Den opalgröna skönheten!

Forum Övrigt Projekt / Min bil Den opalgröna skönheten!

Detta ämne innehåller 13 svar, har 10 deltagare, och uppdaterades senast av 2011-04-10 19:29.

Visar 14 inlägg - 1 till 14 (av 14 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #23818

  anntho
  Deltagare

  Äntligen var det så dags! Idag hämtade jag den opalgröna V4:an från sin vintersömn och körde den hem. Tyvärr var det ju inte sånt väder jag ville ha, men vindrutetorkarna fick visa vad de gick för!
  Efter förra årets vedermödor med att försöka renovera en opalgrön 95:a (hamnade på skroten) och sedan sommarens körningar i den bruna V4:an med läckande 1700-motor, så insåg jag följande:
  Ska jag ha, äga och köra V4:a, så behöver bilen vara i god kondition då jag varken har mekplats, tillräckliga kunskaper och en jätteintresserad familj. Sagt och gjort! Den bruna såldes till en Saab-entusiast och letandet började efter ett lämpligt objekt. Hittade en opalgrön i Bergslagen som verkade vara i fint skick, men tvekade… Var sugen på en silver jubileumsSaab ett tag…Tiden gick, men plötsligt mailar ägaren av den opalgröna att han är i behov av plats och nu måste han sälja! Nu blir jag oerhört nyfiken på hur den ser ut, så vi tar oss en tur en helg för att bese skönheten. Det blev kärlek direkt!
  Så idag, äntligen, var det dags att hämta hem skönheten. Hasse, säljaren, hade servat bilen åt mig, varit ute och provkört den i c 15 mil så att allt fungerade som det skulle, den var fulltankad, nya vindrutetorkare mm!Stort tack, om du läser det här!
  Nu hade jag 17 mil hem att köra och det gick som en dans! Skönheten spinner som en katt…motorn går som ett urverk… växellådan känns som ny…t o m tjälskadorna var inga större problem. Bilen går helt fantastiskt bra!
  Första stoppet blir efter 10 mil, i Eskilstuna, där vi träffar sambons son. Han kommentar till bilen var:
  – Den var gröööööön!
  Efter lite mat och umgänge så fortsätter färden – sambon är följebil – och plötsligt lyckas jag köra om en äldre dam i regnet! Känns oerhört bra! Vid Strängnäs lyckas jag köra om 3 hästtransporter, så totalt 4 st ekipage har Saaben svischat förbi. Hur många som kört om mig kan man ju bara gissa?
  Nu får den bli min bruksbil, till och från jobbet, ett tag då jag sålde min 9-3 Aero-01 för 2 veckor sedan. Som alternativ har jag soliga dagar motorcykeln också!

  Vad är det då för bil? Jo, en 76:a som gått 7184 mil. Har varit 2 brukare på den före mig, en i Piteå och sedan har den funnits i Älvsbyn. Helt i originalskick, ingen rost :-), fräsch invändigt – en liten reva i förarstolen bara.
  Närmaste planen är att sedvanlig rengöring, polering och vaxning såklart.Byte av låscylindrar eller allmän smörjning av låsmekanismen behövs också. Sedan ska däcken fälgas över på fotbollsfälgarna jag också köpte!
  Radio borde ju sitta i. Behöver själva radiokonsollen, som man fäster under luftintaget om någon har över? Kanske borde jag behålla bilen i 1970-tals stil så radion borde vara från samma tidsepok med kassettband?
  Bakrutejalusi? Extralampor? Vad tycker ni? Kom gärna med trevliga förslag!

  /Ann

  Saab 96 L - 75, cinnoberröd (såld)
  Saab 96 GL- 78, orkidévit
  Saab 9-5 2,3 - 02, gråmetallic
  Yamaha FZ6 S2 - 08, midnight black

  #171410

  vinkel4
  Deltagare

  Grattis till den fina bilen.
  En svartlackad usa-front hade gjort sig fint på den.

  #171419

  lsoderlund
  Deltagare

  Jag tycker du ska behålla den original! Så fina exemplar dyker inte upp så ofta! Grattis!!!

  http://saab99tt.blogspot.se/

  Saab 99, Saab 900 och förhoppningsvis snart en TT

  #171421

  saab v4-ever
  Deltagare

  Fin bil! 🙂

  Håller med Lars. En opalgrön originalbil är kul särskilt när den är så fin. Tänk, grön bil och brun klädsel, dom vågade verkligen på sjuttiotalet. Ev kan jag ha en hel ryggpåse liggande, visst är den väldigt mörkt brun?!

  Om man nu ändå vill ”styla” till den lite så funkar ju Sport och Rallyratt, varvräknare, fotbollsfälgar, US-front och 2-tumssystem fint. Kanske rent av några Bosch Rally Knick. Det går ju alltid att byta tillbaka så länge allt sparas och inga hål görs på bilen.

  //Harald

  #171423

  fredrik.a.
  Deltagare

  Får grattulera till bilen jag med, ser verkligen fin ut, har du inte med bilder?

  #171424

  Kanonfin! Grattis!!

  #171425

  djungeltrumman
  Deltagare

  Grattis till den fina bilen, det är nog den färg jag själv skulle valt om man kunde! 🙂
  Kanske med viss konkurrens av indiskt gul. 🙂
  Fast brun inredning är självklart!

  Angående ”styling” tycker jag att du skall behålla den precis som den är exkluderat två saker; sätt på fotbollsfälgar och fixa så att nummerplåten ser bättre ut fram.
  Tidningen Klassiker (i detta fall på http://www.Klassiker.nu) så fanns tips på hur man
  kunde fixa till sin nummerplåt. 🙂

  Johan

  #171468

  anntho
  Deltagare

  Tack för alla positiva och trevliga kommentarer!
  I morse tog jag Saaben till jobbet och möttes av härliga kommentarer från kollegorna. Någon tyckte att den matchade hennes nya dunjacka, andra kallade färgen för spygrön…ja, sånt får man väl stå ut med! Det är också trevligt att få så många kommentarer av okända personer när man parkerar, t ex ”En sådan hade min pappa när jag var liten” eller ”En V4:a var min första bil en gång i tiden”. Den väcker minnen, V4:an!
  Bredvid den opalgröna parkerade min kollega med sin 2 veckor gamla metallicröda Audi A3 Tdi. Jag skänkte en flyktig tanke över vad olika saker vi kan spendera våra pengar på…eller så är det jag som förverkligar det andra bara funderar på att göra? Vem vet?

  En bild på den bruna inredningen – så retro, så trendigt idag! Det enda som ska fixas är att sy igen 2 små hål/revor på förarstolen, annars är stolarna i mkt bra skick.
  Fotbollsfälgarna ska putsas upp och snyggas till innan jag skiftar över däcken.
  I dörrarna sitter ett par Philips högtalare, kvadratiska. Kan de vara original från 1976 tro? Bilen är ju utrustad med en antenn, men ingen radio har jag hittat! Inga hål efter någon konsoll eller att radion har suttit i handskfacket. Mysko…Kanske någon radio aldrig blev monterad?
  Sista bilden visar vädret när jag körde hem den. Värmen i bilen, samt defrotster, fungerade utmärkt, nästan att det blev för varmt för benen.
  En orange pläd i baksätet borde väl förgylla bilen?
  Såklart jag ska fixa nummerplåten fram. Tack för tipset i Klassiker och indiskt gula är också läckra. Saab hade ett par härliga färger i mitten av 1970-talet!

  Saab 96 L - 75, cinnoberröd (såld)
  Saab 96 GL- 78, orkidévit
  Saab 9-5 2,3 - 02, gråmetallic
  Yamaha FZ6 S2 - 08, midnight black

  #171497

  janneh
  Deltagare

  Tidstypiskt ljud fixar du genom att sätta in valfri radio/bandare och sedan koppla en liten radiosändare till en mp3-spelare. Lägg dessa i handskfacket och ratta in rätt frekvens på radion och du kan lyssna på din egen musik! :thumbup:

  #171584

  anntho
  Deltagare

  Har hittat antennsladden för ev radio, men inga spår efter var den har suttit. Kan det vara så att antenn + dörrhögtalare för förinstallerade, men ingen radio? Kommer ihåg att min pappa aldrig ville ha någon radio i sina 99:or – kanske denna bil hade en likadan ägare?
  Nu vill jag ju att det ska se ”tidstypiskt” ut, men samtidigt ha möjligheten att lyssna på t ex IPhone eller mp3. Lösning?
  På önskelistan står därför en radiokonsoll att sättas under friskluftsintaget. Sedan en äldre radio att montera i konsollen. (Det kanske finns nytillverkade bilradio i gammal tappning..eller?)Kan man koppla ihop en äldre apparat med ny teknik?

  Jag har också skickat efter äldre reg.bevis från Riksarkivet för att spåra bilens historia. Man undrar ju hur många opalgröna som finns kvar egentligen idag. Hur många tillverkades i kulören 75 – 77? Antal 95:or och 96:or? En 95:a är jag skyldig till att den gick till skroten. Saabs tävlingsbilar hade ju den opalgröna kulören 76 – 77 – hur många sådana finns kvar?
  Hur kan man söka i vägregistret över reg. fordon? Måste man inte ha tillstånd?

  /Ann

  Saab 96 L - 75, cinnoberröd (såld)
  Saab 96 GL- 78, orkidévit
  Saab 9-5 2,3 - 02, gråmetallic
  Yamaha FZ6 S2 - 08, midnight black

  #171585

  Tipsen som Janne H ger i inlägget något ovanför fungerar kanon!! Har kört så i två bilar.

  #171667

  anntho
  Deltagare

  Äntligen kan jag låsa bilen! :applause: Jag hade fått en ny låscylinder, men den var ju av en helt annan sort och passade inte alls. Istället fick vi plocka bort en ”låsbricka” från den gamla cylindern – den brickan fjädrade inte tillbaka utan fastnade i ett läge. Tillbaka med allt igen och låset fungerar! Dock är passagerardörrens lås också trasigt, men den dörren kan man ju låsa inifrån! Skulle alltså behöva 2 nya låscylindrar till dörrarna, gamla nyckeln fungerar på tändningslåset och bakluckan, samt behöver lite nya clips för dörrpanelen.
  Idag var jag och tvättade bilen in- och utvändigt, putsade upp den och fixade.Upptäckte att höger baklampglas behöver bytas då det är ett hål i glaset.
  Fick många positiva kommentarer av folk vid macken när jag tankade – sånt är kul! Åkte sedan en sväng för att hitta en trevlig plats för fotograferande när bilen blänkte i solskenet.På eftermiddagen blev det årets premiärtur med motorcykeln! :racesmile:

  Saab 96 L - 75, cinnoberröd (såld)
  Saab 96 GL- 78, orkidévit
  Saab 9-5 2,3 - 02, gråmetallic
  Yamaha FZ6 S2 - 08, midnight black

  #171677

  a danling
  Deltagare

  Grymt snygg bil speciellt färgen / AD

  #171678

  walle
  Deltagare

  har ett par opal gröna lackstift samt ett par dl orginal färg som passar din v4 är du intresserad så kan jag skicka det till dig bara du står för frakten mvh niklas

Visar 14 inlägg - 1 till 14 (av 14 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng