandssektionen lokalt http://norrland.saabklubben.nu/ 🙂

  #155066

  turbocab
  Deltagare

  Og900 Cab så klart, allt annat verkar ju dumt för dom pengarna. Möjligen en og9-3 AeroCab också, det är underbara bilar och går jättebra med lite problem, särskilt en cabbe som inte gått vinter. Har man en gång cabbat en sommardag och känd friheten så framstår för all framtid en täckt bil som meningslös och tråkig. Det bara är så…. 🙂

  #155144

  rodder76
  Deltagare

  Ransaka dig själv kritiskt och tänk efter hur du vill kunna använda fordonet. Vill du köra så mycket som möjligt, eller är skruvandet och putsandet det roligaste i entusiastbilsägandet?
  Dessto nyare bil du köper, dessto mer sannolikt är det att du vill och vågar använda den mycket, och att du vill/vågar köra den längre sträckor, både för utställning och semester.
  Risken med dessa är även att bruksvärdet blir för högt, och entusiastdelen hamnar på efterkälken. Helt plötsligt går bilen i ur och skur och kanske även vintertid. Inget fel med det, för den som kan och orkar hålla puts även i en vargavinter. Men det kanske är få personer som kan, orkar eller har möjligheten.

  Så rannsaka dig själv kritiskt. Det finns något i alla Saab’s modeller, så att bara rekomendera en är inte rättvist när man inte vet vad du verkligen är ute efter.

  //

  #155150

  hans h
  Deltagare

  Antingen en gammal Sport-tvåtaktare, eller en nyare cabbe.
  Om Sonetten är för liten, alltså…

  #155159

  lmh
  Deltagare

  Hej

  Tack för era tipps, har funderat och valet blir att jag skall sattsa mina sparade pengar på en og900 cab, är nu kluven vilken årsmodell jag vill ha, Skall nog vara med Aero plast ändå, tycker inte plastdelen som sitter bakom bakhjulet harmoniserar med övriga bilen, ser så konstigt ut. Det snyggast vore att ha en ”flatnose” de skall ju finnas i USA som -86 års modell. Eller varför inte bygga om en vanlig med sluttande front till flatnose. Stötfångare fram och bak, sidopanelr fram och bak samt spoilerdelen är väl vad som behövs?

  //LMH

  #155162

  Melwin
  Deltagare

  Mycket klokt val! 🙂

  #155163

  William
  Deltagare
  LMH wrote:
  Hej

  Eller varför inte bygga om en vanlig med sluttande front till flatnose. Stötfångare fram och bak, sidopanelr fram och bak samt spoilerdelen är väl vad som behövs?

  //LMH

  absolut, har själv tänkt göra det med min svarta 900S -91 när jag kommer till skott att fixa iordning den. tycker 900ans form kommer mer till sin rätt desto mindre plast och moderniteter som lastades på den genom åren 🙂

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 12 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng