Handbromshaveri?

Forum / Modellspecifika forum / OG900 / Handbromshaveri?

Forum / Modellspecifika forum / OG900 / Handbromshaveri?

  • Detta ämne är tomt.
  • Författare
    Inlägg
    • december 17, 2021 at 19:49 #490870

      Hej alla glada!

      När vinterdäcken skulle på lade jag märke till att handbromsen tog absolut noll på vänster framhjul, det har förekommit ett “hugg” när bilen rullar efter kallstart en tid som förvärras vid tråkigt väder. Jag såg tidigare att hävarmen till handbromsvajern liksom fastnade i låst läge, och antog (antar) att ljudet kommer av att armen släpper. Lite bräkleen och 5-56 gjorde susen då.

      Men nu till det aktuella: med fullt åtdragen handbroms finns det inga tecken till att den nyper. Jag har utfört samtliga varianter på självjusteringsmanövrar utan resultat, luftat oket och kollat så att vajern löper fritt. Jag provade att ta bort vajern och dämpkudden, pressade fast hävarmen med en tving men ändå – fritt spel.

      Det jag har sett är att bromsbeläggen varit felmonterade, och att skivan är oförskämt sliten med duktiga grader både fram- och baktill, men kontaktytan mot beläggen är ändå god. Planen var att lösgöra oket och försöka ta isär fanskapet för att hitta felet, men någon tidigare ägare har svetsat fast en av bultarna som håller oket på plats (!)

      Säg mig, någon med erfarenhet, kan problemet avhjälpas utan att demontera oket och byta hela paketet inklusive hjulnav? Jag har besiktning på måndag men räknar iskallt med nedslag…

      Hälsningar
      /Dennis och julens vedermödor

      SAAB 900c -82 (r.i.p)
      Dnepr MT-8 -72
      SAAB 900c -87

        december 17, 2021 at 20:44 #490871

        Vore bra å veta vad för bil du pratar om mvh

          december 17, 2021 at 20:50 #490872

          Vanlig 900 og -87, sugmotor och prydnadsrost

          SAAB 900c -82 (r.i.p)
          Dnepr MT-8 -72
          SAAB 900c -87

            december 18, 2021 at 10:10 #490877

            Hej. Har du fått armen att gå tillbaka och justerat fram beläggen med kolvnyckeln tills det nästan bromsar så är det nog bara demontering som återstår. Detta med att justera fram kolven är ju svårt med ojämnt slitna skivor för det är svårt att få i beläggen med korrekt justerad kolv. Lycka till!

              december 18, 2021 at 12:57 #490878

              Låter som ett nytt ok som behövs. Har det börjat kärva och jäklas så är det svårt att få oket att funka bra över tid igen.
              Endera lämnar du in oket på proffsrenovering vilket är dyrt, eller som jag förespråkar, inhandlar ett komplett par för framaxeln, och byter dessa samtidigt. Mycket mindre huvudbry och med garanti.

              Saab 99 GL ´83 "Tant Brun"
              Saab 900 Turbo cabriolet ´87 "TureTurbo"
              Saab 96 TT ´65 "Pruttingvar"
              Saab 9-3 Vector SC ´09

              Skämsbil:
              Audi A6 Avant

              Kassör Svenska Saabklubben samt medlem i Bakrutans redaktion

                december 20, 2021 at 16:08 #490928

                Tack för bidragen, tänkte uppdatera om hur det faktiskt gick.

                Jag var nere imorse och demonterade allt igen och upprepade proceduren, fortfarande inget resultat. Då lade jag märke till att returfjädern hade “dragit ur” hävarmen lite från hålet där axeln går in, putsade bort smuts och lera och sedan ruckade på hävarmen fram och tillbaka tills jag kände att den gick in hela vägen. Sedan skruva tillbaka kolven mot tryck, i med belägget och sedan satte jag rattkryckan mot fotbromsen för att få tryck i cylindern. Pumpade hävarmen några gånger och vips, handbromsen fungerar igen, men bara så länge hävarmens axel hålls på plats med handen. Böjde till fjädern lite snyggt så att den hålls på plats, justerade bromsarna igen som tidigare nämnt och sedan fungerade handbromsen perfekt, diffade lite på besiktningen men godkänt, som tur var.

                Varför det plötsligt fungerade vet jag inte, men det är nog knappast en permanent lösning. Jag ska göra en bättre översyn senare i vår, hoppas att allt fungerar bättre efter det.

                Tack och hej så länge!

                SAAB 900c -82 (r.i.p)
                Dnepr MT-8 -72
                SAAB 900c -87

                  december 21, 2021 at 18:00 #490943

                  Grattis till besiktningen. Det där med att fjädern dragit ut hävarmen låter intressant. Det ska jag kolla. Hade nämligen samma problem med obefintlig handbroms. Löstes med ett utbytesok från Mekonomen, men jag har inte hunnit lämna tillbaka det gamla oket än (för att få tillbaka den så kallade stomkostnaden på ett par hundralappar) Mvh Bengt

                • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.