Hjälp mig förstå?! Värme och Ventilation

Forum Modellspecifika forum 90/99 Hjälp mig förstå?! Värme och Ventilation

 • Detta ämne är tomt.
Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #489265
  grinolle
  Deltagare

  Morsning!
  I vanlig ordning när jag skriver något så blir det lite långt, men det går ju att skippa och läsa frågan på slutet! 🤣
  Jo, jag har ju en 99GL Super Automatic 3-dörrars CC.

  Jag har fixat lite med bilen idag, dels lagat det lilla kugghjulet till odo-/trippmätaren som tydligen nästan alltid går sönder, samt bytt en av lamporna till instrumentbelysningen. Vi får se hur länge reparationen av kugghjulet håller (om det börjar spinna på axeln), men det borde åtminstone få svårt att spricka igen.

  Nå, det viktigaste skälet till att jag gav mig in bakom brädan idag var dock att värmen inte funkade. Det var plastfästet till värmevajerns hölje som hade gått av (tydligen ett annat vanligt typfel). Värme är bra att ha, inte minst för att få bort imma. Nu är inte denna bil tänkt som vinterbil, men min vardagsbil kommer snart läggas in för åtgärdande av ett försäkringsärende (j-vla smitare!). Så någon gång under hösten eller vintern lär jag behöva SAABen en vecka, och då blir det gott med värme.

  Jag ser flera lösningar på det trasiga fästet, så det löser sig. Men för att veta att bilen kan användas så har jag dragit ut vajern så att jag får full värme. Det går ju alltid att vädra om det blir för varmt.

  Men nu till frågan:
  Oavsett hur jag ställer de andra två reglagen så får jag bara varmluft ur defrostermunstyckena? Det sitter ju dels två ventilationsmunstycken längst ut på sidorna av brädan, dels ett i mitten. Jag har haft ett gäng 99:or, men det är några år sedan. Men om jag minns rätt så är det något av munstyckena (antingen det i mitten eller de på sidorna) som bara ger friskluft, men det andra ska väl kunna ge värme…, eller?
  Och de två reglagen mellan stolarna, hur funkar de?
  Hur gör man om man vill ha värme på fötterna/benen? Tänker att även om jag har automatlåda så skulle nog polisen ha synpunkter på om jag lade upp ett ben i taget på instrumentbrädan… 😜

  Anders Olsson

  • Detta ämne redigerades för 6 dagar, 1 timme sedan av .
  #489339

  Hej,
  Får att ändra mellan värme”vinter”/svalka”sommar” så finns ett reglage på sidan av klimathuset intill värmekranen. (imotorutrymmetl

  Får du ingen värme på fötterna är det troligt att ”armen”, till spjället som wiren sitter i har gått av.
  Det sitter länst ner i höjd med föttrrna. Man lossar mittere underdelen med askoppen så är det lätt att komma åt.

  #489355
  Bengt Karlsson
  Deltagare

  Hej. Det är alltså vredet Defr som öppnar och stänger luften till rutan och vredet Vent som öppnar och stänger luften till golvet. Jag tror som Andreas att det är armen som styrs av vredet Vent som är trasig om du inte får värme vid golvet. Mvh Bengt

  #489357
  Bengt Karlsson
  Deltagare

  Förtydligande. Vinter- respektive sommarläget på sidan av klimathuset i motorutrymmet påverkar bara ventilationsmunstyckena på instrumentbrädan. Defroster och golvmunstycken påverkas inte .

  #489438
  grinolle
  Deltagare

  Tack, då ska jag titta på detta!

  Mvh! Anders Olsson

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.