Blaupunkt-mania!

Forum / Övrigt / Off Topic / Blaupunkt-mania!

Forum / Övrigt / Off Topic / Blaupunkt-mania!

  • Detta ämne är tomt.
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 80 totalt)
  • Författare
    Inlägg
    • oktober 13, 2014 at 18:28 #23114

      Som jag har hotat med det ett flertal gånger tänkte jag nu göra slag i saken och presentera min lilla samling av Blaupunktapparater för bil. Det senaste halvåret har samlingen ökat från två till sju stycken och även om det kan uppfattas som lite i en skara där många utan vidare har fler bilar, så tyder ändå ökningen på en sjuklig mani som glatt struntar i sådana trivialiteter som behov och funktion. Vad säger till exempel att en bilradio måste fungera? Den är ju lika vacker ändå, möjligen med reservationen att det är trevligt om skallampan i alla fall lyser! Så fungerar fullt ut bara två av mina sju apparater också – man måste ju ha något att skruva med på mörka vinterkvällar!
      Det var dock varken ljudet eller den yttre skönheten som fick mig in på Blaupunktspåret när jag som yngling skulle ha stereo i min första bil, en VW Golf. Nej, det var en kompis som tjatade tills mina öron blödde om Blaupunkts fantastiska kvalité och superba radiodelar (fast jag vill minnas att han själv hade någon 70-tals no-name-maskin i sin sunkiga Amazon…). Uppenbarligen nöttes budskapet in för vips hade jag köpt och monterat en lätt begagnad Blaupunkt (minns ej modell, men det kan ha varit en Paris) i Golfens radiohål. Med tiden kom jag att njuta allt mer av den stramt eleganta designen hos apparaten (en tradition jag tycker Blaupunkt förvaltade med bravur till slutet av 80-talet när maskinerna plötsligt blev… skitfula!!), för att inte tala om det ljud som kom av att vrida den gummiklädda volymknoppen från av till på. Ljudet av och känslan i just den manövern är något som jag anser definitivt skiljer ut kvalitet och jag kan fortfarande få rysningar av vällust vid blotta tanken…
      Många kvällar kom att ägnas åt att njuta av katalogbilder på skönheter som matchades av stolta namn som Goslar, Bamberg och inte minst Berlin, toppmodellen med den även utanför nördskaran välkända svanhalsen.
      I tillfällig sinneförvirring lät jag Blaupunkten följa med Golfen på en rysk trålare (!) Detta var på 80-talet och sovjetmedborgare som hade förmånen att angöra hamnar i väst köpte gärna rejält begagnade bilar som ändå med hästlängder slog vad som erbjöds därhemma. Till mitt försvar ska dock sägas att det inte var jag som lät bilen fara i österled utan den iakttogs av en något förvånad kompis när den under hammaren och skäran la ut från kajen.
      Jag genomlevde sedan ett par årtionden i sällskap med en Japantillverkad Knutsson som i ärlighetens namn ska sägas var mycket driftsäker. Men så någon gång i början av det nya seklet hade jag blivit med veteran-Saab som behövde stereo. Fast den var inte körduglig (Saaben, alltså) så då kunde jag ju kosta på mig att lägga ut en 50-lapp på en Blaupunkt med okänd funktion. Så kom min första apparat i samlingen att bli en Stockholm R24, en av de enklare modellerna från perioden 1983-85, men som ändå ståtade med lyxen autoreverse (som jag skulle bli varse är ett elände när apparaten väl ska lagas) och fyra högtalarutgångar.
      Väl hemma kunde jag konstatera det jag nog hade väntat mig: Inga fel på radiodelen men banden spottades ut lika fort som de åkte in. Jaja, det får jag väl laga någon gång. Och kanske lika bra att skaffa en till för reservdelar? Och vips, så blev samlingen dubbelt så stor!
      När jag efter en snöplig krock i våras kom in på min tredje V4:a var den redan stereoutrustad. Men två högtalare matade av en Pioneer krävde ju åtgärd! Och hur gick det? Ja, jag har lärt mig en hel del om hur en autoreversebandare är uppbyggd och hur man INTE ska göra när man försöker laga den..! Jag har dessutom fått ihop nästan en fungerande, om man bortser från den där lilla detaljen att det kan vara bra om det kommer ut ljud när bandet går också… Men va 17, jag säger som min gamle polske kollega på 900-linan i Trollhättan, när han fick höra ett för honom nytt, svenskt ord: Jag lär mig hela tiden! Just nu sköts ljudet i V4:an av min frus första bilstereo, en Beltek som visst är kultig på sitt vis, men – nästa sommar SKA det sitta en Blaupunkt där!
      Oj, det blev ett mastigt intro! Ihop med ett par bilder tror jag det får räcka för nu, men I’ll be back!
      :ugeek:

