Färgrecept förfälgar

Forum Modellspecifika forum 95/96 TT Färgrecept förfälgar

 • Detta ämne har 6 svar, 5 deltagare, och uppdaterades senast 2017-07-02 11:38 av .
Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #432170
  piteroger
  Deltagare

  Nån som har receptet på silverfärgen till fälgarna på en 62 års 95:a. Tacksam för svar.

  #432175
  lsoderlund
  Deltagare

  Är det pulverlack du skall måla med, eller vanlig 2k sprayfärg?

  http://saab99tt.blogspot.se/

  Saab 99, Saab 900 och förhoppningsvis snart en TT

  #432184
  charlie101
  Deltagare

  Pulverlack eller 2K spelar ingen roll. Det viktiga är ju att nyansen stämmer med originalet. Jag är tacksam om någon har matchat silverfärgen på en tidig SAAB fälg och delar med sig färgfabrikat och färgnummer men helst recept. Orginalfärgen skimrar i grön silver. De färgkartor jag har jämfört med, på ett perfekt avsnitt inne i en av fälgarna går inte att matcha med en solid färgkulör utan det som stämmer närmast är metallic! Det är ”3 nitade” fälgar som ska enligt uppgift vara original till bilen. Metallic eller ej, det är somliga som tvivlar på att SAAB lackade fälgar med metallic men jag har fått förklarat att det var ett annat färgsystem som inte krävde klarlack?

  Jag antar att det var Glassurit som försåg SAAB med färg. Jag har hittat en amerikansk site som hade en färgkarta med färgkod och till och med recept på karosserifärgen (3B ljusblå) på Glasurit färgfabrikat och variant Glasso eller Glassomax men det var en typ av lack med förtunning som inte används idag. De 2 lackerare som använder glasurit idag här i Piteå har bara vattenbaserad lack.

  • Det här svaret redigerades för 2 år, 7 månader sedan av .
  • Det här svaret redigerades för 2 år, 7 månader sedan av .
  • Det här svaret redigerades för 2 år, 7 månader sedan av .
  #432243
  stefan
  Deltagare

  Fälgfärg förr var en speciell färg som var gjord för fälgar och lite åt metallichållet. Fanns länge på volvo i enliters burkar men de är borta nu tror jag. Det närmaste man kommer idag är oftast nån metallic 2K som man klarlackar. Då får man botanisera bland färgkartor och hitta nåt lämpligt. Fanns oftast ingen färgkod på fälgar heller.

  Värt att poängtera om recept är väl att det inte finns nån standard där. Ett recept för glasurit från 60-90tal fungerar på glasurit färger (om man har tur) och recept från Sikkens fungerar på sikkens produkter. Många baser utgår i rask takt och särskilt för lösningsmedelsbaserade färger. Ingen sitter och översätter gamla recept till nya vattenbaserade heller………..

  Alternativet är att pulverlacka dem i silver. Det är nog mest likt original skulle jag tro och håller bäst.

  #432247
  kjellake
  Deltagare

  Jag brukade använda den Volvofärg som Stefan nämner till Saabfälgar på den tiden den färgen fanns. Den passade mycket bra även till Saabfälgar och såg helt ”rätt” ut. Nån som håller på med äldre Volvo kanske vet om det idag finns nån färg som motsvarar den färgen och har något färgnummer. Har också lackat en del fälgar till äldre Mercedes och där används astralsilver DB 735 och den ser också helt ”rätt” ut som fälgfärg, inte för silvrig och inte bara grå. Jag har inte jämfört den mot någon Saabfälg men ett tips är ju att se om den skulle passa.

  #432302
  charlie101
  Deltagare

  Tack för tipset om DB 735, det ska jag kolla upp. Jag fortsätter att leta någon orginalentusiast som har forskat i detta….

  #432306
  kjellake
  Deltagare

  Hade för mig att jag hade någon gammal färgburk kvar sen jag lackat Saabfälgar och det fanns två burkar där jag skrivit fälgfärg men ingenting mer så det var inte till någon hjälp. Tidigare fanns enskiktsmetallic där klarlacken fanns med i färgen och inte behövde läggas på efteråt. Nu tror jag inte fälgarna har någon metallic som original utan är en silvergrå nyans. Jag håller på att leta färger till olika delar till min 92:a och på den tiden fanns också de polykromatiska färgerna som har en svag metalliceffekt men det är ju tidigt 50-tal och knappast aktuellt en bit in på 60-talet. 92-färgerna har jag letat fram i de här pärmarna som är mycket bra att leta i jämfört med att leta bilmärkesvis men det är kanske något liknande du använt när du letat. http://www.tipro.se/sv/artiklar/tillbehor-8/tillbehor/fargkartor/index.html

  • Det här svaret redigerades för 2 år, 7 månader sedan av .
Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng