Folkracedöden!

Forum / Övrigt / Allmänt / Folkracedöden!

Forum / Övrigt / Allmänt / Folkracedöden!

  • Författare
    Inlägg
    • juli 25, 2013 at 07:58 #7822

      Hej!
      Har varit aktiv inom Saabklubben i många år och förvånas över synen på folkrace. Själv kom jag i kontakt med klubben genom en folkracevän. Här verkar det dock numera som folkrace är något negativt för Saab att bilar “slaktas”. Tävlar i folkrace med båda 99:a och 96:a och det är många som kommer fram när man kör med 96.orna och småpratar som senare berättar dom är med här i klubben. Visst en folkracebil blir förvisso skrot när det är tillräkligt dålig men vad hade alternativet varit, skrot direkt eller undanställd och senare upp rostad. Det är knappast någon brist på 99:or eller 96:or. Är det mer okej om bilen blir rallyskrott eller upprostad hos en entusiast som aldrig renovera bilen? Tycker vi kan ända tonläge här, länge leve SAAB!

        juli 26, 2013 at 10:47 #57904

        inget att bry sig i, det är den vanliga gnällattityden bara………..det är vi svenskar bra på. Helst ska någon annan (denne annan är för övrigt den som ska fixa det mesta) garagera alla fina gamla 99 och 900 för framtida användning. Sen kan vi andra avslappnat köpa dem för ett par hundra när vi känner för det. Det är nog så det helst ska gå till för att vi ska vara nöjda.
        Det är ingen som sparar på gamla solida v4or heller utan det är väl ett flertal exemplar som gått till skrot bara här på forumet för att “det inte är nåt värde” i dem.

          juli 26, 2013 at 11:01 #57905

          Jag förstår hur du tänker, men på samma sätt får du försöka förstå de som tycker det är ledsamt att se bilar köras sönder, oavsett om det är i tävling, folkrace, eller trafikolyckor.
          Nu är ju Saabarna finfina tävlingsbilar så jag försöker förstå de som också tävlar med dem.

          Motsvarande “problem” är väl det öde som mötte många Volvo Duett; de blev epa- och A-traktorer.
          Men utan dessa glada ungdomar som byggde om duetterna hade ju dessa volvobilar inte alls varit kvar idag.
          Det är ett tveeggat svärd, detta.

          Om du nu kör Saab i folkrace, så se åtminstone till att vinna. : :race

            juli 26, 2013 at 13:11 #57910

            Ett probelm, kan jag tycka, är att många av de delar som de som kör folkrace inte behöver, stötfångare, inredning m.m. bara försvinner.

            Dem kan ju med fördel säja dessa vidare, men det verkar de inte vara intresserad av, bättre då att skicka dessa till skroten.
            Min personliga åsikt, är att om du nu skall köra sönder en bil i folkrace, ta då och se efter om någon är intresserad av de delar du ryckt bort från bilen i fråga. Och skall du sälja dem, sälj dem inte för fantasipriser, utan till en skälig kostnad.

            Saab 99 GL ´83 "Tant Brun"
            Saab 900 Turbo cabriolet ´87 "TureTurbo"
            Saab 96 TT ´65 "Pruttingvar"
            Saab 9-3 Vector SC ´09

            Skämsbil:
            Audi A6 Avant

            Kassör Svenska Saabklubben samt medlem i Bakrutans redaktion

              juli 29, 2013 at 10:01 #57968

              problemet är väl bara att det inte finns nåt intresse för de delar som plockas bort och med tanke på hur många bilar en del bygger så kan man ju förstå att man inte kan spara allt.
              Man ska nog ha x antal lador själv om man ska spara allting och hur många har det?

                juli 29, 2013 at 15:14 #57977

                Köpte min lux av en folkracenisse..
                Den köptes för absolut rätta pengar samt att jag fick lite 900 trubbnosgrejor..
                Ser inget fel i folkracen , dom använder dom bilar vi andra ej vill ha oftast.
                Kolla på 99 o 900 gl ingen annan än folkrace svarar ens på anonserna på blocket o då är priserna låga redan..
                Bättre dom körs som folkrace än mosas på skroten,
                Däremot har jag delat garage med en folkracenisse och det gör jag aldrig om..

                  juli 30, 2013 at 12:18 #57992

                  Spännande diskusion, om det kan stanna där. Personligen tycker jag att det borde vara brottsligt att skrota gamla bilar och grejor, kanske brottsligt att tillverka nya. Ur miljöhänsyn. Lite som på Cuba. Det skulle vara läckert om alla var tvungna att ta hand om sina gamla bilar och grejor.

                  Å andra sidan är ju Folkrace en genialisk idee och säkert en mycket viktig ingång till motorsporten för yngre förmågor!

                  99 -77 luftfjädring och förgasare
                  900i 8v -88 finbil
                  9000 2.0t -98 trimmad bruksbil

                    juli 30, 2013 at 21:59 #56213

                    Nu inbjuder du till en litet stickspår. Tror inte nödvändigtvis att det är en nackdel att skrota ut gamla bilar och ersätta dem med betydligt mer energieffektiva. Allra helst om skrotningen sker på ett miljömässigt optimalt sätt (finns det?).
                    Annars kan jag hålla med tidigare talare om att man ryser lite när man hör berättelserna om hur folkraceåkarna älskade att sätta tänderna i gamla 99 turbo. Fast då var det ingen annan som ville ha dem.
                    Pär

                      juli 31, 2013 at 07:18 #58005

                      Håller med dig helt Jocke. Det är mycket gnäll men ingen köper ändå gamla bilar så dom går till skrot eller rostar upp bakom nån lada.
                      Och vad är det som säger att folkraceåkaren har nån skyldighet att tillhandahålla delar till renoverare när dom själva är för bekväma eller snåla för att köpa bilarna i fråga.
                      För det är ju samma sak där. Att det inte är mödan värt att ta hand om och hysa en massa delar som ingen vill betala nåt för ändå.
                      Det är nog helt enkelt som så att vill man ha tag i några bilar eller delar får man vara lite aktiv i sitt sökande och inte förvänta sig att allt ska stå serverat på silverfat hos en folkraceåkare som sparat friska delar han ej behöver.
                      Jag gjorde det med mina gamla reservdelar från när jag körde rally med 99 men tröttnade när garaget var fullt med delar jag inte behövde och som jag ibland kunde säga för några ynka tior.
                      Så när jag flyttade åkte allt i containern. Inte mödan värt att annonsera och packa och skicka delar när det knappt ger några pengar och tar väldigt mycket tid i anspråk. Och det är väl snarast tiden som är det mest värdefulla.

                      Förr kunde man ta din std.bil om man ville prova att köra rally. Idag kan du inte hitta en anständig rallybil under 50000kr. Så visst har folkrace en funktion att fylla.

                    • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.