Det här med växellådsolja…..

Forum Övrigt Allmänt Det här med växellådsolja…..

 • Detta ämne har 8 svar, 6 deltagare, och uppdaterades senast 2007-09-20 19:55 av .
Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #16737
  kallsund
  Deltagare

  Hejsan.
  Vet att ämnet har avhandlats mången gång i forumet. Har läst lite av det men inte allt.
  Var dock inne på en biltillbehörsfirma idag och frågade, i förbigående, en äldre, erfaren, expedit om lite råd. Enligt honom skulle jag ha vanlig motorolja, alternativt en GL-4 olja. Absolut inte en GL-5 olja (som jag såklart har nu).

  Den därna QS-oljan som rekommenderas, är det då en GL-4 klassad historia?

  Skulle bli tacksam om ngn. kunnig har en kommentar eller två till ovanstående.

  mvh.
  Kalle

  #111915
  patrik w
  Deltagare

  Hej!

  JAg försökte sätta mig in i ämnet för ett tag sedan och hittade ett antal trådar på anslagstavlan om detta.

  Denna gav mest information:

  http://www.saabklubben.com/ubbthreads/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=54277&page=1&gonew=1#UNREAD

  #111930
  kallsund
  Deltagare

  Hej.
  Tack för tipset. Det får nog bli Quaker State nästa gång. Kör sedan förra sommaren med Biltemas växellådsolja och har inte haft några bekymmer med vare sig frihjul eller växling, men det kanske är dumt att chansa om den inte anses hålla måttet.

  Vet någon nåt om biltemas växellådsolja?

  mvh
  Kalle

  #111931
  stefan
  Deltagare

  generellt kan man också säga så här: Förr när det var mest mineral oljor i omlopp så använde man GL5 i hypoidslutväxlar och GL4 i växellådor och transmissioner. En GL5 ska helst undvikas i transmissioner om det finns gulmetaller i denna eftersom tillsatserna som gör en hypoidolja stryktålig fräter på just gulmetaller.
  Saab laborerade en del med motorolja i sina lådor och det går bra det också men det har även sina nackdelar.
  Idag däremot när det finns dyra fina syntetoljor så kan man med fördel använda dessa då de från början klarar både GL4 och GL5 utan några udda tillsatser. En syntetolja med korrekt viskositet kan alltså i en växellåda göra sån skillnad att det märks på växlingarna.

  #111935
  Simon
  Deltagare

  Har en fråga i den eviga diskussionen om mineral vs. syntetolja. Det rekommenderas mineralolja till min 900:a, men vad händer om jag häller i syntetisk olja? Kommer packningar att lösas upp som en del säger och bilen kommer läcka som ett såll på grund av det eller? :confused:

  Saab 96 -62
  Saab 96 V4 -75
  Saab 9000 Kombi -91
  Saab 900 T16 -92
  Saab 9-5 Aero SC -05

  #111937
  stefan
  Deltagare
  Herrsiba wrote:
  Har en fråga i den eviga diskussionen om mineral vs. syntetolja. Det rekommenderas mineralolja till min 900:a, men vad händer om jag häller i syntetisk olja? Kommer packningar att lösas upp som en del säger och bilen kommer läcka som ett såll på grund av det eller? :confused:

  sök och du skall finna otaliga trådar om detta och det bästa kanske är att fortsätta i en annan tråd om just motoroljor?

  #111950
  mellow yellow
  Deltagare

  Visst men när skall sökfunktionen egentligen fixas till ??? 😡

  Nu när vi nu fått ny webmaster (instämmer i hurrar-ropen ALL heder åt Martin :applause:) måste detta måste bli huvudprojektet :banghead:

  Jag tror att det finns VÄLDIGT många medlemar vars enda kontakt med klubben är just forumet och då är det väl inte mer än rätt att lägga några kronor på att fixa till sökfunktionen :lecture: Våga ta hjälp av ett proffs 🙂

  Ledsen att jag kapar tråden men nu måste det hända något :worshippy:

  #111952
  emul
  Moderator

  Nu vill jag inte vara sån, men den funkar utmärkt nu! Klicka på ”Sök” däruppe, skriva vad man vill hitta, och sen välja hur gamla inläggen får vara. Standard är endast en vecka, det kan vara värt att hålla koll på vad man väljer!

  Slut OT.. 😉

  #111988
  mellow yellow
  Deltagare

  Mittåt :sad2: man skall alltid kolla en gång extra :blush: MEN vad bra att det funkar nu blev hel nöjd har saknat detta länge 🙂

  Ber även om ursäkt för trådkapningen :blush:

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng