Besiktning efter avställning

Forum Övrigt Allmänt Besiktning efter avställning

 • Detta ämne har 3 svar, 3 deltagare, och uppdaterades senast 2012-10-31 14:05 av .
Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #26033
  joh900
  Deltagare

  Jag har för mig att om man ställer av en bil undertiden den är besiktad, och sedan ställer på den först igen när besiktningen har gått ut så får man köra den utan att behöva besikta den ca 1mån? Efter det behöver den såklart besiktas igen.

  Någon som är med på vad jag tänker på? Finns detta kvar, och vet någon vart man kan läsa om det lite mer (vilka regler som gäller osv)?

  #193434
  mattem
  Deltagare

  Låter som en av många skrönor.

  Rimligtvis så inträder automatiskt körförbud precis som vanligt första dagen efter besiktningsterminen löpt ut. Sen får du enbart köra kortaste möjliga väg till närmaste besiktningsstation och/eller verkstad.. Får du sen anmärkning har du ju en månad på dig innan ombesiktning. Är den avställd och inte ställs på så måste den dras på släp eller dolly till från verkstad/besiktning. Bogsering är förbjuden.

  Men är det någonstans det ska stå så är det hos trafikverket, http://www.trafikverket.se.

  #193470
  joh900
  Deltagare

  Nej någon skröna är det faktiskt inte, men det var lite regler som man var tvungen uppfylla.

  Citerar det svar jag fick av jellybear på STCS

  @jellybear wrote:

  Enklast är ju att gå till källan:
  http://www.transportstyrelsen.se/Vag/Fordon/Kontrollbesiktning/

  @transportstyrelsen wrote:

  Respittid
  Om du ställer på ett avställt fordon som har körförbud på grund av utebliven kontrollbesiktning, kan du i vissa fall få en respittid på 21 dagar med kontrollbesiktningen. Det innebär att fordonet kan köras i tre veckor från påställningsdagen innan det blir körförbud. Följande villkor måste vara uppfyllda:

  Fordonet
  – är en personbil, lätt lastbil eller lätt buss med en totalvikt av högst 3500 kg har körförbud på grund av att inställelseterminen passerats
  – har varit avställt från och med inställelsemånaden*
  – är godkänt vid besiktning, efter föregående inställelseterminens början.

  *) Detta innebär att fordonet ska vara avställt senast den första dagen i inställelsemånaden.

  Att ställa av bilen medan den fortfarande är besiktigad för att få respittid räcker alltså inte, utan den måste ställas av ”senast första dagen i inställelsemånaden” vilket är samma sak som 3 månader innan besiktningsdeadline.

  Har du t.ex. som jag en 1 som slutsiffra i nummerskylten innebär det att bilen måste ställas av senast 1 januari för att få respittid, även om besiktningsdeadline är 31 mars (min besiktningstermin är 1 nov – 31 mars, inställelsemånad januari).

  #193471
  anderslindh
  Deltagare

  Stämmer bra det.. själv ställde jag av min lite sent, alltså när min inställelsemånad redan inträtt varför jag fick körförbud när jag ställde på den… Lyckligtvis är den nu besiktigad och redo ändå, sedan igår 😀

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng