Automatchoke Fomoco för lite luft?

Forum Modellspecifika forum 95/96 V4 Automatchoke Fomoco för lite luft?

 • Detta ämne är tomt.
Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #482994
  fregga
  Deltagare

  Sedan jag hämtade ut Bertil från vinterförvaringen så har han varit svårstartad och går illa och dör vid gas tills han börjar bli varm. Sitter en Fomoco originalförgasare med automatchoke 1970. Jag har laborerat lite och konstaterat att det verkar som den får för lite luft när den är kall. Om man petar på spjället när den håller på att dö så piggnar han till. Tror inte spjället kärvar då den fungerar bra och öppnar när den blir varm. Tips på vad som är fel eller hur man kan justera detta? Hade ju isär förgasaren i höstas men upplevde att den fungerade efter det och detta är något som uppkommit under vintern upplever jag. Kan man justera eller byta ut bimetalfjädern eller kan man justera detta utan att plocka isär förgasaren?

  #482998
  Mats Jedmo
  Webbmaster

  Ja automatchoken går väl att justera, nu är det ca 40 år sedan jag skruvade på föräldrarnas 96:or så minnet e lite vagt. Om man tittar i verkstadshandboken så finns denna bild

  fomoco_1

  Nummer 16 är ju bimetallfjädern till choken och det ser ut som om den går att justera i några olika lägen.

  På våra 96:or årsmodell 79 så dom har solex 2 portsförgasare, kan man justera hela huset där kylvätskeslangarna sitter om man lossar lite på de 3 skruvarna som håller huset mot förgasaren. Har inte kollat på 95:an som ju är en 74:a med en nästan lika dan förgasare som den du har.

  SAABoholic

  95 V4 Lhd -74 Indisk gul
  96 GL Super -79 Alabastergul
  96 GL Super -79 Alabastergul
  99 GLs Automat 4-dörrars -80 Marmorvit
  9000 Cse 2,3t/170 A50 -97
  9-3 SE 5D 2.0T -00
  9-5 Linearsport Sp -03

  • Det här svaret redigerades för 1 månad, 1 vecka sedan av .
  • Det här svaret redigerades för 1 månad, 1 vecka sedan av .
  • Det här svaret redigerades för 1 månad, 1 vecka sedan av .
  Bilagor:
  #483016
  Bengt Karlsson
  Deltagare

  Hej. Eftersom bilen fungerade i höstas så föreslår jag att du kör några mil och sedan åker till macken och tankar. Bensin är färskvara. Har du tur så löser det problemet utan att du behöver skruva isär förgasaren. Mvh Bengt

  #483018
  saab v4-ever
  Deltagare

  Hade en 71:a med samma typ av förgasare. En enkel grej kan vara att att du behöver lufta kylsystemet, luftskruven sitter på värmepaketet, högra sidan (färdriktningen). Har också för mig att man skulle se till att chokespjället inte stängde helt, ett svagt minne säger att man kunde använda en 3 mm borr för att mäta spjället avstånd från huset. Mvh Harald

  • Det här svaret redigerades för 1 månad, 1 vecka sedan av .
  #483034
  Janne Hagnell
  Moderator

  Är du säker på att det inte är tvärtom, att den får för mycket luft i början? Jag hade en Fomoco med automatchoke som aldrig ville gå i helt. Till slut drog jag en fiskelina från chokearmen in i kupén så jag kunde dra manuellt sista biten. Ur gick den bra av sig själv, precis som din.

  96 V4 1975 ”Bollen”
  96 V4 1979 ”Sköldpaddan” (fast eg dotterns)

  #483035
  fregga
  Deltagare

  Tack för alla tips hittills. Ska börja med att tanka upp och lufta kylsystemet. Känns som minst effort. Tror på för lite luft då jag när jag petat till spjället när den nästan dött så piggnar han till och låter riktigt bra. Återkommer i ärendet men tar gärna emot fler tips.

  #484045
  fregga
  Deltagare

  Hej igen. Har brottats en del men inte hittat lösningen. Jag har gjort rent förgasaren, gjort rent kylsystemet, byt ut sprucken vacumslang och bytt tändkablar. Svårstartad fortsatt och när han väl går igång får man nu gasa fullt för att hålla Bertil vid liv. När han blir varm så går han fantastisk bra. Har en känsla att det är något med förgasaren ändå. När jag plockade isär Fomocoförgasaren så låg ventilen till fullasttillskott(direkt ur VHB) på botten i förgasaren. De går att stoppa tillbaka men jag kan för lite för att första effekten av detta och om det är lagbart (se bilder). Någon som har tips och vad det beror på? Choken verkar bete sig mekaniskt som tänkt.

  Bilagor:
Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.