      96 V4 1975 ”Bollen”
      96 V4 1979 ”Sköldpaddan”

        oktober 14, 2014 at 08:44 #147799

        Den snabba och väldiga responsen på denna tråd styrker mig i min uppfattning att Blaupunkts bilradio- och stereoapparater från 70- och första häften av 80-talet är sorgligt bortglömda och att det kanske inte är en Gudi behagelig men åtminstone en nördi behagelig gärning att ta hand om dem! :ugeek:
        Så jag kör väl vidare i kronologisk ordning, därmed avseende i vilken ordning jag kom över apparaterna. Om de två Stockholm R24:orna var enkla modeller från 80-talet så är nummer tre ett riktigt budgetbygge: En Madrid 23 från 1982. Den är inte ens byggd i Tyskland utan i Frankrike, så då känns det lämpligt att dela (tack vare den underbara siten antiqueautoradiomadness) ett franskt katalogblad där Madrid beskrivs som Blaupunktkvalité till “un prix très attractif”. Här snackar vi inte autoreverse och magnethållare utan gammal rejäl bandarmekanik som mer för tankarna till tekniska underverk som råttfällor. Så då borde den ju fungera också? Här börjar jag betvivla mitt eget förstånd… 😕 Jag är nämligen helt säker på att jag testade såväl radio som bandare och att de var okej. När jag sedan skulle sätta in den i Bollen och testade igen så visst tar den bandet och visst bryter den radion men något ljud – nä! :bh
        Trodde ju också att en av mina R24:or funkade förut; kan det vara så att jag lyckats lagra dem så mekanismerna blivit magnetiserade och att jag måste krypa till korset och köpa en sådan där avmagnetiseringsdefluxer? De kostar ju inte så mycket så det kanske vore värt ett forsök, i alla fall, innan jag river även denna apparat i atomer?

        96 V4 1975 ”Bollen”
        96 V4 1979 ”Sköldpaddan”

          oktober 14, 2014 at 09:15 #147751

          Allt som är nördigt är bra. Har inget att tillföra, men följer med stort intresse. 🙂

            oktober 14, 2014 at 10:47 #147739

            @Sulo wrote:

            Allt som är nördigt är bra. Har inget att tillföra, men följer med stort intresse. 🙂

            :CH
            Jag säger som Muminmamman: Allt som är roligt är bra för magen!

            96 V4 1975 ”Bollen”
            96 V4 1979 ”Sköldpaddan”

              oktober 14, 2014 at 17:38 #147179

              Om du köper min Berlin får du en höjdare, inkl 5 eller 6 enheter för att den skall spela!

                oktober 14, 2014 at 18:08 #147181

                @porsche944 wrote:

                Om du köper min Berlin får du en höjdare, inkl 5 eller 6 enheter för att den skall spela!

                :CH

                96 V4 1975 ”Bollen”
                96 V4 1979 ”Sköldpaddan”

                  oktober 16, 2014 at 19:30 #176538

                  Med ovanstående tre Blaupunkter stod det stilla i många år. Sedan fick jag förmånen att kika in i Andreas förråd av bilradioapparater och vips hade jag bytt till mig en riktig Blaupunktklassiker, en Frankfurt. Denna långkörare har haft många olika namnkombinationer och utseenden. Just denna, som är från 1976, heter även Commander 455. Fancy, men det är i princip en monoradio där de fyra knapparna på ett lurigt sätt gjorts så att de ska se ut som åtta, då varje knapp dubblerar på två band (långvåg, mellanvåg och, som det hette på den gamla, goda tiden, ultrakortvåg). I standardutrustningen ingår även en lågnivåingång. Jag tror den är tänkt för stenåldersmodellen av RDS, ARI, som fanns i Västtyskland (när det kommer signal den vägen bryter det radion, precis som med RDS), eller möjligen för att koppla in en separat bandare. I vilket så är det en vanlig DIN-hona, vilket betyder att jag bör kunna koppla in min iPhone den vägen.
                  Detta är också den ena av två apparater som faktiskt har den goda smaken att fungera. 😆

                  96 V4 1975 ”Bollen”
                  96 V4 1979 ”Sköldpaddan”

                    oktober 16, 2014 at 19:57 #144091

                    Sedärja!

                      oktober 16, 2014 at 21:56 #189356

                      Missade att den till och med har kortvåg! Ett riktigt flaggskepp bland radioapparater, det är väl bara stereo som saknas! :CE

                      96 V4 1975 ”Bollen”
                      96 V4 1979 ”Sköldpaddan”

                        oktober 17, 2014 at 18:58 #185637

                        Frän samling! Kolla på Tradera så har du en komplett Blaupunkt anläggning för saab 96 till salu

                        /Fredrik

                          oktober 17, 2014 at 19:57 #143091

                          @Rally wrote:

                          Frän samling! Kolla på Tradera så har du en komplett Blaupunkt anläggning för saab 96 till salu

                          /Fredrik

                          Hehe, jodå, jag har sett den – också… 😎
                          Och tack! Det kommer mer! :race

                          96 V4 1975 ”Bollen”
                          96 V4 1979 ”Sköldpaddan”

                            oktober 17, 2014 at 20:46 #142936

                            Om intresse finns så får jag försöka leta upp min Blaupunkt katalog från mitten av 70 talet och scanna av.

                              oktober 18, 2014 at 11:44 #142061

                              @porsche944 wrote:

                              Om intresse finns så får jag försöka leta upp min Blaupunkt katalog från mitten av 70 talet och scanna av.

                              Hemskt gärna! :CH

                              96 V4 1975 ”Bollen”
                              96 V4 1979 ”Sköldpaddan”

                                oktober 18, 2014 at 20:26 #139830

                                Hupp, det blev visst ett “litet” köp på Tradera ikväll… Det kommer mera!! :CE

                                96 V4 1975 ”Bollen”
                                96 V4 1979 ”Sköldpaddan”

                                  oktober 20, 2014 at 10:37 #137524

                                  Min senaste investering på Tradera är nu på väg! Tre Blaupunktar för 55kr tycker jag är helt okej. När jag konverserade med säljaren visade han sig vara en Blaupunktbilradiosamlare (puh!) sedan 20 år. Jag är inte en ensam galning! :CE

                                  96 V4 1975 ”Bollen”
                                  96 V4 1979 ”Sköldpaddan”

                                Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 80 totalt)
                                • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.