Årsmodell/utrustning SAAB 96

Forum Modellspecifika forum 95/96 TT Årsmodell/utrustning SAAB 96

 • Detta ämne har 21 svar, 9 deltagare, och uppdaterades senast 2006-04-06 06:29 av .
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 22 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #13974
  andersh
  Deltagare

  Jag har börjat att fixa till en gammal SAAB 96:a som har stått i en ladugård i 33 år. Den har aldrig varit inregistrerad med nya regskyltar utan har kvar dom gamla (B). Bilen är i förvånansvärt bra skick men jag undrar kring utrustningen lite grann. Jag har kollat på Saabklubbens Saabfakta om skillnader mellan årsmodeller och vad jag kan se på chassienumret så bör det vara en -62:a. Men tittar jag i skillnader på årsmodeller så står det att -62or skall ha Vakuumreglerad tändförställning vilket inte min har. Vidare står det att först med årsmodell 65 så fick SAABarna två yttre backspeglar. Min har två (kan iofs vara eftermonterat) men om jag försöker öriginalrenovera så långt det går, hur många speglar skall min ha?

  MVH

  Anders

  #93386
  Lollo
  Deltagare

  Vet om bilar utan speglar, men är det de gamla ”blanka” speglarna så var det ju ett original tillbehör och det är ju mkt trevligt att kunna se bakåt även om det inte är så mkt till spegel. Pelle S röda bil har jag för mig att saknar båda yttre speglarna.

  Har du någon bild på din bil?
  Fördelaren kan vara från en 93:a, kanske sitter det en trimmad maskin i din bil, vem vet de körde man ibland utan vakuum på.

  #93387
  andersh
  Deltagare

  Jag är ingen stor SAAB expert ännu. Jag fick bilen av frugans farbror som hade ställt undan den för 33 år sedan. En rolig detalj är att den har Pirellidäck med utbytbar slitbana, man pös ut luften och krängde på vinterslitbanan med dubb och pumpade sedan upp dem igen. Måste vara nåt från Skottland då han bodde där ett år och hade bilen med sig. Däcken håller fortfarande tätt, skall spara dom som kuriosa.

  Bifogar en bild på racern.

  MVH

  Anders

  #93388
  Lollo
  Deltagare

  Det ser ut att vara lite blandade årgångar på den, huven är från 62 och äldre, blinkersen ser ut att vara från 63-64, baksätet ser ut att vara från en äldre bil typ 60-61, vad är det för färg på bilen från början?
  Såg riktigt bra ut.
  Går motorn runt?
  Fräna däck
  Kortet är inte taget i år va

  #93389
  pelle s
  Deltagare

  Japp! Min röda -61:a har aldrig haft ytterspeglar men nog saknar man framför allt den på vänster sida. jag har heller inte vakuumförställd tändning men det infördes väl -62. Din motor kan ju ha bytts ut mot en bättre -60 eller -61:a.

  Utförande på saabar är otroligt förvirrande… De verkar ha tagit det som fanns på hyllan och hittade man en låda med något gammalt så monterades det i första hand.

  Jag tycker inte att man behöver vara rädd för att ha tidstypiska tillbehör, både orginal och eftermarknads, på bilen. Men det blir en clean look utan ytterspeglar!

  Den ser riktigt fin ut!

  Kram
  Pelle

  #93390
  andersh
  Deltagare

  Som synes är bilden inte dagsfärsk…. Bilen har originallacken (blågråliknande) lite bättrad vid en del rostlagningar på skärmarna (Skall fixas som en hel del annat). Jag har börjat att demontera den för reparationer, och nog är det en hel del att göra på den. Motorn gick inte runt men efter några veckor i en scanback fylld med diesel och efter att jag sågat till en björkgren som passade fint i cylindrarna så jag kunde använda milt våld på kolvarna, då ramlade hela vevaxelpaketet ut. Har börjat att bygga upp en fungerande motor igen efter detta. Bifogar en bild på sätena. Skall fixa skadan på förarsätet, men vad jag vet så skall dom vara original och även blinkersarna som du trodde kom från en senare modell. Tyvärr så kan jag inte fråga han jag fick bilen av eftersom han har kilat vidare till nästa dimension.

  Mvh

  Anders

  #93391
  pelle s
  Deltagare

  Inredningen ser ju ut som 1960 års modell?! Men stolarna (1960) verkar inte höra ihop med dörrsidorna som väl är 1961… Jag tror att det ar kokats saabsoppa här!
  Så här rörigt kan det knappast ha varit ens från saabfabriken!

  Pelle

  #93392
  Lollo
  Deltagare

  Stolarna och baksätet passar åtminstonde till denna bil:

  [image]http://www.saabklubben.com/ubbthreads/attachments/565342-PluttPlutt1.JPG[/image]

  #93393
  ulf
  Deltagare

  Pirellidäcken med lösa slitbanor lanserades i Sverige tidigt -70 tal av Ingvar Lindberg. Användes på hans Fiat rallybil, då med fulldubbade slitbanor. Det blev väl ingen större hit eftersom slitbanan kunde kränga av.

  /Ulf

  #93394
  andersh
  Deltagare

  Vad är det som tyder på att stolarna är från 60 och inredningen från 61? Är det färgvalet på inredningen som inte stämmer eller är det på storleken på sätena som skiljer. Enligt saabklubbens Saabfakta om jag kollar på chassinummer så är det en 62a. Förra ägaren köpte den nästan ny, (2-3) år gammal var bilen och han var en byråkrat inom polisväsendet utan skruvarambitioner. Troligtvis så måste första ägaren ha bytt inredning i så fall, skall försöka kolla upp det med svärfar om han känner till varför inredningen skall vara bytt.

  MVH

  Anders

  #93395
  pelle s
  Deltagare

  Stolarna är helt klart -60, det var bara det året stolarna såg ut på det viset och dessutom är det ju fel färg på stolarna och baksätet, de ska sitta i en savannbeige bil som på Lollos bild. Dörrsidor med blå galon fanns bara 61 tror jag sedan hade alla olika färger på inredningen grå galon och färgat tyg. Men det kan ju kanske vara en väldigt tidig 62:a innan byte av inredning.

  Har du ett gammalt reg nummer kan du ju kolla med arkiven när bilen regades första gången.

  Allt detta borde ju Fredrik eller någon annan kalenderbitare kunna svara på.

  Pelle

  #93396
  roger96
  Deltagare

  Säten med galon som går ner på sidorna fanns enbart 1960. Din bil har haft samma färg på tyg och galon som dörrsidorna, klädseln var likadan 1961 och första tredjedelen av årsmodell 1962.

  #93397
  pelle s
  Deltagare

  Tack för hjälpen Roger! Jag misstänkte att det var så. SAAB brukade ju införa nyheterna en bit in på nya modellåret. Vet du om det även gäller vakuumförställd tändning?

  Pelle

  #93398
  anders dahl
  Deltagare

  Har faktiskt sett åtminstone en 61:a med stolstyget sytt på detta sätt. Men min 61:a har inte det.

  #93399
  andersh
  Deltagare

  Jag är ute på resande fot just nu, men jag skall försöka hinna med att ringa länsstyrelsen i Stockholm i morgon och beställa lite papper på bilen. Vad jag kan se av chassinumret så är det en väldigt tidig 62a. Så dörrsidorna kan i så fall stämma. Sätena gör mig dock lite förbryllad, skall försöka ta reda på mer om när dessa blev bytta och varför.

  MVH

  Anders

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 22 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng