Dekalborttagning ?

Forum Modellspecifika forum 90/99 Dekalborttagning ?

 • Detta ämne har 10 svar, 7 deltagare, och uppdaterades senast 2008-10-02 07:40 av .
Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #18735
  jambo
  Deltagare

  Hej på er alla,

  Har lyckats att få tag i en komplett 1973, 99LE med EMS-motor, som jag skall tillängna vinter-halvåret till att restaurera.

  Fråga nummer 1 (kommer säkerligen många fler under resans gång) till expertisen där ute är:
  Hur skall jag få bort/avlägsna ett stort S-märke som sitter på bakluckekanten, har setat där sedan hösten 1972 och är ”cementerat”

  Bilen har en Sierrabrun mettaliclack, som är i bra skick, och jag vill inte över huvud taget göra något som kan förorsaka att det blir problem med sagda lack, då låter jag hellre ”skiten” sitta kvar. Har tagit bort tidigare emblem och klistermärken med olika produkter, men det har aldrig bliv helt bra, så denna gång skall jag FRÅGA först före jag ställer till det för mig själv.

  Alla tips, knep, etc för att få bort eländet, är mycket tacksamt mottagna.

  Mvh,

  #128148
  Martin
  Deltagare

  Biltema har en dekalborttagningsspray som doftar citron.
  Den brukar fungera fint utan att ge sig på underliggande lack.

  #128151
  grinolle
  Deltagare

  Trixet är också att låta ”lösningsmedlet” verka ett tag, dränk t.ex. in en trasa och låt denna ligga över dekalen tio minuter innan du börjar jobba. Då brukar dekalerna kunna mjukna såpass så att de går att lyfta från lacken. Processen kan behöva upprepas några gånger.

  Att få bort en gammal stelnad dekal är inte ett ”mekaniskt” arbete (typ: peta-gno-gnida-pilla), utan trixet är just att få dekalen att bli mjuk igen så att det går att få bort den.

  Jag har t.ex. tagit bort ett flertal gamla dekaler i form av 1:a Majblommor (hata-hata-hata!!!) med denna metod.

  Misstänker att Biltemas dekalborttagning är nån form av ”miljömedel”, men det kan ju funka ypperligt för det. Själv har jag använt bensin på trasan, vilket är ytterst otrevligt om man står i ett garage. Som det brukar stå på kemikalieförpackningarna: ”Sörj för god ventilation”!

  Anders Olsson

  #128154
  jambo
  Deltagare

  Martin/Grinolle,

  Tacksam för svar.
  När det gäller Biltemas dekalbortagning så har jag provat detta tidigare, och det blev inte någon sucksee, kanske jag gjorde fel, följde instucktionerna på burken, men resultatet blev ej positift.
  Vad som jag bör göra, om jag förstår det här rätt, är att ”dränka” dekalen i lösningsmedlet, lägga en trasa över dekalet under sagda period och låta det verka några minuter tills att det blir ”mjukt” och arbeta från där, och om så är, kommer lacken inte att ta skada av detta ?

  Mvh,

  #128155
  silverstolpe
  Deltagare

  Har dekalen suttit så länge, och lacken bleknat runt omkring, kan du säkert se det även efter ev.bortagning. Försök med en värmepistol FAST FÖRSIKTIGT.

  #128156
  kaparn
  Deltagare

  Jag Har alltid använt mig av först varmluftspistol så att dekalen blir mjuk och lätt att ta loss och sedan tvättar jag bort limrester med vanlig bensin på en mjuk trasa.

  #128157
  grinolle
  Deltagare

  Jambo, jag har inte lyckats skada lacken med bensin i alla fall. Tanken är att den indränkta trasan ser till att ”lösningsmedlet” tränger in i dekalen ordentligt. Det är alltså trasan som skall vara indränkt, så att dekalen kan suga åt sig. Problemet är ju att om du häller lösningsmedlet direkt på dekalen kommer det ju dunsta innan det trängt in i dekalen, den blir aldrig påverkad.
  Jag har som sagt aldrig lyckats skada lacken på detta sätt, men 100% säker är jag ju inte. Dock håller vi ju på och slabbar med bensin på våra bilar (runt tankhålet) och det funkar ju utan skador, så därför trodde jag att bensin skulle vara bra.

  Angående varmluftpistol gäller försiktighetsprincipen, det blir fruktansvärt varmt och fullt möjligt att förstöra lacken? Men funkar gör det säkert, och kanske mindre otrevligt att hålla på med. När jag tänker efter slår jag vad om att det är snabbare än bensin på trasa också. Alltså bara fördelar under förutsättning att du är försiktig. Det skall jag prova nästa gång…

  Anders Olsson

  #128160
  Martin
  Deltagare

  Det finns gummitrissor att fästa på borrmaskinen som fungerar som ett sorts radergummi.
  Grymt mot gamla limrester, men lacken förblir oskadd.
  Borde ge en gammal ”S” dekal en match

  #128163
  alfamats
  Deltagare

  Kemisk ren bensin ska det vara för att få bort klister på lack,mycket mildare mot lacken än vanlig bensin.Finns i små flaskor.Nu var det längesedan jag köpte sån.Men då fanns det i mataffären.Finns säkert på färgbutiken annars.
  Om man är rädd att använda värmepistolen så använd en hårfön. / Mats

  #128189
  jambo
  Deltagare

  Hejsan igen,

  Vill återigen tacka för dom goda råden när det gäller att få bort ”S-märket”
  Har använt värmepistol tidigare på glas, men aldrig på lakerade ytor, men efter
  ha läst vad ni skrev så tog jag mod till mig att tog fram värmepistolen, och med
  största försiktighet så värmde jag upp dekalet, och när jag kände att det började
  bli mjukt så tog jag tag i ena hörnet och kunde dra bort märket, men det större delen av limmet satt kvar, och igen med tack till goda råd så tog jag en trasa indränkt i ciggaretttändarbensin (ren) och lät detta verka i ca 10 minuter, varefter limmet kunde torkas/tvättas bort.
  Man lär sig något nytt hela tiden, det är väl det som gör ”Saab-hobbyn” so rolig och intressant.

  Mvh,

  #128195
  hakan persson
  Deltagare

  Hej!
  Jag använder också alltid en värmepistol att värma så att dekalen blir mjuk sedan kan man oftast dra av hela dekalen, limresrterna tar jag sedan med helt vanlig lacknafta. Det tråkiga är ju oftast att lacken under dekalen är jättefin i förhållande till det som inte har varit täckt av dekal, men det får man leva med.
  Mvh Håkan

Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng